Premierul Luxemburgului se va căsători cu partenerul său de viață. Vezi, în articol, cum arată și cu ce se ocupă alesul

Premierul Luxemburgului se va căsători cu partenerul său de viață. Vezi, în articol, cum arată și cu ce se ocupă alesul
Publicat: 09/05/2015, 10:02
Actualizat: 15/05/2015, 17:14

Nunta celor doi este programată pe data de 15 mai, la doar câteva luni de când a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex, scrie Yahoo News.

Bettel, care a devenit premierul Luxemburgului în anul 2013, a dat foarte puține detalii despre planurile lui de căsătorie și a refuzat toate ofertele primite din partea presei care voiau să mediatizeze evenientul.

Foto:Premierul Luxemburgului Xavier Bettel (dreapta) și partenerul său de viață Gauthier Destenay (stânga)

Printre invitații la nunta premierului luxemburgului cu iubitul său se va număra și premierul belgian, Charles Michel, liberal ca și primul ministru luxemburghez. În vârstă de 42 de ani, Xavier Bettel a anunțat încă din luna august a anului trecut că se va căsători cu partenerul lui de viață, cei doi avînd un contract de uniune civilă din 2010. „El m-a cerut (nr. în căsătorie) și eu am spus ‘da'”, a mărturisit el pentru „Los Angeles Times”.

Căsătoriile dintre cuplurile de același sex au fost recunoscute în această mică țară catolică în 2004, iar în iunie 2014 au fost legalizate căsătoriile cuplurilor homosexuale și adopțiile făcute de acestea. Prevederea legală, adoptată de multe alte state europene, a intrat în vigoare la începutul anului 2015. Instalat la conducerea executivului luxemburghez la sfârșitul anului 2013, după o perioadă de 18 ani în care premier a fost creștin-democratul Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, Xavier Bettel a inițiat mai multe măsuri de modernizare a țării.

Printre altele, el a decis să consulte populația în legătură cu limitarea la zece ani consecutivi a mandatelor membrilor guvernului, precum și cu coborârea la 16 ani a vârstei de la care cetățenii au drept de vot. În plus, la referendumul care va avea loc la 7 iunie, luxemburghezii vor fi invitați să se pronunțe în legătură cu extinderea dreptului la vot în alegerile legislative pentru toți străinii care locuiesc în Marele Ducat de cel puțin zece ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase