PRINCIPII LOGICE pentru decizii MAI BUNE. Ce ne învață INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

PRINCIPII LOGICE pentru decizii MAI BUNE. Ce ne învață INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ
Publicat: 07/10/2018, 12:16

Când vine vorba de decizii dificile, ești adesea confruntat cu o dilemă: o opțiune ar putea exclude alte opțiuni mai bune. Ca ființă umană, iei în medie cam 100.000 de decizii pe zi, majoritatea în mod inconștient, de la modul cum mergi la locul de muncă până la când să te așezi pe toaletă, informează Business Insider.

Iată cum funcționează metodele propuse de cercetător.

Explorează, Exploatează, Compromis

Imaginează-ți că te confrunți cu o dilemă. Ai două variante. Fie să aduni cât mai multe informații despre un nou restaurant, fie să mergi la unul cunoscut, pe baza informațiilor pe care le ai deja.

Griffiths face câteva recomandări: „Mai întâi trebuie să te întrebi cât timp ai. Când ai puțin timp, este mai bine să folosești opțiunea „Exploatează„, ceea ce înseamnă că ar trebui să utilizezi informațiile deja disponibile.

Dacă aveți mai mult timp, cercetătorul recomandă opțiunea „Explorează„, ceea ce înseamnă că vei strânge informații noi și o să încerci un restaurant nou.

„Poți să folosești din nou aceste informații în viitor, când vrei iei o decizie similară”, a spus el.

Metoda FIFO (Primul venit, primul servit)

Deciziile mai complexe pot fi luate folosind un alt tip de logică a calculatorului.

Griffiths recomandă principiul FIFO, pe care computerele îl utilizează pentru a gestiona memoria. Poți aplica aceeași logică pentru a organiza lucrări și fișiere sau chiar pentru garderobă.

Asta înseamnă că, dacă, de exemplu, există o limită a spațiului pe care îl ai în dulap, ar trebui să îți aranjezi articolele de îmbrăcăminte în funcție de cât de des le porți.

Practic, îți pui hainele pe care le-ai purtat cu mult timp în urmă în spatele dulapului, deoarece șansa de a purta aceste articole de îmbrăcăminte cât de curând este relativ mică.

Prin asigurarea accesului ușor la articolele pe care le-ai purtat cel mai recent, ușurezi găsirea acestora, economisind timp de fiecare dată când mergi la dulap dimineața.

Numărul magic 37

Odată cu deciziile consumatoare de timp, Griffiths recomandă utilizarea principiului „opririi optime”.

De exemplu, pentru a găsi în mod eficient cel mai bun apartament posibil, Griffiths crede că ar trebui să te uiți la 37% din piață și apoi să faci o ofertă pentru următorul apartament care îți place, cu condiția să îndeplinească cerințele tale și este mai bun decât proprietățile anterioare pe care le-ai văzut.

Dacă ești dispus să cauți aproximativ o lună, trebuie să iei o decizie după 37% din acel moment, adică după 11 zile. După aceasta, probabilitatea de a găsi cel mai bun apartament posibil este de asemenea 37%.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase