Mobilier de birou și instrumentele de scris care i-au aparținut lui Ceaușescu, scoase la licitație

Mobilier de birou și instrumentele de scris care i-au aparținut lui Ceaușescu, scoase la licitație
Publicat: 20/06/2014, 14:14
Actualizat: 31/07/2014, 09:29

Licitația pentru garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceaușescu, va porni de la prețul de 10.000 de euro.

Garnitura face parte din Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție, alături de care este prezentă o comodă-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul secolului XX (preț de pornire: 450 de euro).

Din categoria de instrumente de scris de colecție, pasionații vor putea alege vedeta licitației – un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante și rubine (preț de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou scos la licitație este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint și aur, ale cărui proporții au fost calculate prin proporția divină „Phi”, conform comunicatului.

Printre exponatele licitației se regăsesc și o călimară din sidef, de la începutul secolului al XX-lea, oferită cadou ministrului George Macovescu de către Hussein al Iordaniei (preț de pornire: 50 de euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu (preț de pornire: 2.000 de euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint și aur, care a aparținut lui Adrian Păunescu (preț de pornire: 2.000 de euro) și un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnătura Reginei Maria a României, 1920-1938 (preț de pornire: 120 de euro).

Pe de altă parte, Artmark va organiza pe 24 iunie și o licitație dedicată artiștilor români avangardiști, care au cunoscut aprecierea în primul rând în Occident și mai târziu în spațiul românesc. Printre aceștia se numeră Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman și Hans Mattis Teutsch.

Potrivit comunicatului, un altfel de talent a fost Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod și prezent în licitația Artmark cu opt opere, dintre care cea mai importantă operă este uleiul „Peisaj cu cetate” (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 de euro).

În aceeași categorie se încadrează și artistul Jules Perahim reprezentat de opera „Cei din umbră” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 de euro), dar care, la rândul său, numără alte cinci piese în ulei sau grafică în expoziția licitației.

Vedeta licitației este „Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)”, cu o valoare estimativă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de euro, de Arthur Segal. Tabloul este realizat în perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor ’30, și a făcut parte din colecția Frank Rendall.

O altă operă scoasă la licitație, care face parte din colecția George Macovescu, este sculptura „Tors de femeie” (valoare estimativă: 15.000 – 22.000 de euro), de Hans Mattis Teutsch.

Nelipsit din Licitația de Avangardă și Expresionism este Victor Brauner, cel mai bine cotat pictor român avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse între 1.000 și 2.500 euro.

Până pe 23 și, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție formată din loturile Licitației „Vechi Maeștri ai artei românești”, ale Licitației de Cinegetică și Echitație, ale Licitației de Avangardă și Expresionism și cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție.

Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie. Toate licitațiile vor fi organizate la Athénée Palace Hilton București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult