Motivul pentru care autoritățile ruse au exhumat rămășițele țarului Nicolae al II-lea

Publicat: 24/09/2015, 13:33
Actualizat: 24/09/2015, 18:34

Probe biologice au fost prelevate din rămășițele pământești ale țarului Nicolae al II-lea și din cele ale soției sale, Alexandra, dar și de pe uniforma pătată cu sânge a lui Alexandru al II-lea, bunicul lui Nicolae al II-lea, asasinat în 1881.

Membrii familiei Romanov, care au fost asasinați în timpul Revoluției bolșevice, sunt înmormântați în Catedrala din Sankt Petersburg.

Biserica Ortodoxă Rusă a dorit să confirme relațiile de rudenie dintre victime, înainte ca alte rude ale acestora să poată fi înhumate alături de ele.

O anchetă îndelungată, ce a investigat celebra crimă din 1918, a fost închisă în 1998, după ce testele ADN au autentificat rămășițele omenești ale membrilor familiei Romanov, descoperite într-o groapă comună din regiunea Ural, în 1991.

Însă acele teste ADN nu i-au convins pe unii dintre membrii Bisericii Ortodoxe Ruse, deoarece rămășițele pământești ale țareviciului Alexei și marii ducese Maria au fost descoperite abia în 2007, într-o altă groapă comună din regiunea Ural.

Comitetul de investigații, un organism de stat, consideră că aceste noi verificări sunt într-adevăr necesare pentru autentificarea rămășițelor pământești ale celor doi membri ai familiei Romanov.

Autoritățile ruse vor să îi înhumeze pe Alexei și Maria alături de restul familiei Romanov în Catedrala Sf. Petru și Pavel din Sankt Petersburg. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, Biserica Ortodoxă vrea să fie absolut sigură în legătură cu acele rămășițe pământești descoperite în 2007.

Țarul Nicolae al II-lea, soția sa Alexandra, cele patru fiice ale lor – marile ducese Anastasia, Maria, Olga și Tatiana -, fiul lor, țareviciul Alexei, și patru servitori ai familiei imperiale au fost asasinați în pivnița unei case din Ekaterinburg, în 1918.

Într-o noapte, ei au fost puși să se alinieze, ca pentru o fotografie de familie, iar un pluton de execuție bolșevic i-a ucis pe toți cu rafale de gloanțe, potrivit declarațiilor unor martori. Aceia care nu au murit imediat, au fost uciși cu baionetele.

Cuplul imperial și trei dintre fiicele lor au fost reînhumate în mod oficial pe 17 iulie 1998 – în ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la asasinarea lor. Ei fost canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2000.

Țareviciul Alexei și marea ducesa Maria vor fi cel mai probabil și ei canonizați înainte de împlinirea unui secol de la comiterea crimei, în 2018. Rămășițele lor pământești sunt păstrate în prezent la Arhivele de Stat ale Rusiei.

Noua anchetă va necesita recoltarea unor probe biologice și de la sora împărătesei consoarte Alexandra, marea ducesă Elizabeth Fiodorovna, îngropată la Ierusalim. Anchetatorii ruși au obținut abia de curând dreptul de a preleva aceste mostre.

Membrii familiei Romanov au fost înlăturați de la putere și obligați să plece în exil în 1917, cu puțin timp înainte ca bolșevicii comuniști să înlăture guvernul provizoriu.

Documente din așa-zisa „Anchetă a Gărzii Albe”, o investigație despre asasinarea familiei imperiale ruse în 1918, vor fi la rândul lor studiate. Aceste documente au fost făcute publice în ultimii patru ani.

Țarul Alexandru al II-lea a fost ucis cu o bombă aruncată de un militant din mișcarea anarhistă „Voința poporului”, în 1881, și a fost înmormântat în uniforma sa militară, în Catedrala Sf. Petru și Pavel din Sankt Petersburg.

Un avocat al marii ducese Maria Vladimirovna, moștenitoare a familiei Romanov și actualul pretendent la tron, a spus că sprijină noua anchetă.

Citat de agenția de presă rusă Tass, German Lukyanov, avocatul Mariei Vladimirovna, a spus că „nu toate aspectele despre asasinarea familiei imperiale au fost explicate în acest caz și nu toate întrebările puse de Biserica Ortodoxă Rusă au primit răspunsuri clare și complete”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji