Povestea primului american a cărui avere a depășit un miliard de dolari

Redactor:
Andreea Ofițeru
Povestea primului american a cărui avere a depășit un miliard de dolari
John D. Rockefeller (8 iulie 1839 - 23 mai 1937) a fost unul dintre cei mai mari industriași și filantropi din Statele Unite ale Americii, fiind considerat drept primul american a cărui avere a depășit un miliard de dolari, scrie Business Magazin.

John D. Rockefeller a fondat Standard Oil Company, primul mare trust de afaceri din SUA, care a dominat industria petrolieră la începuturile sale. Rockefeller a fost al doilea din cei șase copii născuți în Richford, New York, ai lui William Avery Rockefeller și Eliza Davison.

Tatăl său a fost mai întâi tâmplar, apoi comis-voiajor, se autoproclama medic și vindea elixiruri. Localnicii îl numeau „Big Bill„ sau „Devil Bill„, din cauza afacerilor sale bizare. Tânărul Rockefeller a contribuit de mic copil la susținerea gospodăriei câștigând bani din creșterea curcanilor, vânzarea de cartofi și bomboane, precum și din creditarea cu sume mici a vecinilor. În 1853, familia sa s-a mutat în Strongsville, o suburbie din Cleveland, Ohio, potrivit Business Magazin,

Rockefeller a urmat cursurile liceului central din Cleveland și a studiat contabilitatea timp de zece săptămâni în cadrul Colegiului Comercial Folsom. Era preocupat de studii, fiind descris de contemporanii săi drept rezervat, serios, religios, metodic și discret. Își susținea bine dezbaterile, îi plăcea muzica, visa să aibă o carieră, să acumuleze o avere de 100.000 de dolari și să trăiască până la 100 de ani, mai scrie Business Magazin.

În 1855, când a împlinit 16 ani, s-a angajat ca funcționar la o firmă din Cleveland, unde a cumpărat, vândut și livrat cereale, cărbune și alte mărfuri. Salariul integral pentru munca sa din primele trei luni a fost de 50 de dolari (50 cenți pe zi).

A înființat propria firmă de comisioane

În 1859, Rockefeller a fondat împreună cu un partener propria firmă de comisioane. În același an, prima rezervă de petrol din SUA a fost forată în Titusville, Pennsylvania, iar patru ani mai târziu Rockefeller a intrat în noua industrie. A investit alături de chimistul Samuel Andrews și cei doi frați Clark într-o rafinărie din Cleveland. În februarie 1865, a cumpărat părțile deținute de frații Clark în schimbul a 72.500 dolari și a pus bazele companiei Rockefeller & Andrews.

În 1866, fratele său, William Rockefeller, a construit o rafinărie în Cleveland și l-a cooptat pe John drept partener de afaceri. Un an mai târziu, li s-a alăturat și Henry M. Flagler, astfel fiind stabilită firma Rockefeller, Andrews și Flagler. Tehnicile de împrumut și reinvestire a profitului ale lui Rockefeller au condus la extinderea firmei în două rafinării în Cleveland și într-un departament de marketing din New York. În 1870, firma s-a transformat în Standard Oil Company, în care erau implicați John D. Rockefeller, fratele său mai mic, William, dar și alți acționari.

John Rockefeller era președintele companiei și acționarul majoritar. Rockefeller s-a axat apoi pe extinderea companiei prin cumpărarea de rafinării rivale și companii aflate în curs de dezvoltare. Compania a ajuns astfel ca în 1882 să controleze aproximativ 90% din rafinăriile și conductele de petrol ale țării. Succesul lui Rockefeller a devenit o țintă pentru jurnaliști, precum și pentru politicienii reformatori, care au văzut monopolul Standard Oil drept un simbol al lăcomiei corporatiste. În 1890, Congresul SUA a adoptat Sherman Act, primul act legislativ federal care interzice trusturi și alianțe comerciale.

Doi ani mai târziu, Curtea Supremă din Ohio a dizolvat Standard Oil Trust, o parte din afaceri revenind companiei Standard Oil din New Jersey, care a funcționat ca o proprietate privată. În 1911, după ani de litigii, Curtea Supremă a decis că Standard Oil din New Jersey a încălcat legile antitrust și a forțat-o să se autodizolve. Rockefeller a rămas cu o mare parte dintre acțiuni și, în mod paradoxal, divizarea companiei i-a dublat veniturile personale peste noapte. Rockefeller s-a retras din operațiunile de afaceri de zi cu zi ale Standard Oil la mijlocul anilor 1890.

La moartea lui John D. Rockefeller, în 1937, averea sa personală era estimată la 1,5 miliarde de dolari, în condițiile în care produsul intern brut al SUA de la acea vreme era de 94 de miliarde. Multe instituții, muzee, universități își leagă numele de familia Rockefeller. Între acestea, MOMA – the Museum of Modern Arts din New York, Centrul Rockefeller și Universitatea Rockefeller. În 1913, John D. Rockefeller Senior a donat 250 de milioane de dolari pentru înființa-rea Fundației Rockefeller, care avea ca misiune sănătatea publică, educația medicală și artele.

 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide