Mircea Badea și Mihai Gâdea au ajuns „în gura presei”, după ce au jignit cumplit doi jurnaliști

Publicat: 16/04/2015, 17:23
Actualizat: 04/09/2019, 07:51

Potrivit AEJ, materialele video și scrise, inclusiv stenogramele programelor Antena 3, care au ajuns la asociație, arată încălcări grave ale standardelor jurnalistice profesionale și ale bunului simț, comise de către reprezentanții postului tv Antena 3 față de Stelian Negrea și Eli Roman.

„În timpul emisiunii „Sinteza Zilei” din data de 5 aprilie 2015 Mircea Badea și Mihai Gâdea au prezentat un fragment dintr-o înregistrare video din timpul unei transmisiuni a postului Realitatea TV, cu intenția evidentă de a o ridiculiza și insulta pe doamna Eli Roman, realizator al televiziunii respective, cei doi jurnaliști Antena 3 făcând comentarii și gesturi ofensatoare, mimând chiar comportamentul unei persoane cu dizabilități fizice. În secvența video difuzată, în timpul unei transmisiuni în direct de la un eveniment caritabil, doamna Roman își pierde coerența discursului din cauza unei stări de leșin. Ulterior momentului, doamna Roman a explicat public cauza acestei stări, anunțând că este însărcinată în cinci săptămâni, motivul căderii fiind anumite probleme medicale asociate sarcinii. Cu toate acestea, în cadrul talk show-ului de la Antena 3, episodul a fost ținta insultelor verbale denigratoare ale jurnaliștilor Mircea Badea și Mihai Gâdea împotriva doamnei Eli Roman”, relevă comunicatul transmis de AJE.

Limbajul lui Mircea Badea la adresa lui Negrea a inclus de asemenea folosirea publică, în diverse emisiuni tv și în postări de Facebook, a cuvintelor „prost”, „tâmpit” sau „căcăcios”, la adresa lui Stelian Negrea și la un alt jurnalist, Silviu Sergiu, inclusiv în timpul emisiunii „În gura presei” din 13 martie.

„Comentariile batjocoritoare făcute de Mircea Badea în studio au fost însoțite de imagini, inclusiv o fotografie cu domnul Negrea în timpul unui antrenament la o sală de sport, postată de acesta din urmă pe pagina sa de Facebook. De asemenea, în aceeași emisiune din 13 martie 2015, Mircea Badea a vorbit ambiguu despre „lovire cu pumnii”, folosind un limbaj asociat actelor de violență fizică, cu referire directă la domnul Negrea. Considerăm că un astfel de limbaj este în mod inerent amenințător și de natură să intimideze, mai ales în contextul campaniei susținute de denigrare împotriva domnului Negrea”, mai arată comunicatul AEJ.

Asociația Jurnaliștilor Europeni consideră că atitudinea celor doi angajați ai Antenei 3 reprezintă un abuz, mai ales având în vedere că sunt persoane publice, „fiind mult sub standardele profesionale”. AEJ „așteaptă scuze publice față de domnul Negrea și doamna Roman” și solicită autorităților române, inclusiv Consiliului Național al Audiovizualului și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, să analizeze cu atenție dovezile și să stabilească dacă s-a produs o încălcare a standardelor convenite și, dacă este cazul, să aplice măsurile disciplinare care se impun.

Semnatarii comunicatului de presă sunt William Horsley, Reprezentant AEJ pentru Libertatea Presei, Otmar Lahodynsky, Președintele AEJ și Tibor Macak, Secretar General AEJ.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun