Lecție de supraviețuire la peste 6.400 de metri altitudine. GALERIE FOTO

Publicat: 19/10/2012, 12:09
Actualizat: 29/07/2014, 17:44

În 1985, doi alpiniști britanici, Joe Simpson și Simon Yates, au devenit primii oameni care au escaladat versantul vestic a vârfului Siula Grande (aproximativ 6.400 de metri altitudine) din Anzii Peruvieni, scrie Business Insider.

Aventura lor, desfășurată în cinci zile, a devenit atât subiect de carte cât și de film, reprezentând totodată și o poveste inspirațională despre încrederea în sine și despre puterea de a lua decizii în situații extreme.

Joe Simpson și Simon Yates pornesc să escaladeze Siula Grande și, după un traseu greoi, reușesc să cucerească muntele. Problemele încep la coborâre, când Simpson își fracturează piciorul, în urma unei căzături cumplite. Yates nu-și abandonează partenerul, coborându-l prin furtună cu ajutorul a două corzi legate una de alta, însă nenorocirea îi lovește a doua oară: Simpson cade peste o surplombă și rămâne suspendat în gol. La capătul a 30 de minute de agonie, Yates taie coarda care îi lega, dându-i drumul lui Simpson în abis. Yates coboară a doua zi, convins că prietenul său e mort. Însă acesta supraviețuiește căderii, reușește să iasă din crevasă și timp de trei zile se târăște 10 km până la tabără, fără hrană și fără apă, ajungând mai mult mort decât viu la corturile de la poalele muntelui, în noaptea dinaintea plecării lui Yates de pe munte.

Galeria foto de mai jos readuce câteva dintre imaginile producției „Touching The Void” („Culmile neantului”), 2003:

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Business Insider

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase