Membrii CNA, dezbinați de concursul de frecvențe radio tematice

Membrii CNA, dezbinați de concursul de frecvențe radio tematice
Publicat: 21/11/2013, 20:54
Actualizat: 21/11/2013, 20:54

Doi membri ai CNA, Narcisa Iorga și Valentin Jucan, au declarat, joi, că votul dat la concursul de frecvențe radio a fost un „aranjament” al membrilor propuși de USL și UDMR în Consiliu, însă alți trei membri ai CNA resping acuzațiile și spun că Iorga și Jucan încearcă să politizeze concursul.

„Concursul organizat de CNA pentru acordarea a 19 licențe radio tematice a fost un simulacru”, au declarat Narcisa Iorga și Valentin Jucan, membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat de presă remis, joi, agenției MEDIAFAX.

Ei au precizat că își exprimă regretul pentru toți aceia care s-au prezentat cu bună credință la acest concurs și care au pregătit proiecte editoriale serioase. „Și ne cerem scuze că au pierdut timp și bani sperând că vor obține în mod corect licențe de emisie pentru frecvențele care sunt bun al statului”, au spus Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

„Votul dat astăzi în CNA a demonstrat în mod evident un aranjament dincolo de criterii ce țin de interesul public, de o strategie de acoperire a teritoriului național cu servicii de programe într-un raport echilibrat și dincolo de orice argumente logice. Cu o singură excepție, la fiecare licență au fost grupate 6 voturi ale acelorași 6 membri din chiar primul tur de scrutin. Cei 6 membri sunt propuși de USL și UDMR. Excepția a făcut-o licența de la Vaslui, unde numărul voturilor a fost de 4 la 4, membri propuși de PSD neînțelegându-se cu membri propuși de PNL. (Menționăm că pentru a adopta o decizie este nevoie de minim 6 voturi)”, au spus Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Potrivit acestora, „nu a contat faptul că un post de radio aparținând cultului adventist avea deja 47 de licențe obținute prin forța financiară de care dispune și nu prin prezentarea la concursuri organizate de CNA”. „Radioul Bisericii Ortodoxe Române are doar 4 licențe de radio în plus față de postul adventist, iar postul cultului catolic în limba română avea doar 4 licențe în toată țara. Astăzi, cultul adventist a mai primit un post de radio, iar cultul catolic doar 3”, au spus Iorga și Jucan.

„Nu a contat nici avertismentul pe care noi l-am dat asupra riscului de manelizare a pieței radio din România aflată oricum aproape de faliment. CNA, prin votul a 6 membri, a decis astăzi să deschidă ‘cutia Pandorei’, acordând 2 licențe pentru un post de radio tematic folcloric, doar pentru că solicitantul societății are susținere politică. O situație similară s-a petrecut cu licențele deținute de BBC în România, care au fost preluate de către societatea unui alt om politic de aceeași orientare, fiind singurele pe care se difuzează manele”, au mai spus Iorga și Jucan.

„În această situație apreciem că și concursul de săptămâna viitoare, care vizează acordarea a 26 licențe generaliste, are deja câștigătorii în plic, motiv pentru care luăm în calcul retragerea noastră de la ședințele Consiliului, din respect pentru solicitanții de licențe fără susținerea politică”, au precizat Narcisa Iorga și Valentin Jucan.

Referitor la acuzațiile aduse de Narcisa Iorga și Valentin Jucan, Laura Georgescu, președintele CNA, a declarat: „Codul etic al membrului CNA nu îmi permite să comentez declarațiile colegilor de Consiliu, fie ele chiar și eminamente politice, de imagine și subiective”.

Totodată, contactată de agenția MEDIAFAX, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că este consternată de modul în care Narcisa Iorga și Valentin Jucan au descris ce s-a întâmplat la concursul de licențe organizat de CNA.

„Noi am ținut cont exact de criteriile pe care doamna Narcisa Iorga le-a enunțat în luarea dumneai de poziție dinaintea începerii votului. E neplăcut pentru oricine ca votul pe care tu îl formulezi să nu fie cel care are câștigul majorității, însă un for colegial cum este CNA-ul presupune că noi știm această minimă regulă a democrației: chiar dacă nu votul tău este cel care câștigă, te supui majorității”, a spus Cristina Trepcea.

Ea a precizat că, de când este membru al CNA, a participat la mai multe concursuri de acordare a unor licențe. „Bineînțeles că întotdeauna cei care au avut câștig de cauză de partea votului lor au fost mulțumiți, iar ceilalți au fost mai puțin mulþumiți. Dar este prima dată când se folosește și un concurs de licențe pentru a discredita Consiliul și mă întreb oare ce este de câștigat din chestia asta”, a mai spus Trepcea.

La rândul său, membrul CNA Răsvan Popescu a declarat că „este regretabil” că se încearcă să se dea „o încărcătură politică” unei inițiative a CNA de a completa o tematică mai puțin reprezentată, aceea a posturilor de radio de nișă, cum ar fi cele de profil cultural, religios și sportiv.

„CNA nu face altceva decât să încerce să dezvolte această arie a posturilor tematice într-o zonă nepolitică, cum ar fi religia, indiferent de cult, muzica clasică, sportul și mergând până la muzica populară, tradițională. Nu văd niciun motiv pentru care am politiza o asemenea arie, care este cât se poate de departe de zona actualității politice”, a spus Răsvan Popescu.

Radio Trinitas a fost marele câștigător al concursului organizat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru atribuirea unor frecvențe radio tematice, primind 4 noi licențe, în timp ce RCS&RDS a fost marele perdant, neobținând niciuna din cele 11 frecvențe pentru care a concurat.

Consiliul a acordat joi un număr total de 19 frecvențe tematice. Cele mai multe frecvențe de radio (10) au fost atribuite în cadrul concursului unor posturi de radio cu profil religios, însă dedicate unor confesiuni diferite.

Consiliul Național al Audiovizualului a demarat luni concursul pentru atribuirea unor frecvențe de radio, tematice și generaliste.

Inițial au fost scoase la concurs 71 de frecvențe, însă, ulterior, concursul pentru frecvența pe care a emis Click FM – căruia CNA i-a retras licența pe 18 iulie 2013 -, a fost amânat până la soluționarea situației juridice a acesteia. Totodată, marți, CNA a decis să amâne concursul pentru cele 23 de frecvențele pe care a emis Radio Guerrilla, căruia CNA i-a retras licența pe 19 septembrie, până la soluționarea situației juridice a acestora.

Astfel, după amânarea concursurilor pentru frecvența Click FM și pentru cele 23 de frecvențe ale Radio Guerrilla, urmează să mai fie atribuite în urma concursului un număr total de 47 de frecvențe de radio.

Concursul se va întinde pe câte zile va fi necesar până la audierea tuturor solicitanților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?