Queen la București: Adam Lambert pe scenă, Freddie Mercury în sufletele spectatorilor

Queen la București: Adam Lambert pe scenă, Freddie Mercury în sufletele spectatorilor
Publicat: 22/06/2016, 10:39

Trupa Queen alături de Adam Lambert, a transmis, luni, 21 iunie, în ciuda căldurii ca de saună a zilei, vibrație, energie, muzicalitate, sensibilitate și respect pentru auditoriu, realizând două ore de muzică de calitate, un spectacol strălucitor din care nu au lipsit micile surprize pentru public. Monotonia nu și-a avut locul. Publicul bucureștean a fost extaziat, spectatorii atrași de numele „Queen”, nume care a contribuit la consolidarea genului rock și a influențat hard rock-ul, heavy metal-ul și nu numai, fiind de toate vârstele. De la 6 plus la 60 plus. De la copii învățați de proprii lor părinți ce înseamnă muzica rock, la cei peste 60 de ani veniți să asculte sonoritățile idolilor din tinerețe.

Trupa a dat dovada de respect și punctualitate, concertul începând la puține minute după ora 21, mai precis la 21:05, fapt care a surprins, dar a adus și încântare printre fanii înfocați. Muzicienii nu s-au lăsat așteptați, suspansul și tensiunea erau deja măsurabile cu fiecare oră având în vedere că porțile concertului amenajat în fața Palatului Parlamentului s-au deschis la ora 16:00, iar după ora 18:00 și-au făcut apariția trupele Electric Pyramid, Jeremy? și Grimus.

Concertul celor de la Queen alături de Adam Lambert, cântăreț talentat descoperit datorită emisiunii-concurs „American Idol”, a început spectacolul în forță cu melodia „The Hero”. Lambert și-a făcut apariția în haine integral negre, plimbându-se teatral și cu aplomb de-a lungul scenei, în vestă de piele, ochelari de soare supradimensionați și cizme intonând și melodiile „One vision”, „Hammer to fall”, „Seven Seas” și „Stone cold crazy”.

A urmat ritmata piesă „Another One Bites The Dust”, iar apoi „Fat Bottomed Girls”, „Play The Game”. La următoarea piesă, „Killer Queen”, Lambert și-a schimbat costumația, fiind încălțat într-o pereche de bocanci negri cu toc tip disco-„drag queen”, solistul cântând melodia pe un tron capitonat cu piele.

Trupa Queen cu Adam Lambert nu este vechiul Queen. Vibrația glasului lui Freddie Mercury, armonicele vocii și prezența lui scenică este inimitabilă. Evidența a recunoscut-o și noul solist. Cu toate acestea cântărețul, compozitorul și actorul Adam Lambert a adus un touch modern, actual trupei Queen și nopții muzicale. Acesta a transmis publicului: „Vă distrați? Bună seara București! Salut! Vă mulțumesc că ați venit în această seară! Este al naibii de cald aici, e ca la saună! Trebuie să le mulțumesc legendelor rock’n’roll care sunt prezente pe scenă în acestă seară. Aplauze pentru Brian May, Roger Taylor. Vreau să vă mulțumesc și vouă, cei aflați aici. Haideți să recunoaștem: Numai unul singur va fi pentru totdeauna Freddie Mercury”, a exprimat Lambert în uralele și aplauzele publicului care a scandat numele lui Mercury.

„Eu nu sunt Freddie, dar îl iubesc pe Freddie la fel ca și voi. Am o singură rugăminte: Putem să-l sărbătorim pe Freddie și pe Queen împreună? Vreau să țipați, să cântați, să dansați!”, a mai spus cântărețul.

Următoarea piesă „Don’t stop me now” a fost susținută cu talent de Adam Lambert, cu deplină implicare, sensibilitate și energie, ca un omagiu adus lui Mercury, extrem de versatil vocal pe această piesă.

„Doamnelor și domnilor, cine e îndrăgostit aici? Sunteți îndrăgostiți cu toții? Eu nu sunt. Vreau să fiu îndrăgostit. Cred că încep să mă îndrăgostesc de voi toți. Mai am o rugăminte, este ultima: Poate cineva să-mi găsească pe cineva să iubesc?”, s-a adresat Lambert către public, ca un teaser pentru următoare piesă a serii, „Somebody to Love”.

Chitaristul și vocalistul Brian May, doctor în astrofizică la Imperial College din Londra, dar și fost colaborator la misiunea de pe Pluto a NASA, „New Horizons”, a executat solo-uri remarcabile la chitara sa electrică, de o virtuozitate extremă. Cu pletele sale crețe, ninse de decenii, el a salutat publicul și a transmis bezele spectatorilor.

Și Brian May a avut un mesaj pentru români, mulțumindu-le prietenește și dezvăluind cât de mult se bucură că susține concertul Queen în România: „Bună seara, București! Sunteți ok? Știți de cât timp am vrut să facem acest lucru? Este un lucru incredibil! Vă mulțumesc pentru primirea extrem de călduroasă în România. Am un instrument special. Nu este o chitară. Este un selfie stick. Este foarte bun la fotografiere, dar este și mai bun la fotografierea prietenilor. Vreau să facem fotografii cu toată lumea! Ridicați mâinile!”, iar imediat publicul s-a conformat într-o cascadă de urale și ropote de aplauze.

Apoi, carismaticul cântăreț a întrebat: „Cântăm? Știu că puteți cânta frumos și cred că dacă cântăm cu toții din inimă, se va întâmpla magia”, înainte de a cânta piesa „Love of my Life”, acompaniată de chitara sa clasică. Melodia, pe care May a cântat-o și la prima sa prezență în România, în luna martie, când a cântat la Sala Palatului alături de Kerry Ellis, a sensibilizat și a emoționat publicul care s-a alăturat și a cântat versurile melodiei. Melodia s-a dovedit un memento pentru Freddie Mercury, care a fost și proiectat pe ecranul central al scenei ca și cum s-ar fi aflat printre spectatori, moment în care zecile de mii de spectatori au scandat „Freddie” minute în șir.

A urmat melodia „It’s a Kind of Magic” cântată de bateristul trupei, Roger Taylor, acompaniat de Brian May. Taylor a cântat cu expresivitate versurile binecunoscute ale hitului în aplauzele publicului, melodia având sunetul specific al Queen, strălucirea armoniei și jocul compoziției. Brian May a susținut solo-uri remarcabile la cunoscuta sa chitară artizanală, de dimensiuni mai reduse, „Red Special”, alintată drept „Mini May”, care a contribuit profund la mărcile sonore ale formației Queen.

Seara muzicală a stat nu numai sub semnul magiei sonore, ci și sub semnul omagiilor, Roger Taylor cântând alături de Adam Lambert melodia „Under Pressure” în memoria prietenului său David Bowie care s-a stins din viață la începutul anului.

De asemenea, o piesă de rock clasic, interpretată de Lambert în still Queen a fost celebra „Crazy Thing Called Love” a lui Elvis. Adam Lambert a mulțumit și colegilor săi de trupă, printre aceștia numărându-se clăparul Spike Edney, Neil Fairclough, la chitară bas și Rufus Taylor, la tobe și percuție.

Celebra piesă „Break Free” a continuat playlist-ul, publicul cântând dezinvolt pe ritm, intrepretarea lui Lambert fiind una interesantă, amintind pe alocuri de vocea lui George Michael, completată de solo-urile de chitară ale lui May, urmată apoi de melodia „I Want it All”, dar și „Who Wants to Live Forever”, în binecunoscutul stil Queen.

Un moment remarcabil al serii a fost solo-ul de chitară al lui Brian May, un solo prezent și în show-ul anterior susținut de chitarist în București; momentul său de improvizație a părut desprins din sonoritățile astrale, din muzica sferelor, de la acorduri grave, la sunete cosmice realizate magistral pe corzile chitarei. Momentul a fost completat de proiecții pe ecran, nebuloase, un soare uriaș, stele lăptoase, un joc de lasere subțiri ca picioarele de păianjen sporind încântarea spectatorilor. Brian May s-a desprins de la nivelul scenei pe un piedestal mobil, care l-a ridicat în înaltul astrelor proiectate pe ecran.

Melodiile „Tie Your Mother Down”, „Bohemian Rapsody”, la care Brian May a apărut îmbrăcat într-o pelerină rock extrem de spectaculoasă, în timpul melodiei fiind proiectate pe ecran pasaje din videoclipul cântecului, dar și jucăușa piesă „Radio Gaga” au fost ultimele piese din setlist. La „Radio Gaga”, Lambert a coborât în public și a bătut palma cu fanii săi.

Seara a fost completată de două bis-uri: „We Will Rock You” – moment în care Adam Lambert a apărut purtând o coroană cu briliante pe cap, dar și îmbrăcat într-un costum strălucitor, și „We Are The Champions”. Spectacolul, unul marca Emagic Classics, s-a încheiat cu o minunată și neașteptată ploaie de confetti aurii care a scăldat scena și a umplut publicul de încântare.

21 iunie 2016 rămâne o dată memorabilă în seria concertelor și a evenimentelor muzicale din România, consemnată în amintirea celor 20.000 de spectatori participanți. Imaginea lui Freddie Mercury, evocată prin proiecțiile de pe scenă, în melodiile trupei și în numele scandat de spectatori, a dovedit încă o dată că artistul a rămas o legendă vie, nestinsă.

Întregul concert poate fi privit în cheia omagiului adus uneia dintre cele mai mari voci ale secolului al XX-lea, Freddie „Argintul viu”. Brian May, vizibil emoționat, alături de Lambert, Roger Taylor, de restul instrumentiștilor și de publicul românesc, i-au dăruit lui Freddie Mercury un omagiu și o mulțumire pentru muzica sa care ajunge la stele. Spectacolul a fost întregit de minunata lună plină luminând ca un far Piața Constituției.

De-a lungul unei cariere de peste 40 de ani, Queen a adunat o listă colosală de premii, recorduri, prezențe în Hall of Fame, performanțe de neegalat de nicio altă trupă. Vânzări de sute de milioane de unități, inclusiv un număr fără precedent de albume și single-uri de top în clasamentele muzicale care continuă și în prezent să poziționeze trupa Queen în rândul primelor 10 cu cele mai mari vânzări pe iTunes. Acestor performanțe li se adaugă alte șapte premii Ivor Novello, un trofeu MTV Global Icon, două piese incluse în Grammy Hall of Fame – „We Will Rock You” și „We Are the Champions” – melodii care și în prezent sunt cel mai des folosite în timpul evenimentelor sportive din întreaga lume, transformând Queen într-una dintre cele mai iubite și apreciate trupe. Queen a reușit totodată performanța de a deveni prima trupă care a vândut peste șase milioane de copii ale unui album în Marea Britanie, cu materialul „Greatest Hits”, care a mai doborât un record: peste 1.422 de săptămâni în British Album Chart.

În ciuda faptului că solistul trupei, Freddie Mercury, unul dintre cei mai talentați muzicieni ai scenei rock, a murit în 1991, Queen a rămas una dintre cele ma respectate trupe din istoria rock, posesoare a unui catalog impresionant de hituri care au rămas și în prezent la fel de actuale. Cu o măiestrie compozițională impresionantă, virtuozitate muzicală și un talent nemărginit transpus în reprezentații live spectaculoase, Queen – Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor și John Deacon – a cucerit inimi și clasamente ca nicio altă trupă din istorie, moștenire ce continuă să dăinuie datorită devotamentului pe care May și Taylor îl păstrează pentru ceea ce Queen înseamnă cu adevărat.

După o primă apariție împreună, în 2009, în finala show-ului „American Idol”, urmată de o reprezentație memorabilă pe scena MTV Europe Music Awards, Adam Lambert a devenit într-un timp foarte scurt o prezență nelipsită din formula live a trupei Queen, alături de care a susținut numeroase concerte și show-uri televizate în perioada 2012 – 2013, iar în 2014 – 2016 au urmat turnee sold-out în toată lumea.

Pe 23 iunie, muzicienii de la Queen alături de Adam Lambert își continuă turneul în Bulgaria pe Arena Muzika din Sofia. Un număr de alte șapte concerte sunt programate la nivel mondial până pe 30 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația