NASA a anunțat că a descoperit 715 exoplanete noi

NASA a anunțat că a descoperit 715 exoplanete noi
Publicat: 27/02/2014, 11:37
Actualizat: 29/07/2014, 19:56

NASA a anunțat miercuri descoperirea a 715 noi exoplanete – planete aflate în afara Sistemului nostru Solar -, grație telescopului spațial Kepler, informează AFP.

Grație acestor noi descoperiri, numărul de exoplanete confirmate până în prezent a ajuns la aproape 1.700, iar cel al planetelor potențiale, la peste 3.600, a precizat Agenția spațială americană într-o conferință de presă.

Aproape 95% dintre aceste exoplanete sunt mai mici decât Neptun, o planetă care este totuși de aproape patru ori mai mare decât Terra.

Patru dintre ele sunt de 2,5 ori mai mari decât Terra și se află într-o zonă locuibilă, la o distanță potrivită de steaua lor și au temperaturi care permit apei – și potențial, vieții – să existe.

Una dintre aceste noi planete potențial locuibile, denumită Kepler-296f, se află pe orbita unei stele al cărei diametru este pe jumătate față de cel al Soarelui și cu o strălucire de doar 5% din cea a acestui astru.

Kepler-296f este de două ori mai mare decât Terra, însă oamenii de știință nu știu dacă această exoplanetă este gazoasă, cu o atmosferă densă de hidrogen și heliu, sau dacă este acoperită de oceane.

Cele 715 exoplanete se află pe orbitele a 305 stele.

„Echipa Kepler continuă să ne uimească și să ne fascineze cu rezultatele vânătorii lor de exoplanete”, a declarat John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA.

„Aceste noi planete și sisteme solare seamănă puțin cu al nostru, fapt de bun augur pentru viitor, când viitorul telescop spațial James Webb – succesorul lui Hubble – va explora caracteristicile acestor lumi noi”, a adăugat el.

Telescopul Kepler – o misiune de 600 de milioane de dolari – a fost lansat de NASA în 2009, pentru a monitoriza, timp de cel puțin patru ani, peste 100.000 de stele care seamănă cu Soarele nostru, aflate în constelațiile Lebedei și Lirei, și pentru a găsi planete asemănătoare cu Terra. Kepler s-a defectat la jumătatea anului 2013.

Aceste descoperiri astronomice vor fi publicate în numărul din 10 martie al revistei Astrophysical Journal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase