Probabil cele mai vechi dovezi de tratament stomatologic: un dinte spart vechi de 6500 de ani, plombat cu ceară de albine

Probabil cele mai vechi dovezi de tratament stomatologic: un dinte spart vechi de 6500 de ani, plombat cu ceară de albine
Publicat: 21/09/2012, 15:18
Actualizat: 31/01/2019, 20:07

Un dinte spart datând de aproximativ 6500 de ani, plombat cu ceară de albine, ar putea reprezenta cea mai veche dovadă de tratament stomatologic, conform oamenilor de știință, transmite LiveScience.com, citat de Agerpres.

Acest dinte, caninul din partea stângă, face parte dintr-o mandibulă umană descoperită în urmă cu 100 de ani într-o peșteră, în apropiere de Trieste, Italia.

Dovezile clare ale tratamentelor stomatologice din vechime sunt foarte rare. Cele mai vechi exemple de posibile astfel de tratamente datează de 7500 până la 9500 de ani și este vorba de niște molari descoperiți în Pakistan care aveau niște găuri cu formă regulată date cu niște unelte asemănătoare unui burghiu sau șurub. Printre alte dovezi arheologice, la fel de chestionabile însă, se numără și un dinte artificial vechi de 5500 de ani, descoperit în Egipt.

Mandibula din care face parte acest dinte a aparținut unui bărbat cu vârsta între 24 și 30 de ani. Dintele prezintă o crăpătură verticală care trece de smalț, ajungând până la straturile mai moi, de dentină. Uzura severă a acestui dinte avea probabil drept cauză faptul că în acea perioadă oamenii își foloseau dinții și pentru alte activități, în afară de hrană – spre exemplu, oamenii din acele vremuri puteau să-și folosească dinții pentru a înmuia pielea pentru a o putea prelucra.

Cercetătorii au descoperit că acest canin a fost plombat cu ceară de albine în aproximativ aceași perioadă de timp în care bărbatul a murit. Ei au folosit un accelerator cu ioni pentru a determina vechimea plombei din ceară de albine, în funcție de izotopii de carbon identificați în aceasta.

Oamenii de știință nu au putut preciza dacă această plombă a fost pusă cu puțin timp înainte sau după moartea bărbatului. Dacă a fost pusă în timp ce bărbatul era în viață, atunci probabil că reprezintă cea mai veche dovadă de tratament stomatologic din Europa, conform arheologului Federico Bernardini.

Dacă ceara de albine era folosită în tratamente stomatologice, înseamnă că ea are proprietatea de a reduce durerea și sensibilitatea dentară. Pornind de la ipoteza că această plombă din ceară reprezintă o formă de tratament stomatologic, oamenii de știință au anunțat că doresc să realizeze niște experimente stomatologice folosind ceara de albine, pentru a determina cât de eficientă este aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase