Misterul scrisorii care a emoționat o lume întreagă a fost dezlegat. „O vreme am renunțat să mai sper”

Misterul scrisorii care a emoționat o lume întreagă a fost dezlegat. O vreme am renunțat să mai sper
Publicat: 17/06/2013, 11:29
Actualizat: 06/05/2019, 19:26

În decembrie anul trecut, scrisoarea impresionantă prin care un chinez cerea ajutorul Organizației Mondiale a Drepturilor Omului făcea înconjurul lumii. Documentul anonim, găsit întâmplător de o americancă într-o cutie cu decorațiuni de Halloween importate din Shenyang, descria ororile și umilința la care muncitorii din tabăra de reeducare Masanjia Labor Camp sunt supuși zilnic.

Scrisoarea a stârnit atunci numeroase controverse și critici din partea organizațiilor internaționale care luptă pentru drepturilor omului, iar o anchetă a fost deschisă.

Acum, misterul a fost dezlegat de jurnaliștii de la NY Times, în timpul unui interviu realizat pe marginea problemei lagărelor de reeducare din China.

Un bărbat în vârstă de 47, fost deținut al Masanjia Labor Camp, a mărturisit că el este cel care în urmă cu peste jumătate de an adresa un strigăt disperat de ajutor. Zhang a povestit că a reușit să trimită în secret 20 de astfel de scrisori, sperând că una dintre ele va ajunge în mâinile unei persoane suficient de responsabile încât să tragă un semnal de alarmă.

„Foarte mult timp am visat că măcar câteva dintre toate scrisorile mele vor fi descoperite peste granițe, dar după o vreme am renunțat să mai sper și am uitat de ele”, a povestit chinezul, care a peferat să-i fie publicat doar prenumele de teama represaliilor.

La momentul descoperirii scrisorii, bărbatul fusese deja eliberat, însă, spune el, sute de chinezi se află în continuare închiși în astfel de tabere.

„Uneori, gardienii mă târau pur și simplu ținându-mă de păr sau mă loveau atât de mult cu bastonul cu electoșoc încât întreaga încăpere se umplea de mirosul cărnii arse”, a povestit și Chen Shenchun, un alt fost deținut.

Potrivit sursei citate, cele mai dure tratamente le erau și le sunt aplicate în continuare adepților Falun Gong, care, deși închiși, refuză să renunțe la credințele acestui cult.

Guvernul Chinei și-a manifestat intens ostilitatea față de această mișcare și a alocat resurse importante în încercarea de reprimare a acesteia, pe motiv că ea contravine normelor comunismului.

Situația taberelor de reeducare din China continuă să fie o problemă extrem de delicată. Ele reprezintă un sistem de pedeapsă prin care cetățenii pot fi închiși fără a avea dreptul la un proces.

Ancheta continuă, iar jurnaliștii americani spun că au încercat să ia legătură și cu oficialii de la Masanjia Labor Camp. Aceștia au refuzat însă orice discuție pe marginea subiectului. Un singur gardian a ținut să facă o precizare: „Aici nu este niciun deținut. Cu toții sunt studenți”.