Licitație în memoria lui Vadim Tudor. Ce obiect de importanță istorică va fi vândut în cadrul evenimentului

Licitație în memoria lui Vadim Tudor. Ce obiect de importanță istorică va fi vândut în cadrul evenimentului
Publicat: 18/01/2016, 13:22

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitații Artmark.

Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce și-a regăsit curajul și solidaritatea într-un erou care le striga „Voi sunteți poporul!”, va începe la licitația din 3 februarie de la 5.000 de euro, spune Artmark.

Casa de licitații amintește că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu „făcea față conflictelor juridice”, care în prezent au încetat. „Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, își joacă adevărata șansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecția unei instituții culturale de prestigiu sau destinul de a aparține unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identității naționale”, spune Artmark.

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitație de către Artmark, la un prețul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între proprietarul său, Corneliu Vadim Tudor, și Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitație acest drapel, întrucât el ar aparține PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitația respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privința steagului lui Avram Iancu și împotriva moștenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitație a drapelului, după cum au precizat luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanți ai Artmark.

Pe de altă parte, în octombrie 2013, Ministerul Culturii (MC), condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu, a anunțat că MC sau o altă instituție publică ar putea să achiziționeze acest „prețios obiect”, în cazul în care se va confirma că steagul a aparținut lui Avram Iancu. Această afirmație a rămas însă doar la stadiul de intenție, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziționarea acestui drapel, au spus reprezentanții Artmark, pentru MEDIAFAX. Aceștia au precizat însă că Ministerul Culturii are acum ocazia să achiziționeze drapelul lui Avram Iancu.

Steagul va fi scos la vânzare în cadrul unei licitații dedicate lui Corneliu Vadim Tudor, care va avea loc pe 3 februarie, de la ora 19:30, la sediul Artmark din București.

La această licitație vor fi scoase la vânzare 495 de obiecte, între care se numără și un bust al lui Mihai Eminescu, care a decorat biroul lui Corneliu Vadim Tudor și care are un preț de pornire de 50 de euro.

Totodată, vor fi scoase la vânzare cu acest prilej mai multe manuscrise al lui Nicolae Iorga, care au prețuri de pornire de 75 de euro, o scrisoare a romancierului Victor Hugo și o scrisoare a romancierului Honoré de Balzac, purtând semnătura olografă (fiecare la un preț de pornire de 1.800 de euro) și o depeșă transmisă de Împăratul Napoleon Bonaparte, purtând semnătura olografă (cu un preț de pornire de 2.200 de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...