Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă permanent

Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă permanent
Publicat: 24/01/2015, 11:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:28

Detaliile privind modul în care a fost distrusă masca funerară nu sunt foarte clare. Dar se pare că, anul trecut, barba mumiei s-a fost desprins total, fie în timpul unei operațiuni de curățare a măștii, fie pentru că aceasta nu mai era bine prinsă, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialiști de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.

În acel moment, cineva avut ideea de a lipi barba cu adeziv, însă s-a folosit o substanță puternică, nepotrivită pentru astfel de antichități – pe bază de rășină epoxidică -, iar masca funerară a fost iremediabil distrusă.

„Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăți ireversibile – rășina epoxidică se folosește pentru lipirea pieselor din metal și piatră – și cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon”, a declarat unul dintre specialiștii muzeului pentru Associated Press (AP).

„Masca trebuia să fie dusă la laboratorul de restaurare, dar se grăbeau să o expună din nou și au folosit această substanță ireversibilă, care se usucă foarte repede”, a mai spus acesta.

Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a spus că atunci când un coleg de-al său și-a dat seama ce s-a întâmplat, a luat o spatulă și a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente. Conservatorul, care inspectează artefactele în mod regulat, a confirmat zgârieturile și a spus că este clar că au fost făcute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul, mai scrie AP.

În prezent, există un spațiu între barbă și față, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialiști.

În fotografii realizate vineri la muzeu, care circulă printre specialiști, se poate vedea că masca funerară a suferit reparații, dar nu se poate stabili tipul materialului care a fost folosit în această operațiune.

Muzeul Egiptean din Cairo a dezmințit faptul că angajații săi au distrus masca funerară, una dintre cele mai frumoase piese ale instituției vizitate anual de sute de mii de turiști.

„Este de neconceput, sunt conservatori, nu tâmplari”, a declarat pentru AFP directorul muzeului, Mahmoud al-Helwagy. „Operațiunea a fost bine făcută”, a mai spus acesta.

Potrivit lexpress.fr, o asociație egipteană care luptă pentru protejarea patrimoniului a anunțat că va depune, sâmbătă, o plângere privind Ministerul Antichităților, pentru gestiune proastă, la procurorul general.

Ministrul Antichităților, Mamdouh al-Damati, a dezmințit și el informațiile, oferind asigurări că reparația a fost bine făcută, fără a preciza motivul pentru care conservatorii muzeului au lipit barba de mască.

În decembrie 2014, patru săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent în cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public. Renovarea celor patru săli face parte dintr-un proiect întins pe durata a șapte ani, care vizează reabilitarea întregului Muzeu Egiptean din Cairo, inaugurat în 1902, în Piața Tahrir.

Cele patru săli, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adăpostesc veritabile comori extrase din mormântul lui Tutankhamon, supranumit „regele-copil”, care a fost descoperit în anul 1922.

Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reușit să îl găsească, după mulți ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-și domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de „regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, și avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morții sale a rămas până în zilele noastre un mister – ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?