Mircea Cărtărescu: Andrei Marga și „bețivii” de la Salonul de Carte, la fel ca Ion Iliescu și „golanii” din Piața Universității

Mircea Cărtărescu: Andrei Marga și bețivii de la Salonul de Carte, la fel ca Ion Iliescu și golanii din Piața Universității
Publicat: 24/03/2013, 20:28
Actualizat: 22/08/2014, 19:37

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat sâmbătă că a fost „frapat” de faptul că Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Româna (ICR), i-a numit „bețivi” pe cei care au protestat la Salonul de Carte de la Paris, așa cum, cu două decenii în urmă, Ion Iliescu îi numea „golani” pe cei care ocupaseră Piața Universității.

Autorul în vârstă de 56 de ani se află la Bruxelles pentru trei evenimente literare desfășurate în cadrul Festivalului Passa Porta, organizate cu sprijinul ICR, deși recent a refuzat invitația Institutului de a participa la Salonul de Carte din capitala Franței.

„Mă bucur foarte tare că sunt aici cu dumneavoastră. Am fugit de la Paris ca să vin aici. Vă rog să mă credeți că nu exagerez și că pentru mine să fiu în acest moment la Bruxelles este mult mai important decât să fiu la Salonul cărții de la Paris, dacă există o comparație.”, a spus acesta la începutul discursului susținut în fața cititorilor adunați la librăria Europa Nova.

Ulterior, Cărtărescu a precizat că a făcut declarația respectivă fără „nici un fel de parti-pris”, relatează Agerpres.

„Am spus-o numai pentru că acum doi ani am fost la Bruxelles pentru festivalul literar Passa Porta și mi s-a părut un festival extraordinar. Mie nu îmi plac evenimentele ample și foarte mediatizate, eu le prefer pe cele ceva mai mici dar foarte profesionalizate. De aceea am preferat, decât să merg cu 50 de scriitori români în Franța, să vin aici, unde mă pot întâlni cu Cees Noteboom, cu o mulțime de alți autori de prim rang”, a explicat scriitorul.

În ceea ce privește polemica apărută în jurul Salonului de Carte de la Paris și a protestului de joi, de la standul României, Mircea Cărtărescu a precizat că a „urmărit vag toată povestea.”

„Am fost frapat de similitudinea dintre faptul că, acum două decenii, Ion Iliescu îi numea > pe cei care ocupaseră Piața Universității și faptul că domnul Marga îi numește acum > pe cei care au făcut protestul”, a comentat scriitorul.

Zece artiști români și străini purtând măști cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au manifestat joi seară la Salonul de Carte de la Paris contra absenței de la eveniment a autorilor români de anvergură, care au refuzat să participe ca protest față de conducerea ICR.

Potrivit Mediafax, aceștia au împărțit manifeste pe care scria „ICR off”, ca semn de protest față de actuala conducere a Institutului Cultural Român.

Cu toate acestea, președintele ICR Andrei Marga a declarat că nici măcar nu a observat protestul, atenția sa concentrându-se asupra altor evenimente.

„Eu trebuie să vă spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea președintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezenței românești. Nu mi-am dat seama să fie vreun protest. Ce a făcut fiecare, individual, nu era treaba mea să-i urmăresc. Poate că au fost proteste, puteți consulta principalii intelectuali ai țării și veți avea, cred, aceeași opinie pe care și eu am exprimat-o”.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaționale, se desfășoară în perioada 22 – 25 martie. Evenimentul reunește anual peste 1.000 de expozanți din 40 de țări, 30.000 de profesioniști ai pieței editoriale internaționale și peste 2.000 de autori din toată lumea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic