Regizorul Claude Lelouch va fi premiat pentru întreaga carieră

Regizorul Claude Lelouch va fi premiat pentru întreaga carieră
Publicat: 14/05/2012, 16:58
Actualizat: 14/05/2012, 16:58

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch va fi celebrată la Festivalul Internațional de Film Transilvania, iar cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a TIFF, care se va desfășura în 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că regizorul Claude Lelouch va primi Premiul pentru întreaga carieră, iar trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate în Secțiunea 3X3, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, spectatorii sunt invitați să îi revadă, în cadrul unei proiecții speciale, pe Anouk Aimée și Jean-Louis Trintignant în celebrul „Un bărbat și o femeie/ Un homme et un femme”, premiat cu Palme d”Or și cu două Oscaruri, în 1966.

„Hitul său internațional l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Lelouch practică un tip de cinema deopotrivă popular și de autor, «Un bărbat și o femeie» aducând în săli, la vremea sa, nu mai puțin de patru milioane de spectatori”, a spus Chirilov.

Conform sursei citate, un succes imens de casă și de critică a fost și musicalul epic „Unii și alții/ Les uns et les autres”, premiat la Cannes în 1981. În film joacă și Geraldine Chaplin, celălalt mare invitat la ediției din acest an a TIFF.

Al treilea titlu din 3X3 le revede pe toate celelalte – documentarul „De la un film la altul/ D’un film a l’autre”, lansat anul trecut, trece prin toate cele 43 de filme ale sale și prin cei 51 de ani de când a înființat casa de producție Les Films 13.

Lelouch a colaborat de-a lungul timpului cu Yves Montand, Lino Ventura, regretata Annie Girardot (omagiată la TIFF 2005), Jean-Paul Belmondo, Fanny Ardant, Jeremy Irons, Claudia Cardinale, Anne Parillaud. A mai regizat, printre altele, „Mizerabilii/ Les miserables”, „Bărbați, femei, mod de folosire/ Hommes, femmes, mode d”emploi” și „Viața unui copil răsfățat/ Itinéraire d’un enfant gâté”.

În 2009, a filmat la București „Iubiri din trecut/ Ces amours-là„, o comedie muzicală cu Audrey Dana și Anouk Aimée, un proiect amplu și un demers nostalgic care a parcurs cei peste 40 de ani de cinema ai lui Claude Lelouch.

Secțiunea 3X3 va trece din Franța în Danemarca, apoi în Japonia – alături de Lelouch, vor fi celebrați regizorii Ole Christian Madsen și Hitoshi Matsumoto.

Cineastul danez va fi reprezentat în selecție de „O poveste de dragoste/ Kira’s Reason” – o mult-apreciată dramă în stil „Dogma”, „Praga” – o istorie de dragoste veche cu Mads Mikkelsen pe afiș și recentul „Superclasico” – ales pe lista scurtă a nominalizaților la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2012.

Din opera actorului și regizorului japonez Hitoshi Matsumoto vor rula la TIFF „Marele japonez/ Big Man Japan/ Dai-Nihonjin”, selecționat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes 2007, „Samurai fără sabie/ Scabbard Samurai/ Saya-Zamurai”, povestea unui bătrân samurai care a refuzat la un moment dat să mai lupte, proiectată la Locarno anul trecut, și „Simbolul/ Shinboru”, o comedie absurdă despre un bărbat care se trezește într-o cameră albă, fără uși și ferestre, și se chinuie din răsputeri să evadeze din ea.

Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a șasea ediție va avea loc la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA