„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” și „Head Up”, proiectele României la Bienala de la Veneția

Play Mincu: Timbrul de arhitectură și Head Up, proiectele României la Bienala de la Veneția
"Play Mincu: Timbrul de arhitectură" și "Head Up" vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 29 august - 25 noiembrie.
Publicat: 29/04/2012, 20:51
Actualizat: 29/04/2012, 20:51

„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” și „Head Up” vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 29 august – 25 noiembrie.

Cele două proiecte au fost selectate în urma unui concurs național organizat în perioada 24-26 aprilie, la sediul Uniunii Arhitecților din România, din București, potrivit unui anunț al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

La concurs s-a înscris un număr de 57 de proiecte. Comisia de selecție a fost formată din: arhitectul Francesco Cappellari – președintele comisiei și membrii comisiei: arhitectul Borys Czarakcziew, arhitectul Constantin Gorcea, arhitectul Mathe Zoltan, Monica Morariu, comisarul participării României la Bienală, Alexandru Damian și Bogdan Tofan, vicecomisari ai participării României la Bienală.

Astfel, la cea de-a 13-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură la Biennale di Venezia, România va prezenta proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”, care va fi expus la Veneția în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum și proiectul „Head Up”, care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”, ai cărui autori sunt Emil Ivănescu, Laura Iosub, Irina Bogdan, Paul Popescu și Ana Constantinescu, a fost desemnat câștigător al competiției, cu un punctaj de 95,02 de puncte. Proiectul a câștigat premiu I, care are o valoare de 2.000 de euro.

„Play Mincu: Timbrul de arhitectură” prezintă un spațiu dinamic, care încurajează mișcarea individuală și colectivă, precum și descoperirea unor imagini întrețesute ale arhitecturii românești, proiectate aleator. Centenarul Ion Mincu devine un mijloc de comunicare și de schimb informațional pe mai multe niveluri, accentuat de prezența simbolică a timbrului, ca artefact cultural și funcțional specific românesc, o amintire pe care o poți lua cu tine după încheierea vizitei; un loc al acțiunilor și interacțiunilor umane în care curiozitatea face ca spațiul să devină un forum de dezbatere și dialog intelectual.

„Head Up”, care-i are ca autori pe Silviu Aldea, Marius Moga, Sisak Camelia și Sisak Tamás, a fost desemnat câștigător cu un punctaj de 81,74 de puncte. Valoarea distincției primite de acest proiect este de 750 de euro. Percepția inversă a realității, așa cum este exprimată în proiectul „Head Up”, creează un efect antigravitațional, care distorsionează percepția noastră asupra spațiului.

Câștigătorii concursului vor negocia cu Ministerul Culturii (pentru proiectul „Play Mincu: Timbrul de arhitectură”), respectiv Institutul Cultural Român (pentru proiectul „Head Up”) condițiile de realizare a proiectelor la Bienala de la Veneția.

Ministerul Culturii va asigura, în limita sumei de 650.000 lei brut, finanțarea proiectului organizat în Pavilionul României din Giardini della Biennale, în timp ce Institutul Cultural Român va asigura, în limita sumei de 148.000 lei brut, finanțarea proiectului organizat în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Pe de altă parte, în cadrul acestui concurs au mai fost acordate: premiul al II-lea, în valoare de 1.500 de euro, proiectului „Co-labor”, propus de Constantin Ciunguleț, premiul al III-lea, în valoare de 1.000 de euro, proiectului „Back Ground”, propus de Enclava de Arhitectură – Iulian Ungureanu, Radu Ursoiu, Marius Neagoie și Răzvan Margarit, și o mențiune, în valoare de 750 de euro – proiectului „Untitled 09”, propus de Dan Felix Paraschiv, Emanuela Bozin, Matei Bogoescu, Ana-Maria Labo, Adina Socol, Szekely Csaba și Vlad Slavic.

Bienala de la Veneția este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internațional. Cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura între 29 august – 25 noiembrie.

Tema Bienalei de Arhitectură 2012 – „Common Ground” – lansată de curatorul acestei ediții, arhitectul David Chipperfield, pune accent pe lucrurile care sunt comune tuturor arhitecților, de la condițiile în care este practicată arhitectura, la influențele, istoriile și afinitățile care le contextualizează profesia. „Common Ground” se referă, de asemenea, la suprafețele dintre clădiri, la spațiul urban și la contribuția pe care o poate aduce arhitectura în a defini terenul comun al orașului, interogând în profunzime semnificația spațiilor create de arhitectură: spațiul politic, social și public din care arhitectura face parte. Conceptul curatorial încurajează folosirea oricărui mijloc posibil pentru a vorbi despre fundamentele profesiei, subliniind importanța viitorului acestei arte, din punctul de vedere al relației dintre marii arhitecți și generațiile tinere care se raportează la aceștia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ruinele unui vechi oraș din Filipine au ieșit la suprafață în urma secetei