Probleme la Charlie Hebdo, după ce veniturile publicației au crescut substanțial. Angajații și proprietarii nu se înțeleg în privința banilor

Probleme la Charlie Hebdo, după ce veniturile publicației au crescut substanțial. Angajații și proprietarii nu se înțeleg în privința banilor
Publicat: 20/03/2015, 14:08
Actualizat: 23/04/2019, 04:30

La peste două luni după atentatul comis în redacția din Paris a săptămânalului Charlie Hebdo, jurnaliștii care au supraviețuit acelui atac au păreri împărțite: 11 angajați au cerut ca toți colaboratorii să devină acționari cu părți egale și să devină astfel proprietari ai acestei publicații, care a obținut venituri de aproape 30 de milioane de euro după tragedie, informează afp.com.

„Laurent Léger (jurnalist la Charlie Hebdo, n.r.) a anunțat miercuri, într-o ședință redacțională, că a înființat un colectiv de angajați cu scopul de a iniția negocieri cu patronatul în legătură cu o repartiție egalitară a capitalului”, a declarat pentru AFP unul dintre avocații publicației, care reprezintă conducerea acesteia, refuzând însă ca identitatea să îi fie dezvăluită.

Într-un e-mail adresat întregii redacții de la Charlie Hebdo, Laurent Léger precizează că acel colectiv reunește 11 colaboratori, inclusiv medicul Patrick Pelloux și desenatorul Luz. Acest colectiv a angajat și doi avocați, dintre care unul este Antoine Comte, care în trecut a apărat într-un proces Sindicatul magistraților francezi.

Charlie Hebdo este deținut în prezent în procent de 40% de părinții lui Charb, fostul director al publicației, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împușcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, și în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Înainte de atentatul terorist care a făcut 12 victime în rândul echipei redacționale, săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, aflat în pragul falimentului, se vindea în aproximativ 30.000 de exemplare. De atunci, săptămânalul francez a cunoscut o creștere spectaculoasă a veniturilor – provenind din donații și abonamente -, iar numărul său din 14 ianuarie, denumit „numărul supraviețuitorilor”, s-a vândut în 14 milioane de exemplare. Numeroși colaboratori ai publicației trăiesc de atunci sub protecția poliției franceze.

„Am luat act de dorința salariaților de a deveni asociați ai publicației. Însă, suntem încă departe de a începe o regândire a acționariatului”, a comentat avocatul Charlie Hebdo, dezvăluind faptul că proprietarii săptămânalului sunt „întristați” de această inițiativă.

„Riss este încă în spital, acțiunile lui Charb sunt înghețate până când se finalizează succesiunea lui. Toți acești bani fac mai mult rău decât bine. Astfel de lucruri ne fac să ne gândim la acele înmormântări la care membrii unei familii încep să se bată după ce pleacă de la cimitir pentru bijuteriile bunicii decedate”, a adăugat același avocat.

„Trebuie să ne gândim mai întâi la ce trebuie să facem pentru a scoate publicația în fiecare zi de miercuri. Trebuie, de asemenea, să reglăm anumite probleme fiscale, pentru că, de exemplu, donațiile sunt impozitate cu 60%. Donațiile vor merge către familiile victimelor. Veniturile din vânzări vor merge în casieria publicației. Ele vor servi și pentru înființarea unei fundații, care îi va învăța pe elevii din școlile franceze ce înseamnă libertatea de exprimare”, a explicat avocatul Charlie Hebdo.

„Pentru moment, nimeni nu devine asociat din proprie inițiativă. Nimeni nu are nimic contra conducerii actuale, nu există niciun conflict, dar, prin prisma a ceea ce s-a întâmplat, salariații vor să obțină un rol mai important în această companie”, a declarat Patrick Pelloux.

„Începând din momentul în care o companie este decimată, te simți complet atașat de ea. Aici nu este vorba despre împărțirea unei prăjituri. Banii nu ne interesează”, a adăugat el.

Contactat de AFP, Laurent Léger s-a limitat să spună că toate aceste inițiative reprezintă „discuții interne ale publicației”.

El a insistat, de asemenea, asupra dorinței sale de a impune un „control colectiv asupra conturilor bancare” ale Charlie Hebdo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun