Realitatea TV, amendă URIAȘĂ pentru limbajul injurios al lui Rareș Bogdan

Realitatea TV, amendă URIAȘĂ pentru limbajul injurios al lui Rareș Bogdan
Publicat: 06/10/2015, 17:25
Actualizat: 26/03/2019, 01:46

Potrivit CNA, în emisiunea „Jocuri de putere” difuzată pe 11 mai, moderatorul Rareș Bogdan a făcut referire la o discuție între lideri politici din PNL, înregistrată și difuzată în media, în care aceștia se delimitau de aliații de la PDL, cu ajutorul cărora au câștigat alegerile. În acest context, moderatorul emisiunii a folosit mai multe cuvinte referitoare la clasa politică din România: „proști, idioți, cretini și corupți”. Rareș Bogdan a mai spus că aceștia „au vorbit ca niște tăntălăi, ca niște boi”.

Pe de altă parte, în sancțiunea CNA a fost reținută emisiunea „Ediție specială” moderată de Octavian Hoandră și Rareș Bogdan și difuzată pe 12 iunie, la Realitatea TV. În această emisiune, s-a discutat despre vizita premierului Victor Ponta la Baku, Azerbaidjan. Invitații emisiunii, între care s-a numărat și jurnalistul Cornel Ivanciuc, au dezaprobat această vizită. Cu acest prilej, potrivit CNA, Cornel Ivanciuc a spus despre Victor Ponta că „este atât de naiv sau de dobitoc” și că „îi linge aura lui Putin”.

Prezentă la ședința CNA de marți, Lavinia Șandru, reprezentanta Realitatea TV, a spus că în emisiunile respective au fost exprimate opinii și păreri.

Ea a mai spus că Rareș Bogdan este „mai dur” în exprimări „ca să atragă atenția asupra unor lucruri care se întâmplă în societate”. „Fiecare jurnalist alege să vorbească într-un anumit fel”, a spus Rareș Bogdan.

Membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că, din punctul său de vedere, „lucrurile sunt oarecum clare” și că Rareș Bogdan beneficiază de „o protecție”, referindu-se la faptul că, pentru aspecte similare, Realitatea TV nu a fost sancționată de Consiliu.

„E clar că există undeva o protecție, așa încât părerea mea este că Rareș Bogdan poate să o țină așa până la adânci bătrânețe. În CNA probabil că este imun, cum și-a câștigat această imunitate…”, a spus Radu Călin Cristea.

„Cred că este vorba de un sistem imunitar acolo, care nu poate fi afectat nici de o bombă de la Hiroshima (…) Dar, dacă se încalcă legea, eu propun o sancțiune”, a spus Radu Călin Cristea, propunând amendarea Realitatea TV cu 20.000 de lei.

Sancțiunea a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu), în timp ce Dorina Rusu și Florin Gabrea au votat „împotrivă”.

Membrul CNA Radu Herjeu a spus că Realitatea TV nu plătește sancțiunile pe care le primește. „Chiar dacă primiți amenzi, oricum nu le plătiți și oricum domnul Rareș Bogdan este la fel”, a spus Radu Herjeu, precizând că și-ar dori să existe o soluție la aceste aspecte.

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatele 1 și 3, din Codul audiovizualului, potrivit căruia „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, și a articolului 65, litera c din Cod – „În emisiunile de știri și dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: titlurile și textele afișate pe ecran să reflecte cât mai fidel esența faptelor și datelor prezentate” și a articolului 67 din Cod – „În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”