Mircea Badea și Mihai Gâdea au ajuns „în gura presei”, după ce au jignit cumplit doi jurnaliști

Publicat: 16/04/2015, 17:23
Actualizat: 04/09/2019, 07:51

Potrivit AEJ, materialele video și scrise, inclusiv stenogramele programelor Antena 3, care au ajuns la asociație, arată încălcări grave ale standardelor jurnalistice profesionale și ale bunului simț, comise de către reprezentanții postului tv Antena 3 față de Stelian Negrea și Eli Roman.

„În timpul emisiunii „Sinteza Zilei” din data de 5 aprilie 2015 Mircea Badea și Mihai Gâdea au prezentat un fragment dintr-o înregistrare video din timpul unei transmisiuni a postului Realitatea TV, cu intenția evidentă de a o ridiculiza și insulta pe doamna Eli Roman, realizator al televiziunii respective, cei doi jurnaliști Antena 3 făcând comentarii și gesturi ofensatoare, mimând chiar comportamentul unei persoane cu dizabilități fizice. În secvența video difuzată, în timpul unei transmisiuni în direct de la un eveniment caritabil, doamna Roman își pierde coerența discursului din cauza unei stări de leșin. Ulterior momentului, doamna Roman a explicat public cauza acestei stări, anunțând că este însărcinată în cinci săptămâni, motivul căderii fiind anumite probleme medicale asociate sarcinii. Cu toate acestea, în cadrul talk show-ului de la Antena 3, episodul a fost ținta insultelor verbale denigratoare ale jurnaliștilor Mircea Badea și Mihai Gâdea împotriva doamnei Eli Roman”, relevă comunicatul transmis de AJE.

Limbajul lui Mircea Badea la adresa lui Negrea a inclus de asemenea folosirea publică, în diverse emisiuni tv și în postări de Facebook, a cuvintelor „prost”, „tâmpit” sau „căcăcios”, la adresa lui Stelian Negrea și la un alt jurnalist, Silviu Sergiu, inclusiv în timpul emisiunii „În gura presei” din 13 martie.

„Comentariile batjocoritoare făcute de Mircea Badea în studio au fost însoțite de imagini, inclusiv o fotografie cu domnul Negrea în timpul unui antrenament la o sală de sport, postată de acesta din urmă pe pagina sa de Facebook. De asemenea, în aceeași emisiune din 13 martie 2015, Mircea Badea a vorbit ambiguu despre „lovire cu pumnii”, folosind un limbaj asociat actelor de violență fizică, cu referire directă la domnul Negrea. Considerăm că un astfel de limbaj este în mod inerent amenințător și de natură să intimideze, mai ales în contextul campaniei susținute de denigrare împotriva domnului Negrea”, mai arată comunicatul AEJ.

Asociația Jurnaliștilor Europeni consideră că atitudinea celor doi angajați ai Antenei 3 reprezintă un abuz, mai ales având în vedere că sunt persoane publice, „fiind mult sub standardele profesionale”. AEJ „așteaptă scuze publice față de domnul Negrea și doamna Roman” și solicită autorităților române, inclusiv Consiliului Național al Audiovizualului și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, să analizeze cu atenție dovezile și să stabilească dacă s-a produs o încălcare a standardelor convenite și, dacă este cazul, să aplice măsurile disciplinare care se impun.

Semnatarii comunicatului de presă sunt William Horsley, Reprezentant AEJ pentru Libertatea Presei, Otmar Lahodynsky, Președintele AEJ și Tibor Macak, Secretar General AEJ.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult