Mii de imagini-document din timpul misiunilor Apollo, disponibile pe Flickr. NASA a publicat o arhivă foto HD

Redactor:
Florin Badescu
Peste 8.400 de fotografii realizate în timpul misiunilor Apollo, inclusiv imaginea cu primul pas făcut pe Lună de astronautul Neil Armstrong, au fost publicate de NASA în format HD pe platforma online Flikr, informează dailymail.co.uk.

Aceste fotografii spectaculoase, unele deja celebre, altele mai puțin cunoscute, par desprinse din filmele SF și oferă internauților din zilele noastre o imagine proaspătă asupra aselenizărilor reușite de NASA – inclusiv coborârea mai puțin elegantă a lui Buzz Aldrin pe suprafața lunară.

Prima misiune cu echipaj uman spre Lună a fost Apollo 8, care a orbitat în jurul satelitului natural al Terrei în Ajunul Crăciunului din 1968, însă momentul în care Neil Armstrong a devenit primul om care a atins suprafața Lunii, pe 20 iulie 1969, a reprezentat momentul de vârf al realizărilor NASA din anii 1960.

Fotografiile au fost făcute de Armstrong și Aldrin în timp ce ieșeau din modulul lunar Apollo și au surprins dificultatea coborârii pe o scară, în absența gravitației.

Alte imagini familiare publicului larg prezintă urmele pașilor astronauților americani pe Lună și imagini cu Terra văzută de pe Lună. Altele, mai puțin cunoscute, prezintă peisajul lunar și diverse momente în care astronauții americani colectau probe de pe scoarța selenară, în jurul modulului lor spațial.

Pe parcursul tuturor misiunilor Apollo, 12 astronauți au pășit pe Lună și au realizat diverse experimente. Ei au realizat cu această ocazie numeroase fotografii spectaculoase, cu ajutorul unor camere de filmat Hasselblad, special adaptate pentru misiunile spațiale.

Clișeele originale au fost conservate de NASA, însă cercetătorii americani au realizat după acestea copii digitale HD, cu rezoluții de 1.800 dpi.

Inchide