Reacția Irinei Margareta Nistor după ce filmul lui Radu Jude, „Aferim”, a primit Ursul de Argint, la Berlin

Reacția Irinei Margareta Nistor după ce filmul lui Radu Jude, Aferim, a primit Ursul de Argint, la Berlin
Publicat: 15/02/2015, 11:28

Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, care, anul acesta, i-a fost decernat, ex aequo, și Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul „Body”, sâmbătă seară, la cea de-a 65-a ediție a galei Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

„Este mai mult decât onorant, mai ales că nu sunt decât doi ani de când s-a luat un Urs de Aur și doar câțiva de când s-a luat încă un Urs de Argint și un premiu Bauer, pentru «Eu când vreau să fluier, fluier», de Florin Șerban. Să nu mai spunem despre primul Urs de Aur pentru scurtmetraj, pentru Cristi Puiu, anul acesta, împlinindu-se 50 de ani de când au început să dea premii pentru scurtmetraje, au fost reluate toate filmele care au luat Ursul de Aur pentru scurtmetraj de-a lungul timpului, deci inclusiv «Un cartuș de Kent și un pachet de cafea»”, a spus Irina Margareta Nistor pentru MEDIAFAX.

Regizorul Radu Jude a urcat sâmbătă seară pe scena de la Berlinale Palast și a declarat că, dacă știa că va câștiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.

De asemenea, regizorul român le-a mulțumit celor din echipa filmului, menționând că, de fapt, premiul le aparține lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obținerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituțiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiția oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuția peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparține lui Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, care au câștigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum. „Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or și premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului Internațional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

„Aferim!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România. Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recentă prezență a unui film românesc în competiția oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când „Poziția copilului”, produs tot de Ada Solomon și regizat de Călin Peter Netzer, a câștigat trofeul Ursul de Aur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...