PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Tarantino, bice, lanțuri, cocaină, punk: avem de toate

PĂCĂTUIEȘTE CU GÂNDUL! Tarantino, bice, lanțuri, cocaină, punk: avem de toate
Publicat: 14/01/2016, 15:50

CONCERTELE: Du-te la Zdob și Zdub ca să asculți Cuibul

Ai auzit probabil de highlight-ul week-endului, care e concertul de 20 de ani Zdob și Zdub (duminică, Arenele Romane, ora 17.00). Zdob și Zdub lansează și un album, „20 de ani”, dar e vorba mai mult de remixuri și versiuni ale unor piese anterioare. Merită în orice caz să-i vezi pentru că sunt o trupă de live care zgâlțâie podeaua scenei și urechile publicului. Nu sări peste trupa de deschidere, fiindcă sunt tot niște moldoveni pe care nu știm cât de des o să-i vezi în București, ba chiar niște proto-moldoveni, formați în ’91, cu câțiva ani înaintea Zdubilor. Cuibul a trecut prin diferite formule și în momentul de față face ceva acustic, cizelat, cu influențe de bossa novă.

Dacă nu vrei să-i asculți la Arene, Cuibul sunt anunțați și sâmbătă, la Berăria H, de la ora 20.00. La capitolul „cântări de club” ar mai fi două chestii interesante. Vineri, de la 22.00, în Barfly se produce ZOB (se spunea că vine de la „Zdrobește Oasele Bunicii”, pe vremuri). Exact la aceeași oră și în aceeași zi, dar în Moșilor ’95, la Studio, poți să vezi cum arată un jam session, treaba aia în care jazzmanii cântă în formule improvizate. Și dacă știi cum arată, s-ar putea să te atragă trupa gazdă, de la care ar trebui să pornească totul: Tavi Scurtu (tobe), Johnny Bica (clape), Michael Acker (bas).

Dacă vrei să vezi cu ce se mănâncă Cuibul în 2015:

EXPOZIȚII, DOCUMENTAR: nuduri, conace, Istanbul

La Punkt (Leonida 9-11) e vineri un vernisaj de fotografie, al lui Matei Hablinschi, fotograf cunoscut pentru nudurile lui provocatoare – inserează tu aici ce-ți stârnește imaginația, plus niște bice și lanțuri. Dacă ești rușinos sau minor, du-te la Muzeul Cotroceni, unde se deschide încă de joi o expoziție de conace. Cum, evident, în Palatul Cotroceni nu încap prea multe conace, e bineînțeles ceva cu fotografii și alte materiale ajutătoare, referitor la revitalizarea acestor construcții. Am văzut câteva în viața noastră și merită.

Și, în fine, dacă ești rușinos, dar îți place fotografia, duminică, la Muzeul Țăranului, de la ora 18.00, se proiectează un documentar de Alexandru Solomon, despre un fotograf pe nume Iosif Berman. Care a pozat Revoluția Bolșevică, Constantinopolul anilor ’20 din secolul trecut, copilăria Regelui Mihai și o mulțime de țărani și sate din aceleași vremuri.

LA CINEMA: Opt odioși și-o mlaștină

Ultimul Tarantino, „Opt odioși”, e cu un vânător de recompense care-și face de lucru undeva, la puțină vreme după ce-n America se termină Războiul Civil. Are capitole, Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh și Tim Roth, durează aproape trei ore și conține ce te-ai aștepta de la Tarantino, adică violență sărită peste cal care te face, curios, să râzi. Ca alternativă pentru adulți, dintre premiere ai mai putea să te duci la „Mlaștina”, un thriller spaniolesc care a primit niscai premii și bile albe.

LA TV: Partizani, dueliști și moldoveni

Cam secetă la TV în week-endul ăsta. Vineri, dacă n-ai chef de vandamuri și alte aiureli, poți (re)vedea „8 mile” (21.35, TV 1000) sau „Tinerețe furată” (22.15, PRO Cinema), nu mai insistăm, că-s vechi. Sâmbătă ar fi de încercat „Sălbăticie” (20.00, HBO, din 2014), cu ceva nominalizări la Oscaruri, Globuri de aur și BAFTA. Reese Whiterspoon divorțează și o ia creanga prin munți, unde se întâlnește, la ora 22.00, cu „Portretul luptătorului la tinerețe” (dacă ai TVR Internațional). Filmul lui Constantin Popescu e unul atipic, despre luptătorii anticomuniști din anii ’50. Duminică, de la 22.40, pe TVR 2, e tot un românesc care merită bifat, „Nuntă în Basarabia”, de Napoleon Helmis. Și, în fine, pe Cinemax 2, la 23.55, e un film-cult „Dueliștii” lui Ridley Scott, cu Harvey Keitel tânăr. Musai să-l vezi dacă n-ai făcut-o, n-are nicio legătură cu pacpacurile și bumbumurile în care s-a specializat regizorul ulterior.

Ca să te convingi că „Dueliștii” e altceva:

NETFLIX: Viața colorată a lui Pablo Escobar

Dacă toate astea nu te satisfac, poți să-ți faci cont pe Netflix, care a intrat în România acum o săptămână, e gratis prima lună. O grămadă de seriale cu premii. Dintre ele îți recomandăm „Narcos”, producție proprie, proaspăt, de anul trecut, despre viața lui Pablo Escobar. Chiar dacă n-a luat Globuri de Aur, au bătut din palme și publicul, și critica la el, printre altele datorită imaginii și tăieturii spectaculoase, fluide și speciale. Wagner Moura, brazilianul care îl interpretează, face toate paralele, ca și restul actorilor.

În general, serialele produse de Netflix sau Amazon au ceva cumva nișat, inteligent, marginal în sensul bun față de chestiile mainstream de pe marile rețele americane. E drept, „Narcos” are doar un sezon în momentul de față, al doilea urmează în august 2016, așa că, și dacă-nghiți cele 10 episoade la rând, cum se poartă, o să rămâi la sfârșit puțin în ceață. Dar știi că probabil așa e cu serialele și, oricum, finalele de sezon au și ele dichisul lor.

Escobar văzut de Netflix, în „Narcos”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”