Pericolul care îi sperie pe britanici: „29 de milioane de români și bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit”

Pericolul care îi sperie pe britanici: 29 de milioane de români și bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit
Publicat: 24/12/2012, 17:59
Actualizat: 31/07/2014, 14:28

Aproape 29 de milioane de români și bulgari, printre care mulți romi, s-ar putea muta în Marea Britanie cu drepturi depline în următoarele 12 luni, așa susțin jurnaliștii de la Daily Mail. Potrivit acestora, emigranții sunt motivați și de legislația europeană, care le va permite din 2014 să nu mai aibă restricții pe piața muncii și să poată cere aceleași beneficii ca britanicii.

Anul trecut, aproximativ 40.000 de bulgari și români s-au mutat în UK, alăturându-se celor peste 130.000 de oameni deja stabiliți acolo în ultimii zece ani.

Cea mai mare comunitate de romi din Bulgaria se află în regiunea Fakulteta, unde câinii umbă liberi pe străzi, la fel ca șobolanii. Condițiile de viața ale romilor din Bulgaria se aseamănă, de multe ori, cu cele ale românilor. Din această cauză, din ce în ce mai multe persoane,de la sportivi la oameni săraci, aleg să plece în Londra, unde nivelul de viață și beneficiile sunt considerate foarte bune, iar legislația europeană privind libera circulație le permite.

„Suntem discriminați pentru că suntem țigani. În Marea Britanie este altfel, ești tratat la fel, indiferent că ești alb, negru, maro sau galben”, a declarat un boxer bulgar Bobby George (Boris Georgiev).

Traiul romilor din Bulgaria este greu, scrie sursa citată. De exemplu, Metodi și Soția sa, Seeka, care au împreună patru copii, locuiesc toți în aceeași cameră, fără nicio baie. Aceștia se plâng de faptul că nu-și pot permite nici măcar să se îmbolnăvească pentru că nu au bani de doctori. „Dacă mă doare un dinte, sunt nevoit să mi-l scot singur pentru că nu-mi permit să mă duc la dentist. Ne străduim să plătim factura la electricitate, iar dacă fac vreun infarct, trebuie să aștept să mor acasă. Tot ce ne dorim este o viață normală, cum au britanicii”, a povestit Metodi, care primește 37 de euro pe lună pentru cei mai mici doi copii.

Mai mult, o altă familie de țigani din Bulgaria, care susține că nu au muncit niciodată, spune că dacă vor ajunge în Marea Britanie vor lucra chiar și în construcții. În realitate, mirajul ajutoarelor date de stat este principalul argument care-i conving pe romi să vină în Marea Britanie, chiar dacă nu cunosc limba engleză, nu pot arăta pe hartă unde se află și tot ce știu despre UK este că are o regină și o echipă de fotbal importantă: Manchester United. „Știu că o să aveți grijă de noi”, spune tatăl unei fetițe.

Cu toate acestea, britanicii sunt înrgijorați de cifrele mari care arată câți romi vor veni în UK, aceștia susținând că rata criminalității va crește din cauza cerșetorilor, hoților de buzunare și a agresorilor. „Copiilor li se spală creierul și li se spune să fure sau să cerșească. Atunci când unui copil i se spune să meargă în Londra pentru asta, el acceptă pe loc. Și chiar dacă sunt prinși de poliție furând, ei sunt dați serviciilor sociale britanice, de unde fug repede”, a declarat Antoaneta Vassileva, de la Comisia Națională pentru Combaterea Traficului de ființe umane din Bulgaria.