Liberland, teritoriul în care nu plătești taxe și fumezi legal iarbă

Liberland, teritoriul în care nu plătești taxe și fumezi legal iarbă
Publicat: 18/04/2016, 19:19
Actualizat: 12/10/2016, 04:26

Vit Jedlicka este auto-proclamatul președinte al „celei mai noi țări din lume”, o bucată de pământ între Croația și Serbia care nu aparține, oficial, niciunuia dintre cele două state. Acolo, Jedlicka a înființat Liberland, iar acum spune că are prea mulți susținători pentru a mai putea fi oprit să construiască o țară în toată regula.

Acum un an, când a înfipt un steag pe malurile Dunării declarând crearea Republicii Libere Liberland, Vit Jedlicka a fost ironizat de guverne, dar și de presă, toată inițiativa lui fiind catalogată drept o glumă. Totuși, la un an distanță, după multe misiuni diplomatice în toată lumea, viziunea sa despre un paradis liber de orice constrângeri este deja extrem de susținută, 400.000 de oameni solicitând deja cetățenie în limitele celui mai nou stat care are susținerea multor mișcări politice din toată lumea, și chiar o bere națională.

Oficial, însă, din cauza eforturilor poliției de frontieră croate, Liberland nu are, practic, niciun locuitor, iar cei 7 kilometri pătrați de teren găzduiesc momentan doar o clădire dărăpănată, o cabană de vânătoare abandonată. Într-un interviu pentru The Independent, „președintele” Jedlicka a dezvăluit că deja au fost făcute planurile pentru ca un grup mare de liberlandieni să treacă de blocajul poliției de frontieră, menționând că „nu pot face nimic pentru a opri mișcarea”.

Liberland se găsește la granița sârbo-croată, cam la jumătatea distanței dintre Zagreb și Belgrad, pe o bucată de teritoriu care nu aparține, practic, niciuneia dintre cele două țări, cu toate că cele două își dispută pământul de 25 de ani, fără niciun rezultat.

„Au făcut din acest pământ pământul nimănui”, a spus Jedlicka în timpul unui discurs la Institutul de Afaceri Economice din Londra, în fața unui public format din bancheri, afaceriști și tineri conservatori. Cu toate acestea, într-un an de când fondatorul celei mai noi țări a declarat înființarea ei – pe 13 aprilie 2015, Croația a sporit numărul patrulelor de poliție în zonă, iar acestea au arestat zeci de persoane care încercau să intre pe teritoriul mult-disputat.

În aceste condiții, pentru că nu putea oricând să intre pe teritoriul pe care îl vedea deja drept propria țară, Vit Jedlicka a fost extrem de ocupat să se întâlnească cu politicieni din toată lumea pentru a căuta susținere, dar și să pună la punct un website unde oamenii care s-au săturat de guvernele care îi conduc pot să se înregistreze, să-și arate dorința de a deveni cetățeni ai Liberland și chiar să doneze pentru această cauză. Ba chiar optimistul Jedlicka spune că e un lucru bun faptul că autoritățile croate au închis granițele.

„Aveam nevoie de încă un an pentru a descoperi tot ceea ce trebuia să facem ca să ne putem proteja singuri granițele, să semnăm un contract cu o agenție privată de securitate și să și vizualizăm exact care sunt obiectivele noastre. Chiar apreciem ceea ce face Croația în acest moment, adică pur și simplu faptul că ne protejează frontierele de alții care și-ar dori și ei teritoriul nostru”, a spus Jedlicka pentru The Independent.

„Nu există nicio modalitate prin care să poți împiedica 5.000 de oameni să preia controlul”

Lucrurile au fost deja puse la punct, se pare, pentru că weekend-ul trecut președintele din Liberland și miniștrii săi voluntari au ținut o conferință pentru a discuta despre viitorul statului lor. Mai mult, în vară, Jedlicka are în plan să organizeze o „sărbătoare națională” pe un câmp foarte apropiat de teritoriul disputat, mișcare despre care președintele spune că, dacă merge conform planului, ar putea să evolueze într-o manifestare mult mai amplă.

„O să fie un important eveniment media. Am vrea să invităm cam 5.000 de persoane, să participe și cei mai mari artiști care susțin Liberland, mai ales că două sau trei companii celebre organizatoare de festivaluri ne ajută deja. Acela ar putea fi momentul în care vom prelua, cu adevărat, controlul asupra acestui teritoriu. Încă nu forțăm nota, dar nu există nicio modalitate prin care să poți împiedica 5.000 de oameni să preia controlul asupra Liberland”, a mai spus Jedlicka.

Întrebat dacă face aluzie la o preluare ostilă a teritoriului, Jedlicka nu a dat un răspuns clar, dar a menționat că ar fi mai bine pentru Croația să le dea undă verde participanților la festival, deci celor care vor să fie cetățenii noului stat. „Suntem încrezători că vom reuși să trecem dincolo de forțele de ordine. Uitați-vă, de exemplu, cât de ușor reușesc refugiații să treacă granițele acum”, a mai spus președintele Liberland.

Liberland – paradisul fiscal în care fiecare face tot ce vrea

Viziunea lui Jedlicka despre un paradis aflat la distanță de orice reglementări ale guvernului, de taxe și impozite, a aprins imaginația oamenilor din toate colțurile lumii. „Nu există nicio țară din care să nu fi primit solicitări pentru cetățenie. De fapt, nu am găsit nicio cerere de la vreo persoană din Panama. Am fost, însă, de curând în Panama și am găsit acolo o persoană care să ne reprezinte, iar acum există multe persoane care vor să se alăture, tocmai pentru că reprezentantul nostru a promovat foarte bine ideea printre prietenii săi”, a mai spus Jedlicka.

Liberland va avea doar cinci legi, iar singura responsabilitate a statului va fi legată de justiție, securitate și diplomație. Taxele vor fi plătite voluntar, de cine dorește, iar oamenii vor fi liberi să fumeze marijuana, să conducă oricât de repede vor și să posede arme de foc, cu condiția să nu îi rănească pe alții. „Închisorile din America sunt pline de oameni care au comis infracțiuni fără să rănească propriu-zis pe cineva. Dacă nu faci rău nimănui, atunci nu ar trebui ca fapta să fie considerată ilegalitate”, a explicat președintele din Liberland.

Principalul serviciu cu care ar atrage locuitorii ar putea fi chiar ideea de „paradis fiscal” care a determinat atâta indignare la nivel modial în urma scandalului Panama Papers. Totuși, Jedlicka vorbește în termeni extrem de optimiști despre această idee: „Suntem concentrați foarte mult pe ideea de a construi un paradis fiscal, pentru că sunt prea multe iaduri de taxe pe lumea asta. Noi vrem să fim primii care să facă uitat clasicul rol al statului”, arată Jedlicka.

Despre criticile care i-au fost aduse în legătură cu faptul că statul nu s-ar ocupa de asigurarea sănătății cetățenilor, în lipsa taxelor și a asigurărilor, Jedlicka spune că biserica și organizațiile de caritate ar trebui să fie instituțiile care să se ocupe de cei săraci, care nu se pot descurca singuri, cu toate că, fără niciun fel de lege care să interzică discriminarea pe criterii religioase, într-un stat ca Liberland biserica ar putea avea un rol controversat.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...