Poveștile celor șapte eroi necunoscuți din cel de-Al Doilea Război Mondial. La doar 16 ani, Adolfo Kaminsky a salvat mii de oameni

Poveștile celor șapte eroi necunoscuți din cel de-Al Doilea Război Mondial. La doar 16 ani, Adolfo Kaminsky a salvat mii de oameni
Publicat: 23/07/2017, 18:33

Adolfo Kaminsky

Francezul Adolfo Kaminsky a renunțat la școală la vârsta de 13 ani pentru a-și ajuta familia. Tânărul a lucrat împreună cu un curățător de textile, petrecând ore întregi să învețe cum să îndepărteze petele de pe rufe, astfel dezvoltându-și pasiunea pentru chimie. Acasă a început să citească manuale despre chimie și să realizeze experimente, conform List Verse.

Naziștii i-au invadat țara pe când băiatul avea 16 ani. Kaminsky și familia sa au evitat la limită deportarea în lagărele de concentrare. Tatăl lui Keminsky l-a trimis pe băiat să aducă acte false procurate de la un grup de rezistență a evreilor. Atunci când a ajuns, membrii grupului se chinuiau să îndepărteze de pe documente o pată de cerneală. Băiatul le-a spus să utilizeze acid lactic, un truc pe care îl învățase la spălătorie. După îndepărtarea petei, grupul l-a rugat pe Keminsky să se alăture rezistenței.

Până la vârsta de 19 ani băiatul, a salvat viața a mii de oameni, realizând documente false, buletine pe care nu scria ,,evreu”, pașapoarte sau bilete de tren.

Truus Oversteegen

Întreaga familie a olandezei Oversteegen era împotriva ideologiei naziste, așadar au ajutat evreii și refugiații politici să treacă ilegal granița dintre Germania și Olanda. Truus, în vârstă de 16 ani, își dorea să ajute mai mult. Atunci când un membru al rezistenței olandeze i-a cerut să se alăture grupului, ea nu a ezitat. Primele misiuni ale tinerei au fost simple, distribuirea de ziare ilegale și procurarea medicamentelor pentru refugiați.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN DESCOPERĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase