Oscar de la Renta va fi înmormântat la New York, într-o ceremonie privată

Oscar de la Renta va fi înmormântat la New York, într-o ceremonie privată
Publicat: 27/10/2014, 10:48

Ceremonia funerară privată va avea loc la biserica St. Ignatius Loyola de pe Park Avenue, în Manhattan, New York, potrivit revistei Vogue.

Designerul de origine dominicană Oscar de la Renta, ale cărui creații au fost purtate de vedete de la Hollywood și soții ale președinților americani, a murit pe 20 octombrie, în casa sa din Connecticut, înconjurat de familie. Potrivit postului american de televiziune ABC News, designerul fusese diagnosticat cu cancer în 2006.

Oscar de la Renta, calificat de presa americană drept „un simbol al modei”, a creat recent rochia de mireasă pentru avocata britanică Amal Alamuddin, care s-a căsătorit în septembrie cu actorul american George Clooney.

Născut în 1932, în Republica Dominicană, Oscar de la Renta – pe numele său complet Oscar Aristides de la Renta Fiallo – a fost unul dintre cei mai cunoscuți și valoroși creatori de modă din lume.

A plecat la Madrid, în Spania, la vârsta de 18 ani, unde a studiat pictura la Academia San Fernando, dar s-a reorientat destul de repede și a ales domeniul modei. A început să creeze schițe pentru marile case de modă spaniole, fapt care i-a deschis ușa către un curs de formare profesională la casa unuia dintre cei mai cunoscuți creatori spanioli, Cristóbal Balenciaga. Apoi, a părăsit Spania, pentru a deveni asistentul lui Antonio Castillo, la casa Lanvin din Paris.

În 1963, își împărțea timpul creând rochii pentru Elizabeth Arden și pantofi și accesorii pentru filiala newyorkeză a casei Christian Dior. În acel moment, i-a cerut sfatul Dianei Vreeland, redactorul-șef al revistei Vogue, spunându-i că dorea să se concentreze pe creațiile prêt-à-porter, „pentru că acesta este domeniul în care se fac bani”.

„Atunci, optează pentru Elizabeth Arden, pentru că îți vei face un nume mult mai repede. Ea nu este o creatoare, deci te va scoate pe tine în față. La cealaltă casă, vei fi întotdeauna eclipsat de porecla «Dior 2»”, i-a spus Diana Vreeland.

Oscar de la Renta i-a urmat sfatul și a început să lucreze pentru Elizabeth Arden, iar, după trei ani, și-a lansat propria casă de modă.

Din 1985 până în 1987 a fost directorul de colecții al filialei newyorkeze a casei Dior. Era unul dintre cei trei protejați principali ai baronului de Gunzburg, celelalte două nume fiind la fel de prestigioase – Bill Blass și Calvin Klein.

Oscar de la Renta a devenit în acest fel unul dintre cei mai talentați creatori din industria modei și era apreciat în special pentru rochiile de mireasă.

Recompensat cu numeroase premii de profil, Oscar de la Renta a fost și unul dintre creatorii de modă care au îmbrăcat-o pe prima doamnă a Statelor Unite Jacqueline Kennedy. Creațiile lui sunt purtate în prezent de nume mari din industria cinematografică, din politică, dar și de reprezentante ale mai multor case regale.

Oscar de la Renta a fost căsătorit de două ori. În 1967 a devenit cel de-al treilea soț al lui Françoise de Langlade, editorul-șef al ediției franceze a revistei Vogue. După decesul soției sale, din cauza unui cancer, în 1983, Oscar de la Renta a adoptat un băiețel, Moises, din Republica Dominicană.

În 1989, creatorul de modă s-a căsătorit cu Annette Engelhard, fiica lui Franz Mannheimer.

Oscar de la Renta a avut copii vitregi din ambele căsătorii. Ginerele său Alex Bolen este CEO-ul casei de modă Oscar de la Renta, iar nora sa Eliza Bolen este vicepreședinte al diviziei de licențe a aceleiași companii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Cât câștigă lunar o stewardesă. Ce ajută să ai un salariu mai mare
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu