Premiile Nobel – distincții înființate din voința lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei

Premiile Nobel - distincții înființate din voința lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei
Publicat: 07/10/2019, 08:12

Industriașul suedez a luat decizia de a dona în fiecare an veniturile generate de imensa lui avere unor personalități care s-au evidențiat prin servicii aduse omenirii.

Potrivit acestui testament, aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze au alcătuit un capital ale cărui dividende anuale trebuie distribuite „acelora care, pe parcursul anului precedent, au făcut omenirii cele mai mari servicii”, potrivit nobelprize.org.

Testamentul redactat la Paris prevedea ca dividendele anuale generate de acel capital inițial să fie repartizate astfel:

„Prima parte va fi distribuită autorului descoperirii sau invenției celei mai importante în domeniul fizicii; a doua, autorului sau descoperirii celei mai importante în chimie; a treia, autorului descoperirii celei mai importante în domeniul fiziologiei sau medicinei; a patra parte, autorului celei mai remarcabile opere literare cu o tendință idealistă; a cincea, personalității care a acționat cel mai bine pentru apropierea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, inițierea și multiplicarea congreselor pentru pace”.

Din punct de vedere legal, testamentul nu a desemnat un legatar pentru averea în sine a industriașului suedez. La deschiderea lui, în 1897, testamentul a fost contestat de membrii familiei Nobel.

În plus, Alfred Nobel a desemnat comisii și comitete diferite care să atribuie în fiecare an aceste premii: Academia Suedeză atribuie Nobelul pentru literatură, Karolinska Institutet, pe cel pentru medicină, Academia Regală Suedeză pentru Științe decernează Nobelurile pentru fizică și chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian atribuie Nobelul pentru pace. Testamentul nu explică însă metodologia pe care fiecare comisie trebuie să o urmeze pentru a decerna premiile în fiecare disciplină.

Pentru ca această problemă să fie reglată a fost nevoie de trei ani: s-a decis să se instituie în calitatea de legatar o Fundație Nobel care să administreze capitalul din care se acordă premiile Nobel, iar acele instituții și comitete desemnate prin testament au acceptat să atribuie aceste premii.

În 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înființare, Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a instituit un premiu pentru științe economice în memoria lui Alfred Nobel, punând la dispoziția Fundației Nobel o sumă anuală echivalentă cu valoarea celorlalte premii Nobel.

Până în 1974, era posibil ca premiul Nobel să fie decernat și postum. Doi suedezi au fost astfel recompensați: în 1931, pentru literatură – Erik Axel Karlfeldt, și în 1961, pentru pace – Dag Hammarskjöld.

În 2019, premiul Nobel din fiecare domeniu este în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (830.000 de euro) și suma poate fi împărțită dacă există mai mulți laureați în aceeași categorie, însă numărul acestora nu poate fi mai mare de trei.

Cum a devenit Alfred Nobel, „comerciantul morții”, un veritabil „finanțist al păcii”?

Un anunț apărut la mica publicitate și o eroare strecurată în textul unui necrolog – câteva rânduri simple – au tulburat destinul suedezului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și, devenit ulterior, „părintele” celebrelor premii care îi poartă numele.

„Domn foarte bogat, în vârstă și cultivat, locuind la Paris, dorește să găsească o femeie, tot în vârstă, talentată în domeniul limbilor străine, pentru a-i deveni secretară și menajeră” – prin acest anunț apărut la rubricile de mică publicitate din presa pariziană a intrat în viața lui Alfred Nobel aceea care urma să devină prima femeie laureată a premiului Nobel pentru pace și care a reprezentat, totodată, principalul factor care l-a influențat pe industriașul suedez să se implice în lupta împotriva războiului, pacifista austriacă Bertha von Suttner.

Acest lucru se întâmpla în 1876, cu aproape 20 de ani înainte de redactarea testamentului final al lui Alfred Nobel, prin care au fost înființate celebrele premii.

Milionarul celibatar, care, contrar anunțului postat la mica publicitate, nu era chiar bătrân – avea în acel moment 43 de ani -, trăia liniștit la Paris, bucurându-se de avantajele oferite de imensa lui avere, generată de invențiile sale. Nobel era însă dezamăgit de fizicul său și de posibila folosire în scopuri criminale a descoperirilor sale.

„Era o persoană care se detesta. În plus, nu credea că merita să aibă o soție și se considera foarte urât”, declara jurnalistul american Scott London, considerat un expert în domeniul premiului Nobel pentru pace.

Bertha, contesa austriacă mai tânără ca Nobel cu 10 ani, nu a rămas în slujba industriașului suedez decât o săptămână, întorcându-se de urgență în țara ei natală pentru a se căsători cu baronul von Suttner.

Însă prietenia care s-a legat atunci între cei doi a durat până la moartea filantropului.

„Mulți s-au întrebat dacă se îndrăgostise de ea și dacă această iubire l-a inspirat să creeze Nobelul pentru pace. Era, înainte de toate, o legătură palpitantă: magnatul munițiilor și campioana păcii”, explică Scott London.

„Deși ar fi exagerat să spui că el a creat Nobelul pentru pace datorită ei, Bertha a avut cu siguranță o influență decisivă pentru a-l ajuta pe Alfred Nobel să înțeleagă și să sprijine apariția unei mișcări pacifiste în Europa”, a adăugat același jurnalist.

Bunicul jurnalistului american, Irvin Abrams, a ajuns în 1962 la concluzia că Bertha von Suttner a fost o persoană foarte importantă pentru Alfred Nobel, bazându-se în special pe corespondența celor doi.

„Informați-mă, convingeți-mă, iar eu voi face ceva mare pentru mișcare”, scria Alfred Nobel, semnându-și scrisoarea cu formula „Al vostru pentru totdeauna și pentru mai mult decât totdeauna”, salutând scrierile „amazoanei care se războiește atât de curajos cu războiul”.

Fascinația lui Nobel pentru Bertha, care a devenit celebră în 1889 cu volumul pacifist „Bas les armes!/ Jos armele!”, un bestseller, și felul în care pacifista austriacă a înțeles contradicțiile personalității magnatului suedez, au fost și ele evidențiate.

În 1895, Bertha von Suttner îl descria pe Alfred Nobel în felul următor: „Un gânditor, un poet, un om amar și bun, nefericit și fericit, dispus către superbe stări de spirit înălțătoare, dar și către suspiciuni bolnăvicioase, un pasionat admirator al orizonturilor gândirii umane, dar și profund neîncrezător în fața micimii de spirit născute din nebunia umană, înțelegând totul și nesperând la nimic”.

„În acest fel mi-ați apărut. Și cei 20 de ani care au trecut nu au făcut nimic pentru a șterge această imagine”, adăuga Bertha von Suttner.

În 1888, o altă coincidență l-a marcat profund pe Alfred Nobel. Un cotidian francez a făcut o eroare în articolul care anunța decesul fratelui industriașului suedez, Ludvig, publicându-l cu titlul: „Comerciantul de moarte a murit”. „Doctorul Alfred Nobel, care a făcut avere descoperind un mijloc de a ucide cât mai multe persoane mai repede ca în trecut, a murit ieri”, scria cotidianul francez.

„Alfred a fost îngrozit când a citit acel articol și apoi a devenit obsedat de reputația lui postumă. După acel articol și-a schimbat testamentul”, a explicat Scott London.

La opt ani după acest incident, Alfred Nobel moare, iar celebrul său testament consacră cea mai mare parte din averea industriașului suedez unor premii anuale, decernate în memoria acestuia. Bertha, după ce a devenit prima femeie laureată cu Nobelul pentru pace, în 1905, a murit în 1914, cu trei luni înainte de izbucnirea Primului Război Mondial.

Sezonul Nobel 2019 se deschide luni, cu premiul pentru medicină, iar, anul acesta, vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce trofeul de anul trecut a fost anulat, pe fondul unui scandal sexual.

Între premiul Nobel pentru medicină, anunțat pe 7 octombrie, și cel pentru pace, de pe 11 octombrie, vor fi cunoscute numele câștigătorilor din domeniile fizică, pe 8 octombrie, chimie, pe 9 octombrie, și literatură, pe 10 octombrie. Câștigătorul premiului Nobel pentru economie va fi anunțat pe 14 octombrie.

Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron