Petrecerile studențești britanice, din ce în ce mai sexiste: „Cu ce erai îmbrăcată când poliția a intrat peste tine la bordel?”

Petrecerile studențești britanice, din ce în ce mai sexiste: Cu ce erai îmbrăcată când poliția a intrat peste tine la bordel?
Publicat: 22/09/2014, 10:02

Petreceri la care se consumă extrem mult alcool, jocuri ce promovează nuditatea și abuzul tinerelor, umilirea fetelor și tratarea lor ca pe niște simple obiecte sexuale – un nou fenomen pare să prindă contur în rândul studenților britanici, semnalează sociologii.

Recent, un filmuleț ce arată cum cinci băieți din echipa de rugby a Leeds Metropolitan University fac sex cu o tânără a fost publicat pe Internet: fata stă întinsă pe podea, înconjurată de trei dintre studenți, complet dezbrăcați, care o înjură și o scuipă. Clipul a stârnit numeroase controverse și a fost, totodată, un semnal de alarmă cu privire la felul în care tinerele sunt tratate de colegii lor pe durata anilor de studiu.

O analiză mai atentă a arată să situația este, de fapt, destul de îngrijorătoare, scrie dailymail.co.uk. Odată ce anul universitar începe, liderii studenților le „avertizează” nonșalant pe tinerele din anul întâi să fie pregătite să se confrunte cu misoginsmul și eventualele abuzuri ale colegilor mai mari de sex masculin. Totul face parte din „viața studențească”, susțin ei. Cu toate acestea, un sondaj realizat de Uniunea Națională a Studenților (NUS) a arătat că mai mult de o treime dintre studente au primit la un moment dat avansuri sexuale insistente sau au fost pipăite cu forța.

„Aceste timp de comportament este felul lor (al băieților, n. red) de a le pune la locul lor pe femei. Folosesc sexul și sexismul pentru a spune acesta este teritoriul nostru„, a explicat dr. Alison Phipps, directorul Centre for Gender Studies, din cadul Universității din Sussex.

Unei astfel de situații a trebui să facă față și Jinan Younis, o tânără în vârstă de 19 ani, studentă în anul doi la Universitatea Cambridge. La un moment dat, fata a fost invitată la o peretrecere de tip „swap”, ce presupunea ca un grup de băieți de la o facultate să întâlnească un grup de fete de la o facultate diferită.

„Ideea e să mergi într-un restaurant unde poți aduce băutura de acasă și unde toată lumea se îmbată foarte foarte rău”, a povestit ea. „Este un mod de a socializa și a-și face noi prieteni. problema este însă că aceste petreceri impun uneori ținute tematice extrem de sexiste. Cea la care am fost eu invitată avea ca temă Cu ce erai îmbrăcată când poliția a intrat peste tine la bordel?„”, a mai spus Jinan.

În plus, studenta s-a declarat șocată de felul în care studenții vorbesc despre viol, tratând acest subiect într-un mod extrem de jingnitor la adresa colegelor de sex feminin.

Spre exemplu, la Universitatea Warwick a fost organizată o petrecere cu tema „femeile nu sunt oameni”. În plus, la un eveniment sportiv, unul dintre jucători a purtat un tricou pe care scria „Violatorul campusului” (pe față) și „Dacă spui la început Surpriză!, nu se mai consideră viol” (pe spate).

Altădată, în cadrul unei alte petreceri studențești, fetele au fost forțate de colegii lor mai mari să-și dea jos sutienele: „Tuturor fetelor li s-a spus să se îmbrace precum niște târfe. Trebuia, de asemenea, să ne inventăm un nume de prostituată, pe care băieții mai mari ne-au spus să ni-l scriem pe sâni”, a mai povestit Jinan.

„Atunci când ajungeam la bar, unul dintre colegii mai mari striga un cuvânt codat, iar fetele trebuia să își arate sânii sau fundul celorlalți băieți din local. Nu am luat parte la așa ceva și nici nu mi-am pus un nume de prostituată, drept pentru care mi s-a spus că sunt îngâmfată și că nu intru în spiritul petrecerilor pentru boboci”, a explicat fata.

Acest tip de comportament este deseori încurajat și de site-urile pentru studenți, crede Toni Pearce, președintele NUS.

„Există azi așa numitele pagini web de confesiuni, unde poți da note colegilor de facultate cu care ai făcut sex sau site-uri unde sunt publicate fotografii cu tinere surprinse, spre exemplu, la bibliotecă. Acele poze sunt publicate pe Internet fără acordul fetelor, cărora li se dau note de la unu la zece”, a explicat Pearce. „Acest lucru încurajează comportamentul de care aminteam. Internetul facilitează asta. Aceste femei au însă dreptul să fie într-un campus și nimeni nu are dreptul să le intimideze sau să le facă să se simtă că nu ar trebui să se alfe acolo”, a continuat președintele NUS.

„Cred că acest tip de abuzuri sexiste sunt atât de proeminente din cauza ideii că acum femeile au totul, că feminismul a mers prea departe”, a completat dr. Phipps. „Suntem atât de focusați pe rezultate și performanță în sistemele de educație, îi învățăm să se vadă unul pe celălalt ca adversari, iar asta este, de asemenea, o parte a problemei”, a adăugat ea.

FOTO: dailymail.co.uk

Pe de altă parte, adoptarea unei atitudini de tipul celor descrise anterior este pentru unii studenți o modalitate de a-și asigura „integrarea” în grup: „Am vorbit cu un băiat care a recunoscut că a devenit mult mai sexist de când a intrat la facultate, dar că aceasta a fost cea mai simplă cale pentru a fi acceptat de ceilalți”, a explicat în cele din urmă Jinan.

Oricare ar fi motivul însă fenomenul nu este unul normal, atrag atenția specialiștii. Pe de altă parte, reprezentanții universităților încearcă să facă față acestor situații cu ajutorul regulamentelor pe care le impun studenților și le sfătuiesc pe tinerele care trec prin astfel de experiențe să facă reclamații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii