Peste 100 de ARTIȘTI, reuniți la International Tattoo Convention Bucharest. Ce TATUAJE se poartă în 2019

Publicat: 21/10/2018, 13:25

¨În industria de tatuaje e o evoluție permanentă. De la an la an se tot reinventează tatuajul. Din punctul meu de vedere de tatuator care lucrează de 20 de ani, uităm de unde am pornit. Tendințele merg spre realism și supra-realism, tatuajul să arate din ce în ce mai bine. Se caută perfecțiunea, ceea ce se și reușește. Avem artiștii din China, din România, care sunt foarte buni. Dar nu trebuie să uităm de rădăcini¨, a explicat Costi Azoiței, organizatorul International Tattoo Convention Bucharest și el însuși artist de tatuaj.

Tatuajul a devenit tot mai căutat în România. De data aceasta televiziunea chiar a educat poporul: ¨Umblând mult la convenții din toată lumea încerc să aduc și aici în România tot ce văd că merge afară. Publicul a început să reacționeze bine la tatuaje. Nu mai sunt așa de temători. Când am făcut prima convenție de tatuaje aveam câțiva vizitatori. Acum am ajuns la câteva mii de vizitatori pe zi. Cred că show-urile de televiziune au schimbat mentalități. Au fost cele de pe Discovery și pe alte canale care au arătat că tatuajul are și o poveste în spate, nu numai pentru marinari și pușcăriași”, a povestit Costi.

Peste 100 de ARTIȘTI, reuniți la International Tattoo Convention Bucharest

Tendințele de care românii ar trebui să știe merită luate pe rând.

Minimal, lettering

Ultimii ani au fost marcați de revenirea la modele simple, la câteva linii sau puncte ori mesaje caligrafiate din acul de tatuat.

„Astea sunt pentru cei care nu au curaj, ca să spun așa, să facă ceva…. cei care se gândesc «Mamă, nu o să mă mai suport mâine în oglindă» sau «Mamă, ce or să zică părinții» sau soțul sau soția. Și atunci apelează la ceva mai micuț ca să se impulsioneze. Celor cărora le e frică să își facă tatuaje le zic să își facă abțibilduri, nene. Nu trebuie să îți fie teamă de tatuaj, pentru că tatuajul nu e dureros și nu te schimbă cu nimic pe tine ca persoană. E o bijuterie corporală, o bijuterie pe care o iei cu tine¨.

International Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

Mesaje și desene 3D

Pe mesele de la Convenția din Sala București poți să găsești desene care din câteva linii dau iluzia profunzimii sau litere care alcătuiesc o declarație în spațiu 3D, toate venind cu o altă dimensiune care să afirme identitatea și personalitatea celui care îl poartă.

„Aud destul de des treaba asta cu «nu îmi fac pentru că mi-e frică să nu mă plictisesc de ce mi-am tatuat». Înseamnă că ai probleme tu, ca persoană… te plictisești de telefon, te plictisești de partener, te plictisești de familia ta, de casa ta? N-ai cum să te plictisești de un tatuaj pe care ți l-ai dorit. Și dacă, prin absurd, zici că hai, mă satur, poți să îți faci în zone în care nu îl vezi, la ceafă, pe spate, pe picioare… unde nu ai acces zilnic când te uiți în oglindă¨, a explicat Azoiței.

International Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

Schiță alb-negru sau acuarelă

Fiecare știe ce i se potrivește. Sau așa credem. În realitate auzi destul de des, mai ales la cei care încă nu au tatuaje, că nu știu ce să aleagă. Unele modele crează o imagine pe piele din linii fine care reorientează reperele corpului, altele redau impresia unui desen colorat cu marginile transparente.

¨Am tatuaje pe la spate, de exemplu astea de pe gât, nici nu mai știu care e în stânga, care e în dreapta. Până nu mă uit în oglindă nici nu știu care pe unde e. Primul pe care mi l-am făcut a fost cu niște dinți de vampir pe dosul mâinii stângi, mi l-am făcut singur. Apoi i-am dat o ședință de laser și mi-am făcut altceva la un artist pe care îl avem și aici, la convenție, mi-am făcut o mașină de tatuat pentru că asta am zis că mă reprezintă. Apoi primul tatuaj profesionist pe care l-am avut a fost un craniu cu păr¨.

International Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

Când era tribal la modă

Tatuajele cu motive tribale erau la modă în ultimul deceniu din secolul trecut. Încă mai vezi purtători care se hotărăsc să meargă împotriva curentului, dar foarte mulți pasionați de tatuaje aleg, fie să le acopere cu modele mai complicate și culori vii, ori să le dezvolte adăugând umbre ori întinzând modelul pe porțiuni mai mari de pe corp. Cam la fel se întâmplă cu tribul celor prinși de tatuaje, care nu doar că își mărește numărul, ci se și orientează spre alte locuri din țară unde să răspundă oricui este interesat: ¨Anul viitor vreau să fac un seminar și să aduc nouă dintre cei mai buni artiști din arta tatuajului și nouă pictori din toată lumea. O să facem asta în Castelul Corvinilor, în Hunedoara. Autoritățile ne-au dat undă verde¨, a arătat Costi Azoiței.

International Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

Realism până la piele

Dacă imaginea unui tablou care începe de la nivelul corpului unui trecător de pe stradă începe să fie destul de obișnuită în orașele românești, specializarea artiștilor de tatuaje arată de la un an la altul că posibilitățile de a crea pe pielea umană spații ce reproduc toate efectele unui colț de tablou sunt tot mai amănunțite. De la umbre până la nuanțe ale pigmenților folosiți, ceea ce debutează ca un tatuaj merge cu pași siguri spre o operă de artă. Și nu doar cel care poartă tatuajul este pus în altă lumină față de cei din jur, ci și locurile în care se petrec tatuările. ¨Noi aducem peste 100 de artiști, alte evenimente sunt mai mici, dar e bine că se întâmplă pentru că oamenii se pot educa. Așa am început și la București, cu 40 de saloane. Acum s-au pus pe picioare evenimente de acest fel și în Timișoara, la Cluj Napoca, la Sibiu. Planul pe care îl am la Hunedoara este să lansăm seminarii și să le aducem apoi, după un an la Castelul Bran, de exemplu. Vreau să luăm tot ce înseamnă punct turistic în România, intenția noastră e să promovăm țara¨, a declarat pentru Mediafax organizatorul evenimentului.

Cea de-a IX-a ediție a International Tattoo Convention Bucharest a debutat vineri și continuă până duminică. Programul include concursuri, concerte, freak shows, petreceri și ocazia de a vorbi cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști din lumea tatuajelor și body art performers. Duminică, de la ora 21.15 vor fi decernate premiile pentru cele mai bune spectacole, cele mai bune lucrări color, cele mai bune lucrări alb-negru și cele mai bune lucrări de mari dimensiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase