Materialul minune care ar putea rezolva problema apei potabile

Materialul minune care ar putea rezolva problema apei potabile
Publicat: 06/04/2017, 11:58
Actualizat: 18/08/2017, 20:09

În această etapă preliminară, tehnica este redusă la teste de laborator, dar aceste teste demonstrează că pe viitor putem transforma una dintre cele mai abundente resurse, apa de mare, în apă potabilă, relatează Science Alert.

Echipa care a condus acest studiu, condusă de Rahul Nair de la Universitatea Manchester din Regatul Unit, a arătat că sitele pot filtra într-un mod eficient sarea, iar următorul pas este de a compara cu filtrele cu polimeri deja existenți, scrie Descoperă.

Un avantaj care este observabil este diferența de cost, mult în favoarea sitelor de grafen. De asemenea, și în ceea ce privește eficiența, Nair precizează că „membranele cu dimensiunea porilor de ordinul atomilor este un pas important înainte și va deschide noi posibilități pentru îmbunătățirea eficienței tehnologiei de desalinizare”. Cercetătorul mai adaugă și faptul că „acesta este primul experiment din acest cadru”, urmând să demonstreze că există o probabilitate reală de a produce membrane de grafen la scară mare.

De asemenea, această descoperire are potențialul real de a rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea, lipsa apei potebile. Un studiu al Națiunilor Unite precizează că, până în 2025, 14% din populația lumii se va confrunta cu lipsa apei potabile, iar multe deintre țările afectate, care se găsesc în Africa, nu-și vor putea permite uzinele costisitoare și ineficiente de filtrare a apei marine din prezent.

Studiul a fost publicat în revista Nature Nanotechnology.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase