RCS&RDS, UPC și Romtelecom, sancționate de CNA pentru că nu retransmit televiziuni obligatorii

RCS&RDS, UPC și Romtelecom, sancționate de CNA pentru că nu retransmit televiziuni obligatorii
Publicat: 29/04/2014, 19:39

Decizia a fost luată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), la propunerea Narcisei Iorga.

Membrii Consiliului au analizat în ședința de marți rezultatele unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai CNA în orașele reședințe de județ. Au fost verificate peste 103 capete de rețea în reședințele de județ, potrivit informațiilor prezentate în ședința CNA de marți.

Inspectorii CNA au verificat dacă societățile de cablu care au rețele în acele orașe respectă articolul 82 din Legea audiovizualului și retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei „must carry”, publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie.

Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț recent postat pe site-ul CNA.

CNA a decis marți să someze public RCS&RDS (care are 33 de capete de rețea în orașe din România) pentru că nu respectă principiul „must carry”, întrucât nu difuzează cu preponderență în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale Societății Române de Televiziune (SRTv), precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

De asemenea, CNA a somat public, în ședința de marți, UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderență televiziunea de știri Digi 24 (aflată pe poziția 13 în lista „must carry”), în grilele sale analogice și digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale SRTv.

Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom și Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderență în grilele analogice și digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom și Next Gen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderență Digi 24 în grilele analogice și digitale și studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.

Pe lângă cei cinci mari cabliști, CNA a mai somat public marți alte 15 societăți de cablu mai mici – Canal 7 SRL, Canal S SRL, Deyvid Com SRL, Diabi Com SRL, Interaction Blue SRL, Intersat SRL, Kety Prod SRL, Lidas Prod SRL, Multimedia Network SRL, Rom First SRL, Telecablu&Net SRL, Telecom Electra SRL, Teleplus SRL, Telesat Rural SRL și Tour Imex Tel Net -, care de asemenea nu respectă principiul „must carry”.

CNA a decis să facă aceste controale în ședința din 3 aprilie. Decizia a fost luată atunci după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu pot să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×