Noi cratere misterioase descoperite în Siberia. Cercetătorii ruși cer o anchetă urgentă

Publicat: 25/02/2015, 11:23
Actualizat: 25/02/2015, 16:38

În iulie 2014, comunitatea științifică din această țară a fost uluită după descoperirea a trei cratere circulare uriașe în Peninsula Iamal, situată în nordul Siberiei. În prezent, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliți, cercetătorii ruși au descoperit alte patru cratere similare. Ei cred, de asemenea, că în regiune s-ar mai afla alte câteva zeci astfel de cratere. Din acest moment, savanții ruși au solicitat autorităților să deschidă o anchetă în regim de urgență, pentru a putea să protejeze populația din regiune.

„Sunt sigur că există mai multe astfel de cratere în Iamal, trebuie doar să le căutăm. Presupun că acolo se află încă 20 sau 30 de cratere”, a declarat pentru publicația The Siberian Times profesorul Vasili Bogoiavlensky, membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia și director-adjunct al Institutului de cercetare în domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul la Moscova. „E important să nu-i speriem pe oameni, ci să înțelegem faptul că acolo există o problemă serioasă, iar noi trebuie să cercetăm acel fenomen”, a adăugat el.

Oamenii de știință au cercetat unul dintre cratere în noiembrie 2014, colectând o serie de date, încercând să descifreze misterul formării lor. Potrivit principalei teorii formulate în acest sens, craterele din Siberia au fost create în urma unor explozii de gaze, ce au fost generate de acumularea de căldură sub scoarța terestră sau de creșterea temperaturilor, asociată cu încălzirea climei, a raportat The Siberian Times în decembrie 2014.

Întrucât cercetătorii nu pot să prezică locul și momentul în care astfel de explozii de gaze ar putea să se producă din nou, studierea craterelor este periculoasă, spune Vasili Bogoiavlensky. Cu toate acestea, cercetătorul rus spune că, alături de colegii săi, intenționează să lanseze o nouă expediție și să amplaseze mini-stații științifice în regiune, pentru a detecta seismele care ar putea să se producă în momentul unor astfel de explozii viitoare.

„Trebuie să răspundem acum unor întrebări simple: care sunt zonele cele mai periculoase și în ce condiții?”, a declarat el pentru The Siberian Times. „Aceste întrebări sunt importante pentru siguranța orașelor nordice și pentru infrastructura exploatărilor și rețelelor de gaze și petrol”, a mai spus acesta.

Părerea cercetătorului rus este împărtășită de colegii săi americani.

Carolyn Ruppel, geofizician la Woods Hole Field Center din Massachusetts și director la U.S. Geological Survey’s Gas Hydrates Project, a spus că nu este deloc surprinsă de faptul că au fost descoperite noi cratere în Siberia.

Ruppel, care nu este implicată în studiul inițiat deja în Siberia, a cerut comunității internaționale să desfășoare mai multe studii și analize în acea regiune.

„Procesele care determină formarea craterelor se produc cel mai probabil într-o zonă vastă în permafrostul continental din acea parte a Siberiei. Oamenii de știință ar trebui cu siguranță să realizeze mai multe studii despre acele fenomene, pentru a identifica procesele care duc la apariția lor, felul în care ele evoluează în timp și dacă este posibilă prezicerea locului în care noi astfel de formațiuni vor apărea”, a declarat cercetătoarea americană.

Un crater uriaș, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit în august 2014 în nordul Siberiei, într-o regiune bogată în gaze naturale.

Fotografiile realizate din avion au prezentat un fel de groapă uriașă aproape perfect cilindrică, cu diametrul de 80 de metri, ce a apărut dintr-o dată în Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”.

Cercetătorii ruși care au analizat craterul au spus că 80% din acesta pare să fie alcătuit din gheață și că nu există urme care să ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savanților ruși elimină teoria potrivit căreia un meteorit ar fi căzut în acea zonă.

După descoperirea craterului, internauții ruși au lansat deja o serie de speculații, potrivit cărora craterul uriaș ar indica „locul de aterizare al unei nave extraterestre”.

Experții spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică „arsuri severe” care au pârjolit marginile acestuia.

Expediția științifică organizată în noiembrie 2014 de autoritățile din Districtul autonom Iamalia-Neneția a inclus experți de la Centrul pentru studii arctice din Rusia și de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de științe a Federației Ruse.

Specialiștii au recoltat eșantioane de sol, aer și apă de la fața locului. Ei au fost însoțiți de un specialist de la Ministerul rus pentru situații de urgență.

Ținutul autonom Iamalia, o regiune din apropiere de Oceanul Arctic, reprezintă principala zonă din care Rusia aprovizionează Europa cu gaze naturale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...