Reclamele la o marcă de înghețată, în care apar Corina și Connect-R, interzise de la difuzare

Reclamele la o marcă de înghețată, în care apar Corina și Connect-R, interzise de la difuzare
Publicat: 24/09/2015, 17:12
Actualizat: 26/09/2015, 09:53

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, cinci variante de spoturi pentru înghețata Corso – Corso Crazy, Corso Intenso, Corso Caserole, Corso Fresh și Corso Mega -, care au fost difuzate la mai multe televiziuni, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Deși au constatat că, în prezent, aceste spoturi nu mai sunt difuzate, CNA a hotărât să aplice în cazul celor cinci variante de spoturi publicitare pentru înghețata Corso decizii de intrare în legalitate, fapt care presupune că respectivele clipuri nu mai pot fi difuzate în această formă care încalcă legislația audiovizualului. Motivul a fost acela al prevenirii difuzării acestor reclame care încalcă legislația audiovizualului.

Deciziile au fost luate cu șase voturi „pentru” (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu și Dorina Rusu) și două „împotrivă” (Răsvan Popescu și Monica Gubernat), pentru încălcarea articolului 120, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităților, personalităților sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare”.

Membrul CNA Radu Herjeu a spus că este evident faptul că reclamele Corso se adresează copiilor, având în vedere că aceștia iau înghețata din mâna lui Connect-R.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus că, din punctul său de vedere, înghețata nu poate fi considerat un aliment adresat minorilor. O poziție similară au avut și reprezentantele Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), care au spus că RAC nu a considerat că înghețata Corso ar fi un aliment adresat minorilor.

Pe de altă parte, tot în ședința CNA de joi, membrii Consiliului au decis să interzică de la difuzare două spoturi publicitare pentru vinul „Sânge de taur”, care au fost difuzate la mai multe televiziuni în perioada octombrie 2014 – martie 2015.

Deși nu mai sunt transmise în prezent, CNA a hotărât, joi, ca și în aceste cazuri să aplice decizii de intrare în legalitate, pentru a preveni reluarea difuzării respectivelor clipuri în forma care încalcă legislația audiovizualului.

Ambele spoturi pentru „Sânge de taur” au o tentă sexuală și transmit mesajul că acest vin este „bun pentru femei, dacă-l beau bărbații”.

CNA a decis să interzică difuzarea celor două spoturi publicitare, pentru încălcarea articolului 120, alineatul 2 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Nu se vor atribui alimentelor proprietăți pe care acestea nu le posedă”.

Decizia de intrare în legalitate a acestor două clipuri publicitare a fost luată cu șapte voturi „pentru” (Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu) și unul „împotrivă” (Viorel Buda), după ce membrii CNA s-au consultat cu reprezentantele Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), care au spus că RAC a considerat că aceste două reclame încalcă Codul de practică în comunicarea comercială.

Pe de altă parte, tot în ședința de joi, CNA a decis să interzică de la difuzarea la TV două spoturi publicitare pentru salamul Fox, care au fost transmise la mai multe televiziuni, inclusiv la postul pentru copii Disney Channel, în perioada mai – iunie. În urma difuzării acestor spoturi, CNA a primit 18 reclamații de la telespectatori, potrivit cărora reclamele pentru salamul Fox sunt violente și încurajează o atitudine greșită a copiilor.

În acest caz, CNA a consultat și Consiliul Român pentru Publicitate, care a considerat că se încalcă prevederilor Codului de practică în comunicarea comercială.

Astfel, CNA a decis să aplice în cazul celor două spoturi publicitare pentru salamul Fox decizii de intrare în legalitate, fapt care presupune că acestea nu mai pot fi difuzate în forma care încalcă articolul 29, alineatul 2, litera b din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor și, în special: să nu încurajeze în mod direct minorii să își convingă părinții sau pe alte persoane să cumpere bunurile ori serviciile care fac obiectul publicității”, și articolul 29, alineatul 1, litera h din Legea audiovizualului – „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: să nu stimuleze comportamente indecente sau imorale”.

Decizia în cazul spoturilor pentru salamul Fox a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenți la ședința de joi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic