Peter Gabriel, la București: Show-ul este un adevărat festin, sunt fericit că mă aflu aici

Peter Gabriel, la București: Show-ul este un adevărat festin, sunt fericit că mă aflu aici
Publicat: 09/05/2014, 08:38
Actualizat: 29/07/2014, 18:04

Show-ul de la București a făcut parte din turneul „Back to Front”, care marchează 25 de ani de la lansarea celui mai cunoscut album al artistului, „So”, material care a fost remasterizat și este disponibil începând cu luna noiembrie 2013 într-o ediție de colecție.

Joi seară, la ora 20.00, Peter Gabriel a intrat pe scenă pentru a le prezenta pe cele două cântărețe suedeze care au interpretat câteva piese în deschiderea concertului său. Artistul britanic a vorbit în limba română. „Vom începe seara asta cu doi muzicieni foarte talentați din Stockholm. Și acum, minunatele Linnea Olsson și Jennie Abrahamson”, a spus Peter Gabriel.

Cele două două tinere suedeze au cântat timp de o jumătate de oră, iar, la 45 de minute trecute de ora 20.00, Peter Gabriel a urcat pe scenă din nou, în aplauzele publicului.

Cântărețul britanic și-a întâmpinat fanii cu un mesaj rostit în limba română. „Sunt fericit (că sunt, n.r.) pentru prima dată în București. Nu vreau să vă mai distrug limba, așa că am cerut subtitrare”, a spus Peter Gabriel, după care a prezentat în limba engleză modul în care se va desfășura show-ul, în timp ce pe monitoarele amplasate în stânga și în dreapta scenei erau traduse vorbele sale. Acesta a precizat că spectacolul va avea trei părți. Despre prima parte, numită aperitiv, Peter Gabriel a spus că este asemănătoare cu atmosfera de la repetiții. Partea a doua a concertului, care reprezintă felul principal, este dedicată experimentelor muzicale, în care pot fi ascultate acorduri electro, urmată de partea a treia a spectacolului, desertul, compus din piesele de pe albumul „So”.

Peter Gabriel i-a avut alături, la acest concert, pe muzicienii împreună cu care colinda mapamondul acum mai bine de două decenii – Tony Levin (bass), David Rhodes (chitară), David Sancious (clape) și Manu Katche (tobe) -, dar și pe cele două tinere suedeze Linnea Olsson și Jennie Abrahamson.

Așadar, după ce „meniul” a fost stabilit, concertul a început. Prima piesă din program a fost „O But”, urmată de „Come Talk To Me”, „Shock The Monkey” și „Family Snapshot”. Acesta a fost aperitivul. După ce Peter Gabriel a trecut la felul principal, publicul s-a molipsit de energia cântărețului britanic și atmosfera s-a însuflețit. Câteva persoane care aveau loc pe scaune au renunțat la confort, s-au ridicat și au început să danseze. Odată cu piesa „Digging In The Dirt”, efectele vizuale speciale au început să capete contur, iar luminile au început să „se miște” pe muzica lui Peter Gabriel.

Designul inițial al show-ului a fost discutat de Peter Gabriel cu Gary Trew, production manager, și Rob Sinclair, unul dintre cei mai apreciați designeri de lumini din lume, recunoscut pentru producțiile unor artiști ca Adele, Miley Cyrus, Queen & Adam Lambert, Pet Shop Boys, Goldfrapp și Mumford & Sons. Una dintre ideile de bază a fost aceea de a combina elemente vechi, clasice, cu tehnologia de ultimă oră.

Fanii cântărețului au putut astfel urmări cum cele cinci reflectoare suspendate pe brațe de macarale uriașe, operate manual, au creat impresia unei coregrafii inedite cu roboți gigantici ce cântăresc cinci tone. De asemenea, proiecțiile 3D de pe ecranul din spatele scenei au creat un efect vizual suprarealist, completat de jocurile de lumini bine integrate în scenografia show-ului.

Piesele „Secret World”, „The Family And The Fishing Net”, „No Self Control”, „Solsbury Hill” și „Why Don’t You Show Yourself?” au completat felul principal al concertului.

În continuarea show-ului au fost interpretate piesele de pe albumul „So”. Astfel, desertul a fost ornat cu „Red Rain”, „Sledgehammer”, „Don’t Give Up”, „That Voice Again”, „Mercy Street”, „Big Time”, „We Do What We’re Told (Milgram’s 37)”, „This Is The Picture (Excellent Birds)” și „In Your Eyes”.

După două ore de muzică, energie și multă culoare, cântărețul britanic i-a făcut pe toți cei aflați în Pavilionul Central Romexpo să cânte, să danseze și să aplaude împreună cu el.

„Mulțumesc foarte mult. Vă iubesc”, a declarat Peter Gabriel, în limba română. „Sunteți oameni uimitori”, a completat artistul, de această dată în limba engleză.

Peter Gabriel le-a mulțumit și celor din echipa sa, „pentru munca fantastică” pe care au făcut-o.

Spectacolul s-a terminat, însă aplauzele publicului l-au făcut pe artistul britanic să revină pe scenă. Întors în fața publicului, Peter Gabriel a dedicat piesa „Biko” „tuturor tinerilor care s-au jertfit pentru poporul lor și în special pentru Stephen Biko” – care a fost un activist antiapartheid din Africa de Sud în anii 1960 și 1970.

După mai bine de două ore, concertul lui Peter Gabriel a luat sfârșit, iar fanii artistului au plecat, mulți dintre ei cu zâmbetul pe buze pentru că l-au putut asculta pe artistul britanic la București.

Recent inclus în The Rock and Roll Hall of Fame, Peter Gabriel este unul dintre artiștii internaționali a căror carieră impresionează prin longevitate, inovație și versatilitate. Cu șase premii Grammy, trei Brit Awards și alte 13 trofee MTV Video Music, Peter Gabriel este unul dintre cei mai influenți artiști din industria muzicală internațională, fiind recunoscut ca atare și la BMI London Awards, odată cu acordarea trofeului BMI Icon pentru întreaga activitate.

Membru fondator al trupei Genesis, Peter Gabriel s-a remarcat odată cu primele concerte ale formației, devenind tot mai cunoscut datorită costumațiilor nonconformiste și a poveștilor improvizate înaintea fiecărei piese din set-list. După opt ani petrecuți alături de membrii Genesis, Peter s-a hotărât să-și continue drumul în muzică pe cont propriu, decizie ce avea să-i aducă un succes nebănuit. Dacă primele patru albume lansate după despărțirea de trupă l-au ajutat să-și definească traiectoria muzicală, cel de-al cincilea material, intitulat „So”, a fost cel care i-a adus succesul internațional, consacrându-l drept un artist complet.

Răsplătit cu nenumărate discuri de platină, atât în Statele Unite ale Americii, cât și pe continentul european, albumul „So” a fost privit ca o adevărată revelație încă din primele zile de la apariție, ajungând pe prima poziție în UK Album Chart și pe locul al doilea în Billboard 200 US.

În toamna anului 2012, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la apariția albumului „So”, Peter Gabriel a decis să remasterizeze piesele incluse inițial pe celebrul material discografic, lansând o ediție specială disponibilă în trei formate: CD simplu, set ce include atât albumul „So”, cât și două alte CD-uri „Live in Athens 1987”, nepromovate până acum, și deluxe box, în ediție limitată, care, pe lângă album și cele două CD-uri „Live in Athens 1987”, conține și materialul „So DNA” care ilustrează mai multe etape din procesul de creație și inregistrare a albumului. Această lansare a fost urmată de turneul mondial care a readus pe scenă cele mai cunoscute piese din repertoriul Peter Gabriel.

Acesta se anunță a fi și ultimul turneu al artistului din perioada imediat următoare, Peter Gabriel anunțându-și deja intenția de a lua o pauză pentru a se putea dedica în totalitate vieții de familie.

Dorina Calin, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului