NASA va anunța luni o descoperire majoră despre Marte. Ce speculații se fac

NASA va anunța luni o descoperire majoră despre Marte. Ce speculații se fac
Publicat: 27/09/2015, 16:07

Agenția spațială americană va face publică, luni, „o descoperire științifică majoră”, care a fost făcută de cercetători ca urmare a explorării planetei Marte. Rezolvarea unuia dintre misterele planetei Marte va fi prezentată, într-o conferință de presă, care va avea loc, luni, la sediul central al NASA din Washington, și care va fi transmisă live de televiziunea online NASA TV, pe site-ul agenției, nasa.gov.

La conferința de presă vor participa: Jim Green, director de știința planetelor la sediul central al NASA, Michael Meyer, cercetător principal pentru programul de exploare al planetei Marte, din cadrul NASA, Lujendra Ojha, de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, Mary Beth Wilhelm de la Ames Research Center in Moffett Field, din California, și de la Georgia Institute of Technology, și Alfred McEwen, cercetător principal al High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), în cadrul University of Arizona din Tucson.

După anunțul privind conferința, care a fost publicat și pe pagina de Twitter a NASA, presa internațională a început să speculeze pe marginea descoperirii majore pe care Agenția spațială americană ar putea să o facă luni.

Astfel, potrivit publicației britanice The Independent, NASA ar putea să anunțe că a descoperit apă pe planeta Marte. În acest sens, se face referire la faptul că la conferința de presă vor participa Alfred McEwen, care în luna iulie a publicat un studiu despre activitatea din craterul Gale de pe planeta Marte, și Lujendra Ojha, care a colaborat la rândul său cu McEwen și care a sudiat posibilitatea existenței apei pe planeta roșie.

De altfel, încă din 2011, specialiștii de la NASA anunțau că au descoperit pentru prima dată urme ce ar putea dovedi prezența apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire ce oferea noi perspective pentru explorarea planetei roșii și pentru organizarea unor expediții cu echipaj uman pe aceasta.

Pe de altă parte, anunțul NASA referitor la această descoperire științifică majoră, care va fi făcută publică luni, a dat naștere pe rețelele de socializare la numeroase speculații privind identificarea unor forme de viață extraterestre.

„Deci, va fi despre Marțieni, nu-i așa?”, se întreabă Jacqueline, o utilizatoare a platformei online Twitter.

„@NASA Ar fi bine să fie despre extratereștri”, a scris Bart, un alt utilizator al Twitter.

De altfel, în urmă cu doar câteva decenii, oamenii de știință considerau ideea vieții extraterestre ca fiind una improbabilă, însă, în prezent, NASA crede că este doar o chestiune de timp până când savanții vor descoperi dovezi ale vieții pe alte corpuri cerești din Sistemul Solar. În acest sens, Agenția spațială americană se concentrează, în prezent, pe detectarea unor eventuale urme de viață pe Marte, în timp ce Agenția Spațială Europeană (ESA) analizează Luna, se spunea într-un articol despre panspermie ce a fost publicat în august în revista științifică britanică New Scientist, citat de dailymail.co.uk.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu publicat în luna aprilie în revista Geophysical Research Letter, Marte are câteva mii de ghețari îngropați sub scoarța sa acoperită de praf, care au împreună o cantitate de apă suficient de mare pentru a acoperi întreaga suprafață a acestei planete cu un strat de gheață ce ar avea grosimea de 1,1 metri, informa la momentul respectiv Reuters.

Oamenii de știință încearcă de foarte multă vreme să înțeleagă felul în care Marte s-a transformat dintr-o planetă caldă, umedă, probabil asemănătoare cu Terra, în istoria ei timpurie, în planeta rece, uscată și deșertică din zilele noastre.

În urmă cu câteva miliarde de ani, Marte, care este lipsită de un câmp magnetic protector, și-a pierdut aproape întreaga atmosferă. Mai multe studii sunt în prezent în derulare și încearcă să calculeze cantitatea de apă care a dispărut în acel moment de pe Marte și cantitatea de apă rămasă blocată în depozitele de gheață subterane.

Pe lângă dovezile care au demonstrat deja existența pe Marte a unor văi de râuri, izvoare și minerale hidratate, oamenii de știință care studiază anumite molecule cu rol de marker din atmosfera marțiană au ajuns la concluzia că această planetă a avut probabil în trecutul ei un ocean cu o adâncime de peste 1,6 kilometri și care acoperea mai mult de jumătate din emisfera ei nordică. Marte ar fi pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totală de apă. În prezent, cele mai mari rezervoare de apă cunoscute de pe Marte se află în calotele ei polare.

De asemenea, în luna martie, cercetătorii de la NASA au dat publicității un nou studiu potrivit căruia un ocean străvechi, mai mare decât Oceanul Arctic de pe Terra, acoperea în trecut o cincime din suprafața planetei Marte și ar fi putut să găzduiască forme de viață, după cum informa la momentul respectiv maxisciences.com.

Epoca asociată cu această particularitate geomorfologică din trecutul planetei Marte corespunde unei perioade care a avut loc în urmă cu 4,3 milioane de ani. În acea perioadă, Marte era încă o planetă tânără. Mediul ei deosebit de umed conținea pe atunci suficient de multă apă pentru a forma un ocean ce acoperea jumătate din emisfera nordică și avea o adâncime medie de 137 de metri. Anumite zone puteau să depășească adâncimea de 1,6 kilometri, potrivit estimările oamenilor de știință. De atunci, planeta roșie și-a schimbat complet înfățișarea, iar de-a lungul timpului, 87% din apa ei s-a evaporat în spațiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?