Pelerina invizibilității, la un pas de a deveni realitate

Redactor:
Florin Badescu
Pelerina invizibilității, la un pas de a deveni realitate
O pelerină a invizibilității ar putea deveni realitate, în curând, afirmă cercetătorii din Statele Unite care au realizat un astfel de dispozitiv, folosind elemente microscopice din aur, ce este capabil să reflecte lumina în jurul unui obiect tridimensional, informează Reuters.

Pelerina invizibilității reprezintă un concept relativ comun în universul științifico-fantastic, însă nu și în lumea reală. Totuși, cercetătorii din Statele Unite au anunțat recent că un astfel de dispozitiv ar putea deveni realitate în viitorul apropiat.

Joi, savanții americani au dezvăluit că au testat cu succes o pelerină a invizibilității foarte subțire, realizată din elemente paralelipipedice microscopice din aur, care, la fel ca pielea, se mulează foarte bine pe forma unor obiecte tridimensionale, pe care poate să le facă să devină nedetectabile în spectrul luminos vizibil.

Cercetătorii spun că, deși experimentele lor au constat în acoperirea unor obiecte minuscule, tehnologia ar putea fi utilizată pentru a ascunde și obiecte mai mari, iar noua invenție ar putea avea utilizări în multe domenii de activitate, inclusiv în cel militar.

Pelerina, care are o grosime de 80 de nanometri, a fost plasată peste un obiect tridimensional, care prezenta protuberanțe și cavități. Suprafața pelerinei a redirecționat undele luminoase reflectate de acel obiect, făcându-l să devină astfel invizibil prin prisma detectării optice.

Va fi nevoie de 5-10 ani pentru ca noua tehnologie să fie utilizată în scopuri practice, afirmă Xiang Zhang, directorul departamentului de Știința Materialelor din cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkeley, coordonat de Departamentul pentru Energie din Statele Unite. Xiang Zhang este, de asemenea, profesor la prestigioasa Universitate California din Berkeley. Studiul a fost publicat în revista Science.

Tehnologia implică așa-zisele metamateriale, care posedă proprietăți ce nu există în natură. Suprafețele lor conțin elemente mult mai mici, ca mărime, față de lungimea de undă a luminii. Ele redirecționează undele luminoase, îndepărtându-le de obiectul ascuns sub acea pelerină.

Pelerina respectivă acționează ca o antenă de împrăștiere a luminii microscopice care „sare” pe un obiect tridimensional, ca și cum ar fi reflectată de o oglindă plană, făcând astfel ca obiectul să devină invizibil.

„Faptul că am putut să facem o suprafață curbată să pară plană înseamnă și că putem să o facem să pară în orice alt fel. Putem face și o suprafață plană să pară curbată”, a spus Xingjie Ni, profesor de inginerie electrică de la prestigioasa Penn State University din Statele Unite, coordonatorul studiului.

Profesorul Ni spune că noua tehnologie ar putea avea aplicații militare, pentru a face ca o serie de obiecte mari, precum vehicule, avioane sau chiar soldați, să devină „invizibili”.

Xingjie Ni a menționat și o serie de aplicații mai puțin convenționale, în industria cosmetică și modă.

„Cum ar fi o pelerină a invizibilității pentru față? Toate coșurile și ridurile nu ar mai fi vizibile”, a spus profesorul Ni. „Sau în designul din modă? Pelerina ar putea fi realizată pentru a ascunde abdomenul proeminent al cuiva”, a adăugat profesorul de origine chineză.

Inchide