Regizorul și scriitorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani

Regizorul și scriitorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani
Regizorul și scriitorul Petre Bokor, care a realizat montări memorabile ale unor spectacole precum "Scandal la operă!", de Ken Ludwig, și "Ultimul Don Juan", de Neil Simon, a murit, sâmbătă, la vârsta de 73 de ani, în Canada, informează Teatrul Nottara din București.
Publicat: 28/04/2014, 16:28

„Coleg și prieten prețuit, Petre Bokor va rămâne în amintirea noastră, atât prin realizările profesionale și artistice, cât și prin personalitatea sa caldă – un regizor delicat în lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligență remarcabilă, un artist cu o tandră pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simț al umorului. A iubit literatura, filmul și teatrul. A fost creator în toate aceste domenii și a împărtășit din cunoștințele sale în calitate de profesor de teatru în Edmonton, Canada. Nu a încetat nicio clipă să se dedice publicului și oamenilor de teatru”, se arată în comunicatul citat.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

„Teatrul românesc a mai pierdut un artist. Teatrul Nottara a pierdut și un mare prieten. Petre Bokor rămâne, pentru noi, acel regizor care a știut să ne propună texte de mare succes, să facă distribuții impecabile și spectacole care s-au jucat sau se joacă ani de zile cu casa închisă. Atmosfera, la repetițiile sale, era în armonie cu întreaga sa ființă, plină de umor, de tandrețe, de entuziasm”, a declarat Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara.

Regizorul, născut pe 24 mai 1940 și care s-a stabilit în urmă cu mulți ani în Canada, „nu a fost niciodată cu adevărat departe de țară”, profitând de orice prilej pentru a reveni în România, pentru a lucra împreună cu artiștii din țară. În urma unor astfel de colaborări s-au născut spectacole de succes pe scenele teatrelor din București, cum ar fi „Leul în iarnă”, de James Goldman (2001, Teatrul Național I.L. Caragiale), „Cumetrele”, de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), „A fi sau ce va fi…”, de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), „Nebunia regelui George”, de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), „Vrăjitorul din Oz”, după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).

De Teatrul Nottara l-a legat o prietenie îndelungată, un atașament generos ce l-a determinat adesea să revină în țară. Petre Bokor a realizat montări memorabile pentru instituție, precum „Scandal la operă!”, de Ken Ludwig, „Ultimul Don Juan”, de Neil Simon, „39 de trepte”, după un film de Alfred Hitchcock – producții care bucură și în prezent publicul -, „Blues”, de Arthur Miller (2008), „Război și pace”, adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), „Miresele căpitanului”, de Larry Gelbart (2002).

„Liniște în culise!”, de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj), „Cyrano”, de Buffalo de Ken Ludwig (2007, Teatrul Național Mihai Eminescu, Timișoara), „Ați auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum?”, de Plaut (2006, Teatrul Național Târgu Mureș), „Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova), și „Jack și femeile lui”, de Neil Simon (Teatrul Sică Alexandrescu, Brașov) sunt câteva dintre montările sale în teatrele din țară.

Petre Bokor a scris „Tumbe în plină stradă” (schițe, 1971), „Opriți secolul, cobor!” (umoristice, 1974), „Micii mei toreadori” (schițe, 1979), „Toma Caragiu” (1982), „Carte despre Toma Caragiu” (1996), „Pe cuvânt de cineast” (schițe, 1995), „Planeta Silvestru” (1998), „Ieșirea la pagina 2681” (2000) și a semnat regia unor filme ca „Tufă de Veneția” și „Apa ca un bivol negru” – documentar pe l-a realizat alături de prietenii săi Mircea Veroiu, Dan Pița, Andrei Cătălin Băleanu și Youssouff Aidaby.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro