Premiile Gopo 2013 – „Despre oameni și melci” și „Toată lumea din familia noastră”, nominalizate

Premiile Gopo 2013 - Despre oameni și melci și Toată lumea din familia noastră, nominalizate
Publicat: 26/02/2013, 15:19
Actualizat: 03/02/2019, 01:30

Lungmetrajele „Despre oameni și melci”, de Tudor Giurgiu, și „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, se numără printre titlurile nominalizate la premiile Gopo de anul acesta, informează un comunicat al organizatorilor evenimentului.

Patru lungmetraje intră, astfel, anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film, la gala premiilor Gopo: „Toată lumea din familia noastră” (regia: Radu Jude), „Despre oameni și melci” (regia: Tudor Giurgiu), „Visul lui Adalbert” (regia: Gabriel Achim) și „Undeva la Palilula” (regia: Silviu Purcărete).

Realizatorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește cea mai bună regie.

În total, 61 de filme românești lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a șaptea ediții a premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Națională din București. Gala va fi transmisă în direct și în exclusivitate de postul de televiziune ProCinema și va putea fi urmărită și pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar și pe cea mai mare mediafațadă din România, Cocor Media Channel.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii și juriul au decis să nu ia în considerare pelicula „După dealuri” pentru nominalizările din acest an. De asemenea, considerând că nu are suficiente opțiuni, juriul a hotărât să nu acorde nicio nominalizare la categoria „cea mai bună actriță într-un rol principal”.

Mihaela Sîrbu („Toată lumea din familia noastră”), Tamara Buciuceanu-Botez („Toată lumea din familia noastră”), recompensată cu premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2012, Alina Berzunțeanu („Despre oameni și melci”) și Ozana Oancea („Visul lui Adalbert”) sunt nominalizate la premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Statueta Gopo acordată celui mai bun actor într-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagoniști Șerban Pavlu („Toată lumea din familia noastră”), Adrian Titieni („Și caii sunt verzi pe pereți”) – câștigător la Gopo 2012 la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar” – și Gabriel Spahiu („Visul lui Adalbert”).

În cursa pentru câștigarea statuetei acordate celui mai bun actor într-un rol secundar se află Tudor Smoleanu („Și caii sunt verzi pe pereți”), Gabriel Spahiu („Toată lumea din familia noastră”), Sorin Leoveanu („Undeva la Palilula”), laureat a două premii UNITER pentru interpretare, și Doru Ana („Visul lui Adalbert”).

La această ediție, „Undeva la Palilula”, debutul în regia de film al regizorului de teatru Silviu Purcărete, a strâns 11 nominalizări, „Toată lumea din familia noastră” și „Visul lui Adalbert” – câte 9, „Despre oameni și melci” – 8, „Și caii sunt verzi pe pereți” (regia: Dan Chișu) – 7, iar „Tatăl Fantomă”, primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost selectat în 6 categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat în atenția juriului de nominalizări, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesioniști din industrie filmele „8 martie” (regia: Alexandru Belc), „Gone Wild” (regia: Dan Curean), „Turn Off the Lights” (regia: Ivana Mladenovic), „Un gând, un vis, Doyle… și-un pix” (regia: Bogdan Ilie-Micu) și „Aici… adică acolo” (regia: Laura Căpățână Juller).

La categoria „cel mai bun film european” au fost luate în calcul 48 de producții europene. Criticii de film din juriul de nominalizări au votat patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Un spion care știa prea multe/ Tinker, Tailor, Soldier, Spy” (regia: Tomas Alfredson), „Băiatul cu bicicleta/ Le gamin au vélo” (regia: Jean-Pierre și Luc Dardenne), „Holy Motors” (regia: Leox Carax) și „Le Havre” (regia: Aki Kaurismaki).

Premiul pentru filmul cu cel mai mare succes la public în anul 2012 va fi acordat filmelor „Despre oameni și melci (regia Tudor Giurgiu), care a avut cei mai mulți spectatori – 63.778 -, și producția MediaPro Pictures „Minte-mă frumos” (regia: Iura Luncașu), care a obținut cele mai mari încasări – 956.036 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din regizorul Marian Crișan, actrița Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici și criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinariu.

După anunțul nominalizărilor, peste 400 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești vor vota pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poștă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

În acest an, organizatorii au decis să renunțe la sprijinul financiar acordat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanțare pentru acțiuni și manifestări cinematografice. „În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituție care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezență și vizibilitate a filmului românesc pe plan local și internațional”, se arată în comunicatul remis presei de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorul evenimentului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”