O pereche de cizme care i-ar fi aparținut lui Napoleon Bonaparte a fost vândută pentru 117.000 de euro

O pereche de cizme care i-ar fi aparținut lui Napoleon Bonaparte a fost vândută pentru 117.000 de euro
Publicat: 30/11/2019, 10:25

Organizatorii licitației au spus că Napoleon ar fi purtat aceste cizme din piele neagră în timp ce se afla exilat pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, după înfrângerea de la Waterloo.

„Este dificil de separat aceste cizme de imaginea pe care o avem despre Napoleon. Este parte dintr-un simbol, unul universal în prezent, este un lucru extraordinar să vindem acest tip de articol astăzi. Imaginea lui Napoleon în lume este binecunoscută: pălăria, cizmele și poate tunica”, a spus Alexandre Giquello, coordonatorul licitației.

Cizmele au intrat în posesia celui care i-a fost companion lui Napoleon în ultimele zile din viață, marele mareșal Henri-Gatien Bertrand (1773 – 1844), iar apoi i-au fost împrumutate artistului Carlo Marochetti (1805 – 1867) pentru a le folosi la realizarea unei sculpturi a împăratului, destinată a fi instalată la mormântul acestuia.

Fiul lui Marochetti i-a donat cizmele, la începutul secolului al 20-lea, senatorului francez Paul le Roux (1850 – 1923). Familia acestuia este cea care a scos la vânzare cizmele, potrivit organizatorilor licitației.

Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, în Ajaccio,Corsica și a murit pe 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena. Rămâne în istorie drept Napoleon I. A fost cel mai important om politic și militar după Revoluția franceză. Ca lider militar, Napoleon s-a remarcat în campaniile din Italia, Egipt, Austria, Prusia, Rusia. Printre cele mai răsunătoare victorii ale sale se numără cele de la Arcole, Piramide, Marengo, Austerlitz, Jena, Friedland, Wagram. De asemenea, Napoleon a revoluționat sistemul juridic, politic și economic din Franța, prin Codul civil și Codul Comercial. Codul civil francez, supranumit „Codul Napoleon”, este încă în vigoare în Franța și constituie piatra de temelie a libertăților civile contemporane, majoritatea statelor europene adoptând un cod civil după modelul francez în decursul secolului al XIX-lea.