Poluare în Munții Apuseni: 6.000 de metri cubi de steril, deversate accidental în râul Arieș

Poluare în Munții Apuseni: 6.000 de metri cubi de steril, deversate accidental în râul Arieș
Publicat: 04/04/2017, 16:16
Actualizat: 02/10/2018, 15:59

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de ISU Alba, societatea Cupru Min și-a întrerupt activitatea și a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării.

„În urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Șesei, aparținând de Cupru Min Abrud, s-a deversat pe Valea Șesei și apoi în râul Arieș o cantitate de circa 6.000 metri cubi steril. Cupru Min S. a întrerupt atât activitatea, cât și deversarea sterilului în iazul de decantare. Societatea a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării și în jurul orei 15:40 s-a reușit întreruperea deversării”, arată ISU Alba.

Reprezentanții Sistemului de Gospodărire al Apelor, ai Comisariatului Județean Alba din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba s-au deplasat la fața locului pentru investigarea fenomenului și recoltării probelor de apă.

„În urma evaluării situației din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluții finale; curățarea zonei afectate de deversarea sterilului; avertizarea populației privind protejarea surselor de apă, a hranei și animalelor. NU se va folosi apa râului Arieș pentru alimentație și pentru igienă personală”, mai arată ISU Alba în comunicat.

La rândul ei, Compania Cupru Min transmite, într-un comunicat de presă, că a intervenit operativ, „mobilizând un număr important de echipe și utilaje grele” care au reușit să „limiteze poluarea” râului Arieș.

Totodată, compania susține că pentru rezolvarea problemelor de mediu a început proiectarea unei stații moderne de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril.

„Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Șesei cu un amestec de apă și steril, ce a ajuns până în râul Arieș. Amestecul apă-steril a debușat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalației dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare”, arată compania.

Reprezentanții Gărzii de Mediu și ISU Alba au fost prezenți pentru a preleva probe și pentru evaluarea măsurilor de mediu.

„În 1988 o sondă inversă a devenit inutilizabila. Intervențiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotație, dar apa a continuat sa pătrundă, aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate. În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva și Comisiei Naționale pentru Baraje să identifice o soluție tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenție, iar Comisia Națională urmează să decidă care este soluția optima in primăvara anului 2017, după dezgheț”, arată Cupru Min.

Luni, râul Arieș din Munții Apuseni a fost poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Șesei, care aparține societății Cupru Min

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...