MESAJUL emoționant pentru România al unuia dintre cei mai mari alpiniști din țară: Am învățat SĂ IUBESC pământul unde m-am născut

Publicat: 02/12/2018, 19:32

După ce a cucerit vârfurile Himalayei și Anzilor, unde a înfipt de fiecare dată steagul României pentru a nu uita de unde a plecat, alipinistul Zsolt Torok a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia Centenarului.

„La mulți ani, România! Dacă credem în teoria cum că ne alegem locul unde ne vom naște, asta pentru că ne dorim să «îndeplinim» o misiune și avem nevoie de un loc anume unde putem învăța lecții, atunci eu cu siguranță am ales să mă nasc în România. Când eram mic nu am înțeles de ce și eram revoltat pentru că mă uitam către țările unde viața cel puțin aparent este mai ușoară.

Natura mea însă m-a îndreptat mereu către direcțiile unde calea nicidecum nu este deloc ușoară, către direcțiile unde pot aduce o contribuție…

Conflictul acesta, tânjala către locurile unde se trăiește mai bine și spiritul care răspunde angajamentelor îl purtam în mine, dar de când (30 ani) am început alpinismul, am început să cunosc țara, să descopăr oamenii, să descopăr românii. Îmi sunt dragi atât cei care ar putea să lucreze în ,,Silicon Valley”, cât și bătrânica de la țară care duce un trai apropiat de natură cu înțelepciunea simplă și sănătoasă. În acest proces îndelungat de cunoaștere și autocunoaștere am învățat să iubesc pământul unde m-am născut și să înțeleg de ce m-am născut aici. M-am născut în România pentru că țara asta are nevoie de oameni care înfruntă greutăți, se ridică și o iau de la capăt. Cred că țara asta are nevoie de oameni care au capacitatea să ofere ,,fără ofensă” un exemplu zi de zi.

Declarația de dragoste pentru România a unui alpinist de etnie maghiară

Nu cred în schimbarea forțată pentru că binele nu poate veni și aplica cu forța. Binele de aceea este bine pentru că îți oferă tocmai liniște armonie și pace. Împlinire! Astfel oriunde mă aflu în marii pereți, pe Mureș cu canoia, prin păduri seculare sau vârfuri înalte din Himalaya, transmit aceste gânduri țării mele și îmi imaginez că ele ajung acolo unde ajută, la fel cum vântul răspândește rugăciunile, fluturând stegulețele prin Nepal lumii întregi.

Nu trebuie să fim noi oamenii la fel, este minunat că suntem diferiți. Referitor la țară, însă cu toții ar fi bine să avem aceleași gânduri sau măcar asemănătoare. Să apreciem, să iubim să conștientizăm. Nu trebuie să-i copiem pe alții, nu trebuie să ne pierdem identitatea încercând să fim ca alții. Se poate trăi la fel de bine păstrându-ne în Europa originali și dacă stăm să ne gândim tocmai asta este farmecul Europei, faptul că avem atâta culoare, culturi diferite și specificul locului.

Este important însă ca sentimentul de identitate națională să nu fie nici ofensiv, nici demagogie. Să nu fie confundată cu aroganța și mândria agasantă. Identitatea națională înseamnă ținuta asta pentru că suntem cu toții câte o ,,coloană a infinitului”. Identitatea națională este sentimentul care ar trebui să ne hrănească ceea ce este bun și frumos în noi la tot pasul, bazat pe ceea ce știm că a dat poporul român lumii. Personalități, artiști, sportivi, poezie, opere de artă, dar repet și pe cei care păstrează tradițiile în locuri ascunse, uitate de ,,lume”, oameni care fac parte din ,,patrimoniul european”. Astfel, cu fruntea ridicată, cu bucurie în suflet, putem trăi frumos dincolo și dincoace de Arcul Carpatic în estul Europei.

Declarația de dragoste pentru România a unui alpinist de etnie maghiară

Omul sfințește locul întotdeauna.

La mulți ani România, la mulți ani tuturor celor care simt împreună pentru această țară și îi doresc binele!”, a scris alpinistul pe Facebook.

Foto: Zsolt Torok/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii