• Publicat:
Magazin

O carte pe zi: „Bufnița vânează întotdeauna noaptea” de Samuel Bjørk

„Tensiunea și miza cresc exponențial pe parcursul acestei povești, construită cu meticulozitate", scrie Publisher''s Weekly despre romanul semnat de Samuel Bjørk.

Samuel Bjørk este pseudonimul unui romancier, dramaturg și cântăreț/compozitor norvegian, cunoscut și pentru traducerile sale din Shakespeare și care a publicat două romane de succes, până a debutat în genul thriller, în 2013, cu Călătoresc singură (apărută în traducere tot la Editura RAO), roman ce a cunoscut imediat succesul internațional. „Suntem tentați să afirmăm caă această carte e un manual pentru romanul polițist modern. Așa ar trebui scrise”, afirma danezul Troms Folkeblad.

Romanul deschidea seria Mia și Munch. Inspectorul Holger Munch este un polițist cu mare experiență, care o cooptează pe Mia Kruger, fostă colegă care părăsise poliția, retrăgându-se pe o insulă pustie, după ce trăsese asupra unui traficant de droguri, ucigându-l. De fapt, Mia a fost pe cale să se sinucidă, după moartea surorii ei geamăne, bea de stinge și se droghează: și nici inspectorul nu este polițistul exemplar, dimpotrivă. Cei doi elucidează un caz de răpire și de asainare a unor fetițe îmbrăcate de criminal în rochițe de păpușă și cu cîte o pancartă agățată de gât pe care scrie „Călătoresc singură”. Ultima dintre victime e pe cale să fie nepoata inspectorului.

În romanul de față, Bufnița vânează întotdeauna noaptea, sunt răpite și asasinate, în cadrul unui ritual, adolescente frumoase, una dintre victime este cât pe ce să fie chiar fiica rebelă a inspectorului.

Scriu editorii: „Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch și echipa lui primesc acest caz delicat. Cu această ocazie, anchetatoarea-vedetă Mia Kruger, aflată într-o pauză de serviciu pe când se luptă cu propriii demoni, se întoarce la munca ei de detectiv și se implică profund în acest caz, tocmai la timp pentru a decoda indiciile lăsate într-o filmare care o arată pe victimă captivă într-o cușcă, înainte de a fi ucisă. Între timp, fiica lui Munch, Miriam, face cunoștință la o petrecere cu un străin atrăgător, un activist pentru drepturile animalelor, care o atrage în lumea lui și departe de familia ei. Munch, Kruger și echipa lor trebuie să-l vâneze pe ucigaș înainte ca acesta să lovească din nou”.

Un thriller cu o intrigă mai puțin palpitantă decât a precedentului, cu o acțiune foarte complicată și mulțime de personaje, în majoritate secundare sau chiar neinteresante, cu o acțiune avansând potrivit unui tipar, în care se amestecă ritualuri, secte, apărători ai animalelor, clanuri oculte, sadici care plătesc sume exorbitante pentru filme live difuzate în circuit restrâns despre chinuirea victimelor înainte de a fi ucise. Și, firește, multă tehnologie de ultimă oră. Din păcate, după umila noastră părere, romanul e mai slab decât precedentul, nu doar pentru că repetă, oarecum, trama, ci pentru că defectele principalelor personaje, cei doi polițiști anchetatori, sunt prea insistent subliniate, devenind aproape caraticaturi.

Samuel Bjørk – Bufinița vânează întotdeauna noaptea, Traducere de Alexandru Szollo, Editura RAO, 410 pag.

Inchide