Medicii avertizează: „Nu mai cumpărați aceste produse fabricate în China!”

Medicii avertizează: „Nu mai cumpărați aceste produse fabricate în China!
Publicat: 15/12/2014, 16:39

În prezent, compania face parte dintr-o industrie care produce 90% din țigările electronice vândute la nivel global și funcționează ca un „sat fără câini”. Anul acesta, producătorii chinezi vor livra peste 300 milioane țigări electronice spre Europa și SUA.

Dispozitivele au devenit foarte populare, dar experții spun că sunt fabricate în condiții dubioase. Un studiu a descoperit că vaporii unei țigări electronice conțin un nivel de nichel și crom de patru ori mai mare decât cel constatat în cazul unei țigări obișnuite. Pe de altă parte, 50% din e-țigarete s-au defectat și vaporii s-au amestecat cu fibrele de siliciu, scrie CNBC.com.

În SUA, mai multe țigări electronice au explodat după ce bateria de litiu-ion sau încărcătorul s-au supraîncălzit, cauzând arsuri. „Trebuie să înțelegem din ce sunt fabricate țigările electronice”, spune Avrum Spira, un medic pneumolog din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Boston. Mai mult, „pentru a înțelege pe deplin cât sunt de periculoase, trebuie să înțelegem procesul de producție”.

Potrivit New York Times, multe din fabricile chineze de țigări electronice încearcă să atingă unele standarde de calitate, în timp ce altele sunt total dezinteresate de acest aspect. Într-una din fabrici, chinezii fabricau „clone” ale e-țigaretelor produse de brandul rusesc „Russian 91%”, care ajungeau pe piața americană.

Implementarea unor reglementări vor dura ani de zile, au precizat specialiștii. „E o industrie haotică”, spune Jackie Zhuang, manager al Huabao International, o companie chineză care produce arome pentru țigările electronice. „Sper să se reglementeze în curând”.

Într-o singură arie din Shenzen, Bao’an, există 600 de producători de țigări electronice. În 2004, un farmacist chinez pe nume Han Li a inventat țigara electronică, pe care a vândut-o prin intermediul firmei sale, Beijing Ruyan. Alți producători au urmat la scurt timp și în 2009, pe măsură ce țigările electronice au devenit populare în SUA și Europa, au fost inaugurate tot mai multe fabrici.

Jucătorii globali din industria tutunului nu se feresc să fabrice o mare parte din țigările electronice în China, dar insistă că supraveghează industria. Altria, cunoscută în trecut drept Philip Morris, vinde brandul de țigări electronice MarkTen. „MarkTen este fabricată în China pentru Nu Mark – o subsidiară a Altria – de către un producător renumit de țigări electronice, care urmează designul și standardele de calitate impuse de Nu Mark”, a precizat Altria într-un comunicat de presă.

Una din îngrijorări este legată de producătorii mai mici, care nu își permit să folosească straturi de vopsea izolatoare de calitate și astfel substanța chimică ajunge în lichidul țigării electronice. Într-o singură țigară electronică, doctorii au găsit 26 de substanțe nocive. Un alt risc este cel generat de dietilenul glicol. Marii producători de țigări electronice din SUA au început să mute producția acasă sau în Europa. Inclusiv Joytech, unul din cei mai mari producători de țigări electronice, își instalează producția în occident.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului