Limba cărui popor este cea mai vorbită din lume. Câte persoane vorbesc româna

Publicat: 17/01/2013, 12:24
Actualizat: 29/07/2014, 20:19

Aproximativ 473 de limbi, dintre care 182 doar din America, sunt în pericol să dispară în viitor, se arată în cea de-a 16 ediție a „Ethnologue – Languages of the World”, editat de M. Paul Lewis. Totuși, acest lucru nu reprezintă o problemă atât de gravă, în condițiile în care, în prezent, pe glob se vorbesc peste 6.800 de limbi.

Potrivit statisticii publicate în volumul SIL International – o organizație internațională non-profit, cea mai vorbită limbă din lume de către nativi este chineza, cu aproximativ 1,2 miliarde de persoane care o folosesc. Aceasta este limbă oficială nu numai în Republica Populară Chineză, dar și în Taiwan, și Singapore. De asemenea, chineza, incluzând toate dialectele sale (mandarina, cantoneza, taivaneza ș.a), este vorbită și de comunitățile din alte 28 de țări. Totodată, chineza se află printre cele șase limbi oficiale ale ONU.

Foto: AFP/Mediafax

Pe locul al doilea se află spaniola, limbă vorbită în 44 de țări. Peste 405 milioane de persoane din întreaga lume vorbesc această limbă, pentru 329 milioane dintre aceștia fiind limbă maternă.

Mai mult, întrucât spaniola este a treia cea mai studiată limbă din lume, după engleză și franceză, se apreciază că numărul total al vorbitorilor săi urmează să crească cu 7,5% în următorii 17 ani. Astfel, în anul 2030, circa 535 milioane de persoane vor vorbi spaniola, se arată în raportul „Spanish: A lively language”, întocmit de Languages Work.

Următoarea clasată, cu 328 milioane de vorbitori nativi, este limba engleză. Pe lângă SUA, engleza mai este limbă oficială secundară și în alte 54 de țări, printre care Bahamas, Barbados, Fiji, Kenya, Namibia și Sierra Leone.

Totodată, engleza este cea mai studiată limbă din lume, astfel că numărul total al vorbitorilor ajunge la 1,5 miliarde de persoane. În Europa, cei mai mulți elevi care studiază limba engleză încă din clasele primare provin din Spania, Italia, Austria și Grecia, arată datele Eurostat.

În România, statisticile arată că procentul elevilor care studiază limba engleză în ciclurile superioare de învățământ a crescut de la 92.9% în anul 2004, la 99,2% în anul 2011.

Pe locul al patrulea în topul celor mai vorbite limbi, este araba. Astfel, pentru 221 milioane de persoane, aceasta este limbă maternă. În prezent, araba este limbă oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Ciad, Comore, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Iordania, Irak, Israel, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Sahara Occidentală, Siria, Sudan, Tunisia, Yemen.

Foto: Hepta

Următoarea în clasament este limba hindi, vorbită în 20 de țări, de peste 182 milioane de persoane. Aceasta este limbă oficială în India, dar este vorbită și în comunitățile din Sudul Africii și Nepal.

Bengaleza, limba oficială în Bangladesh, este limbă maternă pentru 181 milioane de persoane. De asemenea, bengaleza este vorbită de comunitățile din Canada, India, Malawi, Nepal, Arabia Saudită, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și SUA.

Singurul câștigător al unui premiu Nobel pentru Literatură care a scris în limba bengaleză a fost Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur), supranumit și „Sufletul Bengalului” sau „Profetul Indiei Moderne”.

Pe locul al șaptelea se află portugheza, limbă nativă pentru 178 milioane de persoane. Este limbă oficială pentru nouă țări, printre care Brazilia, Mozambic, Angola, Portugalia, Guineea-Bissau și Guineea Ecuatorială.

Limba rusă este vorbită în 33 de țări, de 144 milioane de persoane. Este limba oficială a Federației Ruse, dar și a altor țări, precum Belarus și Kazahstan.

Japoneza, limba maternă pentru 122 milioane de persoane, se află pe locul al nouălea în clasament.

Foto: AFP/Mediafax

Pe poziția a zecea este limba germană, al cărei număr de vorbitori este de 90,3 milioane de persoane. Aceasta este limbă maternă pentru majoritatea populației în Germania, Austria, Elveția și Liechtenstein. În total, limba germană este vorbită în 43 de țări.

Top 20 este completat de limba javaneză (84,6 milioane), limba lahnda (78,3 milioane), telugu (69,8 milioane), vietnameză (68,6 milioane), limba marathi (68,1 milioane), franceza (67,8 milioane), coreeana (66,3 milioane), tamila (65,7 milioane), italiana (61,7 milioane) și limba urdu (60,6 milioane).

Clasamentul întocmit în „Ethnologue – Languages of the World” se continuă astfel:

Limbi vorbite de 60-40 milioane de persoane: urdu, turca, gujarati, poloneza.

Limbi vorbite de 40-20 milioane de persoane: malaeza, bhojpuri, awadhi, ucraineana, malayalam, kannada, maithili, sunda, burmese, oriya, persana, marwari, limba punjanbă, filipeneza, hausa, tagalog, româna (locul 40 în Top 100), indoneziana, olandeza, sindhi, thailandeza, pushto, limba uzbecă, rajasthani.

Limbi vorbite de 20-10 milioane de persoane: yoruba, azera, igbo, amharic, chhattisgarhi, oromo, assamese, limba sârbo-croată, kurda, cebuano, sinhala, rangpuri, zhuang, limba malgașă, nepaleza, somaleza, madura, greaca, chittagoniana, Haryanvi, magahi, deccana, ungara, fulah, catalana, shona, zulu, sylheti, quechua.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații