MENIU DE REVELION. Cum să eviți apariția unei indigestii. PLUS: Trucuri anti-mahmureală

MENIU DE REVELION. Cum să eviți apariția unei indigestii. PLUS: Trucuri anti-mahmureală
Publicat: 29/12/2012, 16:33
Actualizat: 18/05/2015, 17:58

Sarmalele, piftia, friptura de porc, caltaboșul, cârnații și salata de beouf sunt doar câteva dintre preparatele nelipsite de pe masa de REVELION 2013. În aceste condiții, medicii recomandă cumpătare, deoarece riscul apariției tulburărilor digestive este destul de ridicat.

Aceste afecțiuni nu sunt sigurele boli la care suntem predispuși în seara de REVELION, mai ales că în ultima perioadă dieta noastră a fost una mai mult bazată pe preparate din carne de porc. În aceste condiții, nutriționiștii avertizează că preparatele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la creșterea nivelului de colesterol și a greutății, pe fondul conținutului ridicat de grăsime.

Cum pot deveni preparatele tradiționale mâncăruri sănătoase

Medicul nutriționist Mihalea Bilic oferă câteva trucuri culinare pentru a transforma sarmalele, piftia de porc și salata de boeuf în mâncăruri sănătoase.

● „Sarmalele sunt cu atât mai gustoase, cu cât conțin mai multă grăsime. Pentru a preveni creșterea nivelului de colesterol, este recomandat să mâncăm cel mult două sarmale pe zi”, spune dr. Bilic. Pentru fanii acestui preparat, medicul nutriționist spune că există o soluție de compromis: sarmalele din carne de pui sau de curcan cu orez, legume și fără slănină.

„Mai este un secret: carnea tocată folosită pentru umplerea sarmalelor poate fi jumătate din vită, jumătate din porc, iar gustul va fi neschimbat”, precizează specialistul. Medicul recomandă, pentru diminuarea cantității de grăsime din preparat, să încălzim sarmalele într-un vas separat în care să punem o cană de apă. „Grăsimea va rămâne în cratiță”, spune dr. Bilic.

● Salata de boeuf este o combinație teoretic sănătoasă între legume fierte și carne slabă de vită. „Singurul ‘păcat” este prezența maionezei. Este indicat să înlocuim maioneza făcută în casă cu cea din comerț, pe ambalajul căreia să scrie ‚light” . Un alt secret este ca la prepararea maionezei să înlocuim uleiul cu albuș de ou, scăzând astfel numărul de kilocalorii”, menționează nutriționistul Mihaela Bilic. Potrivit specialistului, o lingură de maioneză normală are 150 de kilocalorii, în timp ce o lingură de maioneză „light” are în jur de 30 de kilocalorii.

● În tradiția românească, carnea de porc este principalul aliment consumat în perioada Sărbătorilor, aceasta fiind preparată într-o multitudine de feluri: cârnați, caltaboși, lebăr, tobă, costiță, slănină sau carne simplă prăjită.

„Este indicat să evităm pe cât posibil orice tip de tochitură, pentru că întotdeauna conține slănină. Recomand mușchiul afumat și pastrama, în locul tobei și al cârnaților”, spune medicul nutriționist. Mai mult, carnea aleasă pentru friptură trebuie să fie cât mai slabă și pregătită la grătar sau la cuptor cu adaos de vin și ierburi aromate, pentru a mai „tăia” din aportul caloric. Mihaela Bilic recomandă evitarea tochiturii de porc, deoarece aceasta presupune carne împănată și diverse alte semipreparate, toate prăjite.

● Piftia de porc nu este considerată de către specialiștii în nutriție un preparat bogat în kilocalorii, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. „Ideal ar fi ca atunci când preparăm piftia de porc să punem în oală mai mult ciolan decât picioare de porc. Obligatoriu este să eliminăm toată grăsimea care se adună la suprafață”, indică medicul. O formă light a piftiei este cea de pui sau de curcan.

Friptura de porc asezonată cu cartofi prăjiți predispune la indigestie

Pe lângă trucurile de care trebuie să țineți cont atunci când gătiți preparatele tradiționale, trebuie să combinați inteligent alimentele, mai avertizează specialiștii în nutriție.

Astfel, pentru început este recomandat ca seara de REVELION să înceapă cu mezeluri tradiționale, servite pe post de aperitiv. Legumele nu trebuie să lipsească de la masa de Anul Nou. Acestea sunt bogate în apă, vitamine și minerale, nutrienți care vor ajuta organismul să asimileze mai ușor mâncarea și cu ajutorul cărora vor fi prevenite tulburările digestive.

După servirea antreului, este recomandat să mâncați friptura de porc, pentru ca organismul să apuce să digere o mică parte din acest preparat. Atunci când serviți acest preparat evitați să îl asezonați cu cartofi prăjiți, deoarece riscați să vă confruntați cu o indigestie. Cartofii nature sau legumele gratinate pot reprezenta cea mai bună garnitură la friptură. De asemenea, atunci când mâncați friptura de porc abuzați de murături. Castraveții murați sau în oțet, varza murată, gogonelele sau ardeii murați reprezintă aliați de nădejde la masa de REVELION.

La două ore de la servirea fripturii puteți mânca desertul. După desert, dacă petrecerea nu s-a terminat și încă vă mai este foame puteți să mai mâncați puțină salată de beouf. Evitați salata de ciuperci la finalul mesei, deoarece acest preparat poate provoca arsuri la stomac dacă este mâncată cu doar câteva înainte de a vă culca. Acest preparat se servește la începutul mesei.

Cum previi mahmureala

În noaptea de REVELION nu doar mâncarea va fi în exces, ci și băutura. Excesul de alcool este și el unul dintre motivele pentru care unii dintre noi ajungem la camera de gardă. Chiar dacă nu ajungem la spital, a doua zi, o bună parte dintre noi se vor confrunta cu mahmureală.

Pentru a preveni apariția acestui disconfort, nutriționita Mihaela Bilic spune că există câteva trucuri cu ajutoul cărora putem ține mahmureala la distanță.

Astfel, evitați să beți pe stomacul gol. Aceasta este o primă regulă în ceea ce privește consumul de alcool. „Atunci când beți fără să fi mâncat nimic nivelul alcolemiei crește brusc în sânge, iar astfel riscați să vă îmbătați repede”, a spus dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, este indicat să evitați să asociați alcool cu băuturi carbogazoase. Combinarea tăriilor cu băuturi de tip cola sau sucuri de mere reprezintă un trend, mai ales în rândul tinerilor. „Din cauza acestor combinații, alcoolul se metabolizează mai repede în organism”, punctează Mihaela Bilic.

Ca să reziști mai mult la băutură nutriționista susține să diluați alcoolul cu apă sau cu cuburi de gheață, deoarece astfel veți reduce viteza de absorbție a alcoolului în sânge.

Optați pentru vin și bere în detrimentul tăriilor, deoarece băuturile distilate acționează mnai repede. În plus, anumite substanțe din vin încetinesc absorbția alcoolului, iar impactul asupra organismului va fi unul redus. În schimb, dezavantajul băuturilor slabe este fasptul că provoacă somnolență.

Fumați mai puțin. Combinația dintre țigări și alcool este extrem de nocivă pentru organism. Nutriționiștii precizează că această combinație suprasolicită sistemele de detoxifiere ale ficatului. În plus, fumatul creează hipoxie celulară, adică apariția senzației de lipsă de oxigen, sensibilizând și mai mult neuronii cerebrali și țesuturile corpului față de alcool.

O ultimă regulă extrem de importantă pentru a preveni apariția mahmurelii este să evitați alimentele sau băuturile care conțin substanțe precum cofeină, teină, teobromină. Specialiștii menționează că amestecul alcoolului cu substanțele mai sus menționate cresc efectele adverse ale alcoolului asupra organismului. De asemenea, se recomandă evitarea combinațiilor de alcool cu băuturi de tip cola, deoarece suprasolicită ficatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă