Restaurantul desemnat pentru a patra oară cel mai bun din lume

Restaurantul desemnat pentru a patra oară cel mai bun din lume
Publicat: 29/04/2014, 12:58
Actualizat: 30/03/2019, 01:13

Restaurantul danez, amplasat într-un depozit maritim renovat din Copenhaga, a recâștigat acest titlu pe care îl pierduse în 2013, în fața restaurantului spaniol El Celler de Can Roca.

Rene Redzepi, în vârstă de 36 de ani, vizibil relaxat, a urcat pe scenă alături de echipa sa. El este considerat un veritabil „ambasador al gastronomiei nordice”.

În februarie 2013, 60 de clienți ai restaurantului Noma au fost victimele unei intoxicații alimentare după ce au luat masa în acest local, potrivit autorităților daneze.

Restaurantul, al cărui nume reprezintă contragerea sintagmei „Ny Nordiska Mad”, care înseamnă „Noua mâncare nordică”, propune preparate locale precum „skyr caillé” (specialitate islandeză pe bază de lapte), bou moscat de Groenlanda și moluște servite cu cereale.

În luna martie, Noma a anunțat un proiect de delocalizare a restaurantului în Japonia, pentru două luni, în 2015.

Învingătorul de anul trecut, El Celler de Can Roca, administrat de cei trei frați Roca din localitatea Girona, s-a clasat în 2014 pe locul al doilea în topul celor mai bune 50 de restaurante ale planetei. Restaurantul italian Osteria Francescana, administrat de chef-ul Massimo Bottura, la Modena, s-a menținut pe locul al treilea, pentru al doilea an consecutiv.

Locul al patrulea a revenit unui restaurant american: Eleven Madison Park. De Altfel, Statele Unite au multe restaurante în topul din acest an. Restaurantul american Saison a câștigat titlul „One to watch” (un restaurant de urmărit).

Niciun restaurant franțuzesc nu figurează în Top 10. Cea mai bună clasare a unui restaurant francez a fost reușită de Mirazur, din orașul Menton, care a ocupat locul al 11-lea.

Pentru prima dată, Marea Britanie are două restaurante între primele zece: Dinner by Heston Blumenthal ocupă locul al cincilea, iar The Ledbury se află pe poziția a 10-a.

Helena Rizzo a fost desemnată „cel mai bun maestru bucătar feminin din lume”. Restaurantul ei, Mani, aflat în Sao Paolo, a urcat zece locuri și ocupă poziția a 36-a.

Chef-ul britanic Fergus Henderson, care lucrează la restaurantul St. John din Londra, deținător al unei stele Michelin, a fost recompensat cu Lifetime Achievement Award.

Alain Ducasse, Joël Robuchon, Paul Bocuse, Albert și Michel Roux se numără printre laureații acestui premiu din anii trecuți.

Jordi Roca, unul dintre cei trei frați de la El Celler de Can Roca, a fost recompensat în acest an la categoria „cel mai bun patiser”, un premiu aflat la ediția sa inaugurală. Acest premiu este contestat în Franța. Potrivit unor experți în arta gastronomică, care îi contestă metodologia, patiseria ar ține de domeniul industriei agroalimentare. Cu toții recunosc însă impactul comercial și mediatic al acestui premiu.

Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume a fost alcătuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experți internaționali, în rândul cărora s-au aflat maeștri bucătari și critici culinari.

De la înființarea în 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino și Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui număr de doar cinci restaurante.

În afară de El Celler de Can Roca și Noma, premiul a fost atribuit restaurantului spaniol El Bulli al lui Ferran Adria (închis de la sfârșitul anului 2011) de cinci ori (2002, 2006, 2007, 2008 și 2009), restaurantului californian The French Laundry al maestrului bucătar Thomas Keller (2003 și 2004) și restaurantului britanic Fat Duck administrat de Heston Blumenthal (2005).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
România nu are rival. Maghiarii s-au supărat tare. Ungaria, de nerecunoscut
Cât câștigă lunar o stewardesă. Ce ajută să ai un salariu mai mare
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu