Pro TV, amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la viață privată al Andreei Bălan. Reacția artistei

Pro TV, amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la viață privată al Andreei Bălan. Reacția artistei
Publicat: 20/01/2015, 16:42
Actualizat: 25/01/2015, 00:28

Pro Tv a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu 10.000 de lei pentru că a încălcat dreptul la viața privată al Andreei Bălan. La scurt timp de la anunțarea decizie, cântăreața a postat pe contul de Facebook un mesaj cu privire la decizia luată de CNA. „Multumesc mult CNA! Să se înțeleagă – nu am nimic împotriva ProTv-ului. Amenda s-a dat pentru emisiunea LaMăruță din 4 septembrie, care a difuzat o convorbire telefonică privată fără acordul meu”, a scris artista pe contul de socializare.

CNA a analizat, marți, emisiunea „La Măruță” din 4 septembrie 2014, în care a fost discutat subiectul relației cântăreței Andreea Bălan cu fostul ei iubit, cântărețul Keo. În emisiune a fost invitat vărul lui Keo. Totodată, în emisiune a fost difuzată o convorbire telefonică avută de vărul lui Keo cu Andreea Bălan, în care aceasta din urmă îi dădea indicații referitoare la ce să spună în programul de la Pro TV. Convorbirea a fost realizată în timp ce vărul lui Keo avea filmări la Pro TV și avea lavaliera pusă.

În urma difuzării emisiunii, Andreea Bălan a sesizat CNA, precizând că „La Măruță” a fost difuzată o convorbire telefonică care a avut ca subiect „aspecte ale vieții private”. Potrivit Andreei Bălan, convorbirea respectivă a fost „înregistrată în mod nelegal”, fără ca ea să știe că este înregistrată. Andreea Bălan mai susține că vărul lui Keo a realizat înregistrarea respectivă „în complicitate cu realizatorii emisiunii”. Ea a mai spus că înregistrarea a fost difuzată în emisiune fără consințământul său. Andreea Bălan mai spune că difuzarea înregistrării i-a afectat imaginea.

De cealaltă parte, în ședința CNA de marți, Adriana Păpureanu, reprezentanta Pro TV, a spus că din înregistrare rezultă că Andreea Bălan îi sugera vărului lui Keo ce să spună în emisiunea de la Pro TV, chiar ea fiind cea care a furnizat informațiile despre viața sa.

Majoritatea membrilor CNA a considerat însă că Pro TV a încălcat legislația audiovizualului în acest caz.

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să amendeze televiziunea cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”, a articolului 33, alineatele 1 și 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței. Este interzisă difuzarea de știri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viața privată și de familie a persoanei, fără acordul acesteia”.

Amenda a fost aplicată și pentru încălcarea articolului 36 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Înregistrările audio și/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții: a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să își dea acordul scris pentru difuzare; b) să nu provoace iritare sau suferință ori să nu pună persoana în situații înjositoare sau de risc”.
Sancțiunea a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat „împotrivă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase