Lucrări de Pablo Picasso și Andy Warhol, evaluate la 35 de milioane de dolari fiecare, scoase la licitație

Lucrări de Pablo Picasso și Andy Warhol, evaluate la 35 de milioane de dolari fiecare, scoase la licitație
Un portret din 1932 semnat de Pablo Picasso și o copie 3D a Statuii Libertății, din perioada de pionierat a lui Andy Warhol, vor fi scoase la licitație de celebrele case Sotheby's, respectiv Christie's, prețul estimativ de vânzare pentru fiecare dintre ele fiind de 35 de milioane de dolari.
Publicat: 08/10/2012, 12:49
Actualizat: 29/03/2019, 09:23

Un portret din 1932 semnat de Pablo Picasso și o copie 3D a Statuii Libertății, din perioada de pionierat a lui Andy Warhol, vor fi scoase la licitație de celebrele case Sotheby’s, respectiv Christie’s, prețul estimativ de vânzare pentru fiecare dintre ele fiind de 35 de milioane de dolari.

Potrivit reuters.com. cele două lucrări de artă – „Natură moartă cu lalele”, de Pablo Picasso, și „Statuia Libertății”, a lui Andy Warhol – vor fi scoase la licitație în luna noiembrie, reprezentanții celor două case fiind siguri că prețul de vânzare va fi cu mult mai mare decât cel estimat.

Opera lui Picasso este una dintre multele creații pe care pictorul le-a dedicat muzei sale Marie-Thérèse Walter și este considerată de experții de artă drept una dintre lucrările sale capitale. Prețul estimat de vânzare al tabloului „Natură moartă cu lalele” este de 35 de milioane de dolari, însă experții de la casa de licitații Sotheby’s , unde va fi expusă lucrarea, sunt de părere că acesta ar putea fi vândut chiar și cu 50 de milioane de dolari sau chiar mai mult.

„Tânăra cu profil grecesc și statură atletică l-a inspirat pe Picasso în realizarea a numeroase lucrări de artă majore. Tabloul «Natură moartă cu lalele» este excepțional, atât din punct de vedere al realizării, cât și în ceea ce privește simbolurile, el demonstrând influența curentului suprarealist asupra autorului. Artistul realizează o sculptură a lui Marie-Thérèse, pe care apoi o pictează, disecând forma în mai multe niveluri”, a declarat Simon Shaw, reprezentant al departamentului newyorkez de Impresionism și Artă Modernă a casei de licitații Sotheby’s.

Marie-Thérèse, care avea doar 17 ani atunci când l-a întâlnit pe Picasso – acesta era deja căsătorit – a fost protagonista mai multor lucrări ale artistului și chiar i-a dăruit acestuia o fiică, în 1935.

O altă operă a lui Picasso în care apare Marie-Thérèse, „Femeie la fereastră” (1936), este inclusă în licitația casei Sotheby’s, prețul estimat de vânzare fiind de 20 de milioane de dolari.

„Nud pe masă de sculptor” (1932), în care apare din nou Marie-Thérèse, a fost vândut în 2010, unei persoane care a dorit să rămână anonimă, pentru suma de 106,5 milioane de dolari.

Vânzarea portretelor realizate de Picasso coincide cu o nouă expoziție a artistului spaniol, care va avea loc în noiembrie, la Muzeul Guggenheim din New York.

La o săptămână după evenimentul de la Sotheby’s, o altă casă celebră, Christie’s, va găzdui licitația operei „Statuia Libertății” a lui Andy Warhol. Lucrarea este prima realizată de acesta în 3D, o tehnică ce l-a consacrat și care încă îi aparține în exclusivitate.

Copil de imigranți, Warhol a pictat în roșu și verde unul dintre cele mai importante simboluri americane, lucrarea fiind considerată un preludiu pentru celebra sa serie „Death and Disaster”, apreciază reprezentanții casei Christie’s.

Andy Warhol a surprins, însă, în opera sa și alte simboluri ale visului american, cum ar fi sticla de Coca Cola, cutiile de conserve Campbell’s, alături de Marilyn Monroe și Elvis Presley.

Alte două lucrări 3D semnate de Andy Warho fac parte din colecția Christie’s.

Fundația Andy Warhol pentru Arte Vizuale a anunțat, luna trecută, că urmează să vândă picturi, fotografii și alte lucrări ale artistului pop într-o serie de licitații publice sau private și online. Sumele obținute în urma acestor licitații vor fi destinate sprijinirii artiștilor plastici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația