Planul în trei pași al SUA de a-i scăpa pe cetățeni de dependența de țigări

Publicat: 25/12/2014, 16:27

Oamenii sunt foarte mândri că domină toate celelalte specii prin cunoașterea lor sofisticată. Totuși, în timp ce aproape toate speciile fug instinctiv de fum, oamenii aleg să îl inhaleze în plămâni. La nivel mondial, această sincopă de inteligență, inhalarea fumului de țigară, provoacă pierderea a 6 milioane de reprezentanți ai speciei anual, în timp ce alte 120 de milioane suferă de boli incurabile de plămâni, inimă sau altele. Tutunul se apropie de borna de 1 miliard de vieți luate în secolul 21, arată The Atlantic, într-un amplu articol scris de doi profesori de sănătate publică, respectiv de servicii sociale.

Au trecut 50 de ani de la raportul privind relația dintre fumat și sănătate, al ministrului Sănătății american Luther Terry. În 1964, acest raport arăta că fumătorii au o predispoziție la mortalitate cu 70% mai mare față de nefumători și făcea legătura dintre fumat și cancerul la plămâni, emfizem și bolile de inimă, precum și între fumatul la femei gravide și copiii prost dezvoltați.

Importanța acestui raport a fost imensă. În următorii 60 de ani, fumatul a evoluat de la o petrecere ocazională a timpului la o dependență națională în SUA. În 1900, un american fuma în medie 54 de țigări pe an. Apoi, în 1913, compania RJ Reynolds a introdus țigările Camel, o dată cu ceea ce unii consideră a fi prima campanie publicitară modernă.

Sursa: The Atlantic

Imediat după aceea, țigările au plecat la război. Înainte, țigările erau considerate feminine, bărbații fumau trabucuri, pipe sau mestecau tutun. Însă în tranșeele din Europa, soldații nu aveau timp de așa ceva. Țigările erau incluse în rațiile trimise de acasă, iar soldații au revenit cu această dependență.

Consumul a crescut rapid după asta, iar în 1963, un american fuma în medie 4.345 de țigări pe an.

După raportul ministrului sănătății Terry, consumul de țigări a scăzut, iar trendul descendent a continuat anual. Acest raport a dat startul unei epoci de control al tutunului, o serie de intervenții de stat sau private care, împreună, se estimează că a salvat 8 milioane de vieți în SUA. În medie, acești oameni au câștigat 20 de ani de viață.

Acum, fumatul este rareori tolerat în locurile de muncă ale așa numitelor gulere albe. Jumătate dintre statele americane interzic fumatul în birouri, restaurante, baruri, precum și în parcuri sau pe plaje. Printre americanii educați, din clasa de mijloc, dependența de țigări nu mai este epidemică. Cei mai mulți dintre ei nu mai fumează și nici prietenii lor.

Sursa: The Atlantic

Problema nu este însă rezolvată. 45% dintre americanii care au absolvit liceul fumează în continuare. Obiceiul persistă și la peste 30% dintre indienii americani și la nativii din Alaska. 40% dintre persoanele cu boli psihice fumează de două ori mai mult decât media națională din Sua. Țigările continuă să ia 480.000 de vieți pe an în SUA.

A durat 40 de ani, din 1965 în 2005, pentru ca rata fumatului să se înjumătățească. Astăzi, undeva între 18 șiu 20% dintre americani fumează. Va dura încă pe atât pentru ca această rată să se reducă din nou cu 50%?

Soluția în 3 pași promovată în SUA

În 2014, secretarul responsabil cu sănătatea al SUA, Kathleen Sebelius, a lansat provocarea ca americanii să facă din generația următoare una nefumătoare. Poate că scopul final este ca toate produsele din tutun să fie eliminate. Cu siguranță, imediat înainte de acest scop ar trebui să fie cel al eliminării tutunului fumat. Pentru asta, ar fi nevoie de un amestec de abordări: intervențiile tradiționale bazate pe dovezi, reducerea afecțiunii și strategii inovatoare.

Primul pas se va baza pe intervențiile tradiționale, bazate pe dovezi. Campaniile de conștientizare a publicului vor continua să îndepărteze tinerii de fumat și să îi încurajeze pe cei mai în vârstă să se lase, pe măsură ce internalizează mesajul că fumatul nu este acceptabil din punct de vedere social. Legile care stabilesc locuri de muncă unde fumatul este interzis vor trebui adoptate în toate statele, inclusiv în cele din Sudul SUA, unde lipsesc cu desăvârșire. Interzicerea fumatului trebuie extinsă în cât mai multe spații, în funcție de aprobarea publicului. Taxele pe țigări și tutun trebuie crescute.

În schimb, taxele pe produsele de tutun fără fum sau pe țigări electronice nu trebuie crescute. 70% dintre fumători spun că vor să se lase, și totuși anual doar 2,7% din ei reușesc. Medicamentele și consilierea medicală nu sunt de ajuns și trebuie recunoscut că un ajutor eficient pentru fumătorii care vor să se lase sunt metodele alternative care conțin nicotină.

Al doilea element al planului implică reglementarea eficientă a produselor fără fum. Asta ar putea implica interzicerea celor mai periculoase dintre ele, care conțin cel mai mare nivel de nitrosamine, concomitent cu încurajarea fumătorilor de a adopta alternative mai puțin periculoase. Autoritățile ar putea introduce, concomitent cu obligația pentru producători de a-și ținti campaniile doar pe adulții fumători, un mesaj de tipul „Acest produs este semnificativ mai puțin periculos decât fumatul de țigări”.

Apoi, al treilea pas ar presupune reducerea nivelului de nicotină din țigări și alte produse din tutun, la un nivel care să nu susțină dependența.

Această strategie ar avea câteva avantaje. Nu ar interzice țigările, care ar rămâne pe piață, însă cu restricții de marketing și fără elementul de dependență pentru fumători. Americanii ar fi liberi să inhaleze mii de chimicale din tutunul ars, fără dependența indusă de drog. Pentru prima oară, oamenii ar putea să fumeze din motivația de care industria spune că este cea adevărată pentru fumători: de plăcere.

Vor mai fuma oamenii în lipsa compulsiei provocate de nicotină? Experții cred că majoritatea nu. Unii o vor face, însă măcar aceia vor fi făcut o alegere liberă să consume un produs mortal.

Ce se va întâmpla cu cei care consumă produse din tutun fără fum sau țigări electronice? Unii vor rămâne dependenți de nicotină, alții nu. Întrebarea este dacă ar trebui să ne pese. E în funcție de faptul dacă considerați dependența în sine a fi periculoasă. În timp ce folosirea nicotinei prezintă unele riscuri pentru sănătate, puține au fost documentate în afară de cele pentru sarcină. Chiar și atunci, nicotina folosită în formă nearsă este mai puțin periculoasă pentru dezvoltarea fetusului decât fumatul.

Această strategie ar avea nevoie de sprijin politic masiv, pentru că reacția industriei de tutun va fi vehementă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA