Clarice Dinu
08.04.2016
Magazin

Misterul unui tablou de Modigliani, furat de naziști, spulberat de informațiile din „Panama Papesrs”. În proprietatea cui se află opera dispărută în urmă cu peste 70 de ani

Misterul unui tablou de Modigliani, furat de naziști, spulberat de informațiile din „Panama Papesrs”. În proprietatea cui se află opera dispărută în urmă cu peste 70 de ani
Scandalul Panama Papers a scos la iveală proprietarul unui tablou de Modigliani, care a fost furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Opera de artă este deținută de o societate offshore și este ascunsă în zona porto franco din Geneva, iar până acum proprietarul ei a fost necunoscut, scrie lematin.ch

Potrivit anchetei efectuate de cotidianul elvețian, tabloul pictorului italian Amedeo Modigliani este deținut în secret de unul dintre cei mai mari colecționari și comercianți de artă, David Nahmad. Din actele Mossack Fonseca reiese că Nahmad este proprietarul picturii „Bărbat așezat sprijinit în baston” prin intermediul unei firme offshore.

Pânza este evaluată la peste 22 de milioane de euro și, potrivit firmei candiene Mondex Corp specializată în urmărirea operelor de artă furate, tabloul a fost furat de naziști de la Oscar Stettiner, un colecționar de artă evreu, care a fugit din Paris în 1939. După ocuparea Franței proprietatea sa a fost confiscată de naziști și bunurile sale vândute. Tabloul a schimbat atunci mai mulți proprietari. În 1946 Stettiner a încercat să recupereze pânza dar nu a mai apucat pentru că a murit doi ani mai târziu fără ca cererea să fie soluționată. 

Justiția americană a încercat de mulți ani sa rezolve acest caz.Mondex i-a propus nepotului lui Stettiner, Philippe Maestracc, care trăiște în Franța, să facă demersuri pentru recuperarea tabloului lui Modigliani. 

În fața judecătorilor Nhamad a afirmat că tabloul nu leste în poseia sa și că ar fi în proprietatea firmei offshore International Art Center (IAC). Documentele făcute publice în scandalul Panama Papers demonstrează însă că proprietarii  IAC sunt membrii familiei Nahmad. Astfel ziarul elevațian a publicat actele din care reise că  David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014.

Familia Nahmad este unul dintre cei mai influenți neguțători de artă și are o avere de mai multe miliarde de euro. Nahman își păstrează cea mai mare parte a colecției sale de peste 4.500 de opere de artă, printre care și 300 de creații ale lui Picasso, în zona Porto Franco din Geneva unde este scutită de orice taxe și impozite.

Patriarhul familiei Nahmad, David, el însuși descendent al unei familii de bancheri evrei din Liban, se plimbă între Monaco, Paris și  New York.  Fiul și nepotul său poartă același nume: Helly, primul conducând galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra. Totodată David Nahmad este și campion mondial de table, joc la care a câștigat titlul suprem în 1996.

 

 

 

Inchide